Ce și unde folosim? 5 diferențe majore între mașina de tuns iarba și motocoasă

motocoasa si masina de tuns iarbaVara este anotimpul în care grădinarii și fermierii nu au timp de odihnă. Ba trebuie tunși trandafirii sau cosit trifoiul, ba trebuie tuns gazonul sau copilite roșiile. Indiferent de tipul de grădină, mereu sunt lucrări de făcut. Vestea bună este că, pe piață, sunt disponibile tot felul de utilaje care pot face treaba în grădină mult mai ușoară și mai plăcută. Două dintre ele sunt mașina de tuns iarba și motocoasa. Despre ele vreau să vă vorbesc astăzi pentru că, într-una din vizitele mele pe un forum, am remarcat că unele persoane nu știu care sunt diferențele între cele două tipuri de utilaje și, implict, nu știu pe care din ele ar trebui să îl cumpere. Haideți să vedem către care din cele două produse ar trebui să înclinăm, în funcție de lucrările pe care le avem de făcut, de natura grădinii, a spațiului pe care vor fi utilizate și de alți câțiva factori.

Mașina de tuns – tundere uniformă

Să nu vă mirați când am să vă spun că există persoane care au încercat să taie gazonul din fața casei cu motocoasa. În lipsa unui alt utilaj, este drept că se poate executa lucrarea și cu acest instrument, dar nu ne putem aștepta să facă treabă foarte bună. Gazonul nu va arăta niciodată perfect. Vor fi fire mai scurte și fire mai lungi și aspectul va lăsa mult de dorit. Asta nu se poate întâmpla în cazul utilizării acestui tip de mașină de tuns iarba la care reglăm, de la început, înălțimea de tăiere și toate firele de iarbă vor fi tăiate la același nivel, rezultând acea imagine a unui gazon de revistă.

Motocoasa – ideală pentru suprafețe denivelate

Mașina de tuns iarba este o unealtă perfectă, atâta vreme cât o folosim pe suprafețe plane, pentru a tunde iarba moale de tipul gazonului. În momentul în care ai de-a face cu un teren în pantă,  cu un spațiu cu foarte multe denivelări sau de-a dreptul abrupt, mașina de tuns iarba nu te poate ajuta foarte mult – devine greu de mânuit, dacă nu chiar imposibil. În schimb o astfel de motocoasă Makita își face treaba perfect pentru că nu are nevoie de o suprafață netedă pe care să se sprijine. Plus că ea poate pătrunde în orice spațiu, oricât de îngust.

Motocoasa  tunde mai multe tipuri de vegetație

Mașina de tuns iarba este făcută pentru a tunde gazon sau iarbă moale, fiind ideală mai degrabă pentru grădinile de oraș. Motocoasa, cea capabilă să ajungă și în cele mai inaccesibile locuri, se încumetă să taie mai multe tipuri de vegetație, de la iarbă mai moale sau mai aspră până la cele mai dure buruieni sau vegetație sălbatică. Nu îi stau în cale nici măcar tufișurile de mici dimensiuni, stuful sau iarba încurcată. Asta o face perfectă pentru utilizare în grădinile de la țară.

Mașina de tuns iarba este mai comodă

Deși nici despre motocoasă nu se poate spune că este grea sau dificil de mânuit, mult mai comodă este mașina de tuns. Aceasta se sprijină pe roți, corpul utilizatorului nu trebuie să suporte nimic din greutatea utilajului. Un alt mare avantaj este acela al existenței sacului în care se adună iarba tăiată. Motocoasa nu are un astfel de recipient și, după cosire, trebuie ca iarba tăiată să fie strânsă cu grebla. Asta dacă este folosită pentru a tunde iarba din parcuri, spre exemplu.

Motocoasa este mai rapidă

Dacă ai iarba de tuns pe spații mari și nu vorbim despre gazonul pe care îl vrei tăiat la milimetru, motocoasa te ajuta sa termini treaba mai rapid. Este mult mai spornică, permițând cosirea unor suprafețe mari de iarbă într-un timp foarte scurt. Astfel, chiar și în cazul aparatelor care funcționează pe bază de acumulatori, cele 40-50 de minute, cât ține o încărcare completă, sunt suficiente pentru a da gata 200 – 300 m² de vegetație.

Diferențele de preț între cele două utilaje aproape insesizabile; ți-l poți permite pe oricare din ele. Trebuie doar să te gândești de la început care sunt așteptările tale și să alegi produsul capabil să-ți satisfacă nevoile (depinde de tipul de suprafață pe care se vor face lucrările, de tipul de vegetație care necesită tundere, etc). Nu există răspuns standard la întrebarea Care este mai bună, motocoasa sau mașina de tuns iarba?. Asta decizi tu, ținând cont de informațiile pe care tocmai le-ai citit.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • ghelbere elena
    • 26/06/2016
    Răspunde

    Un articol foarte bun. Eu una chiar nu stiam ca exista vreo deosebire intre cele doua.

    • stoica claudia
    • 26/06/2016
    Răspunde

    INTERESANT ARTICOL ,AM SI EU GAZON IN CURTE SI CHIAR NU STIAM CE USTENSILA SA FOLOSIM ,MULTUMIM FRUMOS

    • Daniela Dodoi
    • 26/06/2016
    Răspunde

    La tara e mai utila motocoasaare intrebuintari mai utile decât masina de tuns…nu prea isi tund iarba…

    • Nicolae Claudia
    • 26/06/2016
    Răspunde

    Multumim de sfaturi..la bloc e mai usor..nu avem de tuns iarba 🙂

  1. Foarte util articol. Chiar avea in plan iubitul meu sa isi cumpere o motocoasa!

  2. Răspunde

    N-am stiut chestiile astea. Eu planuiam sa am o casuta mica, de weekend, pe undeva la iesirea din oras, si obligatoriu sa am gazon si sa-l intretin destul de riguros. Stiam ca exista mai multe tipuri de ustensile pentru a tunde iarba, insa preferam masina de tuns pentru ca pare mai usor de folosit 😀 chiar daca ocupa mai mult spatiu, simt ca pe asta o pot manevra si eu. Motocoasa, in schimb, pare mai greu de folosit de cineva mic ca mine ^^

      • cristina
      • 29/06/2016
      Răspunde

      cred ca in cazul tau, e mai bine sa te straduiesti sa faci treaba cu masina de tuns daca esti chitita sa nu lasi treaba asta pe mana unui barbat. Eu marturiesc sincer ca la asta nu m-as baga.

    • Barbalata Mirela
    • 26/06/2016
    Răspunde

    Nu ma pricep la asa ceva. Recunosc ca nu ma intereseaza. Desi ar trebui.
    Daca ma iau dupa informatiile tale Cristina, atjnci la tara la ai mei motocoasa este potrivita 🙂

    • Lamiita P
    • 27/06/2016
    Răspunde

    Le vad mereu in functiune manuite de cei de la spatii verzi fiindca locuiesc intr-o zona cu multa iarba, parcul e peste strada, bulevardul e amenajat pe alocuri cu gazon. Nu stiam diferentele.

    • Andreea
    • 28/06/2016
    Răspunde

    Tare mi-as dori sa foloseasca mai multa lume oricare dintre cele doua masinarii si sa nu mai exista peste tot buruieni. Sunt pe langa parcuri, in parcuri, pe terenurile lasate in paragina… pe langa blocuri, peste tot. Poate ca cei care sufera de alergii, mai ales toamna, or sa ma inteleaga.

    • Cristina
    • 28/06/2016
    Răspunde

    Intr-adevar se aleg in functie de imprejurari. In functie de ce iti trebuie se stabileste si care e mai potrivita.

    • Rox
    • 29/06/2016
    Răspunde

    Un articol util, pacat ca momentam nu am ce sa tund…Dar niciodata nu se stie…:P

  3. Noi avem masina de tuns iarba, dar eu personal n-am apucat niciodata sa o folosesc. Toata lumea se inghesuie sa o plimbe pe gazon, de parca ar da lapte :))

    • Anamaria Ardeleanu
    • 30/06/2016
    Răspunde

    Mereu, m-am intrebat care e diferenta dintre cele 2, mai ales ca tatal meu e interesat de o astfel de achizitie. Acum ca am aflat, cred ca o sa-i influentez decizia, in a cumpara o motocoasa, pentru ca este mai indicata pentru cerintele lui. Iar, Makita, a fost intotdeauna la putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares