5 întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a solicita un credit pentru a nu te îndatora inutil

calculator credit

Împrumuturile, fie ele bancare sau nebancare, au devenit un soi de sport național. Nimeni nu le agreează dar mulți sunt cei care au nevoie de ele. În multe cazuri împrumuturile sunt o adevărată gură de oxigen. Vorbesc aici despre creditele menite să ne ajute să rezolvăm o problemă medicală, să plătim niște cursuri pentru cei mici sau să reparăm ceva în locuință sau la mașină. Există și cazuri în care oamenii solicită credite prea mari, de care  nu au neapărată nevoie,  pe care nu și le pot permite. Pentru a evita o astfel de situație, ar fi bine să vă puneți aceste cinci întrebări înainte de a solicita un credit.

Credit bancar sau nebancar?

Cea mai mare diferență între cele două tipuri de credite este accesibilitatea. În vreme ce creditul bancar este ceva mai greu de obținut, fiind necesare mai multe acte pentru el și procesul de aprobare durând ceva mai mult, un credit rapid nebancar de tipul celui de aici, se poate obține chiar și în câteva ore, cu doar două acte și fără nici un fel de garanție. Depinde și de ce sumă ai nevoie și pentru ce perioadă. Pentru sume mici, împrumutate pe perioade scurte de timp, creditul rapid este cea mai comodă soluție.

De unde mă împrumut?

Ai tras linie și ai calculat: ai nevoie de bani rapid. Oricât de încântat ar fi vecinul sau un amic de un împrumut obținut într-o oră, doar cu buletinul, de la nu știu ce tip din cartier, nu ceda tentației de a deveni dator oricui! Chiar dacă ești în urmă cu plata ratelor către bancă și aceasta nu mai vrea să te crediteze, soluții există și fără să riști atât de mult. De pildă, instituții precum Provident sunt destul de flexibile. Poți solicita un credit la ei chiar dacă ai deja datorii neplătite către bancă. Poți afla mai multe despre oferta lor de credite de pe această pagină.

Chiar am nevoie de acest credit?

Încearcă să fii cât mai rațional atunci când îți oferi răspunsul la această întrebare! Creditele de nevoi personale sunt făcute pentru nevoi reale, nu pentru nevoi inventate. Nu apelăm la credite pentru a ne cumpăra bijuterii scumpe sau telefoane de ultimă generație. În schimb, pentru a acoperi niște cheltuieli absolut necesare sau productive, poți face liniștit acest pas.

Care este suma exactă de care am nevoie?

calculator creditPrimul lucru, când vrei să soliciți un credit, este să precizezi suma pe care vrei să o împrumuți. Fă-ți un calcul estimativ și vezi de câți bani își sunt necesari pentru a-ți rezolva problemele! Nu solicita o sumă mai mare doar pentru că limita de credit este mare. Riști să te trezești în fața vreunei vitrine cu pantofi sau bijuterii (lucruri care nu sunt neapărat necesare) și să nu poți rezista tentației de a ți le cumpăra.

Îmi permit să împrumut această sumă?

Să faci un credit e simplu. Să îl returnezi este ceva mai greu. De aceea, este bine să știi din start care este dobânda pentru suma obținută și care este rata fixă pe care o vei avea de plătit. Nu poți cere o sumă uriașă de bani, la care să ai rată lunară cât salariul tău. Trebuie să fii realist și să te limitezi la un credit pe care știi că ți-l poți permite.

Este important să obții banii necesari pentru a acoperi cheltuielile urgente și imposibil de evitat dar este la fel de important să îți pui la timp toate întrebările necesare pentru a te scuti de situații neplăcute. Ține cont de ce ai învățat azi și sigur nu vei face datorii inutile și nejustificate!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • ghelbere elena
    • 22/06/2016
    Răspunde

    Multi se arunca cu capul inainte si fac credite la banca pentru locuinta, masina sau pentru orice. Nu iau in calcul posibilitatea de a si returna acel credit si te trezesti dupa o perioada ca nu mai poti rambursa creditul si ramai si fara masina sau locuinta. E dureros.

    • Anda
    • 22/06/2016
    Răspunde

    Eu sunt impotriva creditelor, cu exceptia celor imobiliare. Asta pentru ca intr-adevar, e foarte dificil sa strangi pe cont propriu bani pentru o locuinta. Dar pentru alte lucruri, masini, vacante etc. Nu se merita. Mai bine faci economii, mai ai un pic de rabdare si iti iei fara. Am avut si eu multe tentatii, mai ales cand a fost vorba de renovarea apartamentului, dar avand in vedere cat de mult platesti in plus fata de valoarea obiectului pe care o cumperi, chiar nu are rost.

    Cel mai bun sfat financiar pe care l-am primit vreodata: doar ca pentru ai bani sa-ti cumperi ceva, nu inseamna ca-ti permiti acel lucru.

  1. Răspunde

    Foarte bun acest material. Eu am facut credit acum 5 ani, pentru a pleca in vacanta. Stiam ca o sa-mi dau demisia cand ma intorc, asa ca am profitat si l-am facut inainte (era genul de credit la care conta salariul si vechimea la locul de munca respectiv). Asa ca am facut creditul, iar 3 saptamani mai tarziu mi-am dat demisia de la locul de munca respectiv. Au fost niste bani buni, de care m-am folosit pentru tranzitul intre doua job-uri si schimbat de chirie, plus o vacanta. Am achitat suma in vreo 2 ani, nici prea repede incat rata sa mi se para mare, dar nici in 5-10 ani, incat sa am impresia ca nu se mai termina. Am fost destul de calculata. Stiindu-ma astfel, cu siguranta o sa mai fac si alte credite pe viitor.

  2. Răspunde

    EU VREAU SĂ DORM LINIȘTITĂ CÂND PUN CAPUL PE PERNĂ.DECI ORICÂT AR FI DE AVANTAJOS UN CREDIT,NU AM SĂ-L FAC NICIODATĂ.AȘA CĂ STAU CUMINTE ÎN BANCA MEA.

    • Daniela Dodoi
    • 22/06/2016
    Răspunde

    E usor când iei un credit,te bucuri de bani si când vine vremea sa platesti rate….vorba aceea „Cand iei iti fata vaca ,cand trebuie sa dai iti moare vitelul”.

    • Nicolae Claudia
    • 22/06/2016
    Răspunde

    Intotdeauna aleg creditul bancar. Celelalte institutii nebancare au niste dobanzi fabuloase. Acum la majoritatea bancilor, ei credit cu buletinul..

    • Rox
    • 22/06/2016
    Răspunde

    Sfaturi de luat in serios. Sunt atat de multe firme „dornice” de a ne acorda imprumuturi, dar niciuna nu-si neglijeaza propriile avantaje. Asta-i clar!

    • Cristina
    • 22/06/2016
    Răspunde

    E bine sa se calculeze si suma datorata. In afara de creditul pentru locuinta fug de credite. Ajungi sa platesti dublu sau triplu.

    • Barbalata Mirela
    • 22/06/2016
    Răspunde

    Bine punctat Cristina. Cand te gandesti sa iei un credit este bine sa analizezi „la rece” totul. Se intampla sa facem alegeri gresite sau mai putin inspirate si….noi platim 🙁

    • stoica claudia
    • 22/06/2016
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturi,un articol demn deluat in seama ,nu ma tenteaza sa iau credit dar nu sti niciodata cand ai nevoie

  3. Eu am deja doua credite, dar as apela la ei daca nu as putea sa-mi platesc ratele intr-o luna. Oricum a doua oara nu as mai lua credit.

    • Lamiita P
    • 24/06/2016
    Răspunde

    Fiind pensionata medical, cam greu obtin credite, apelez mai mult la CAR-ul pensionarilor :)) Dar pe unde mi se aproba, fac si credite bancare sau nu. Totusi, ESTE UNII, la care nu as apela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares