5 avantaje ale utilizării tehnologiei cu LED în iluminatul urban

iluminat urban LED

De ceva vreme, tot mai des suntem sfătuiți să ne orientăm către soluții pentru iluminatul casnic bazate pe tehnologie LED. Avantajele utilizării LED-ului sunt multe și, cu siguranță, demne de luat în seamă. Toată lumea știe că becurile și corpurile de iluminat cu LED au durată de viață mai mare și consumă o cantitate mult mai mică de energie electrică. Atunci, de ce nu s-ar folosi această tehnologie și pentru iluminatul stradal în orașe? Eu am găsit chiar cinci motive pentru care mi-aș dori ca, în câțiva ani, să avem tot Bucureștiul iluminat cu LED.

1. Economie de energie încă din prima zi

Știu că, pe moment, ar fi mai ieftin să rămânem la soluțiile convenționale de iluminat pentru că ne-am rezuma la a repara sau înlocui câteva lămpi, fără prea mare investiție. Dar suntem la fel de conștienți că actualele lămpi stradale sunt foarte vechi și consumă o cantitate uriașă de curent electric. În schimb, corpurile de iluminat moderne, precum cele de pe acest site, asigură un consum foarte redus. Ele sunt deja folosite de către dezvoltatorii imobiliari pentru iluminarea cartierelor rezidențiale proaspăt construite și și-au dovedit eficiența energetică, reducând consumul cu până la 40%.

2. Lumină de calitate

Cu excepția arterelor principale din oraș, pe care s-au mai modificat anumite lucruri de-a lungul timpului, pe majoritatea străzilor lăturalnice din capitală, calitatea luminii furnizate de lămpile vechi este foarte proastă. Deși avem mulți stâlpi de iluminat, care consumă foarte mult, străzile sunt foarte prost iluminate. Cu totul alta este situația în zonele rezidențiale și în piețele și parcurile proaspăt modernizate. Acolo, corpurile de iluminat cu LED, precum cele de aici, dau un randament foarte bun, în sensul că asigură o lumină de calitate. iluminat urban LED

3. Aprindere imediată și zero fluctuații

Nu știu dacă ați urmărit vreodată modul de aprindere a iluminatului stradal actual. Dacă nu, vă spun eu că lămpile convenționale nu se aprind imediat, având nevoie de câteva secunde sau minute pentru a se încălzi și, de multe ori, chiar se sting singure, la un anumit interval de timp, pentru că au nevoie de pauză de răcire. O lampă cu LED nici nu are nevoie de timp de încălzire (se aprinde instantaneu) și nici nu apar fluctuații în funcționarea ei.

4. Durată de viață mai mare

Ca și în cazul corpurilor de iluminat interior, și cele pentru iluminat exterior urban, bazate pe tehnologie LED au durată de viată și garanție mai mare. Astfel, în vreme ce o lampă convențională nu rezistă mai mult de 2 ani, necesitând înlocuire, una cu LED este garantată să funcționeze chiar și 5 ani. Pe termen lung asta se traduce tot într-o modalitate de economisire.

5. Reducerea emisiilor de CO2

Nu cred că mai este nevoie să spun că nivelul de emisii de dioxid de carbon este oricum uriaș în marile orașe și ca asta face aerul irespirabil și afectează în mod iremediabil mediul. Prin simpla înlocuire a 100 de corpuri de iluminat convențional cu unele pe bază de LED s-ar reduce cantitatea de CO2, emis pe parcursul unui an, cu 35 de tone. Deci, LED-ul este prietenos nu numai cu sănătatea noastră, ci și cu mediul.

Voi ce spuneți? Nu ar fi mai bine pentru noi și pentru viitorul nostru, ca administrațiile locale să  investească ceva în modernizarea iluminatului urban? Este evident că iluminarea cu LED oferă foarte multe avantaje și, chiar dacă modernizarea aceasta ne-ar costa ceva bani, pe termen lung, am câștiga prin economisirea de energie electrică și prin asigurarea unui mediu mai puțin poluat. Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că am avea și noi lumină puternică, de calitate, pe străzi, în parcuri, în parcări.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • ghelbere elena
    • 30/06/2016
    Răspunde

    Ar trebui ca toti primarii din orase sa citeasca acest articol.=, ar fi bine si pentru noi, ar face si ei economie si nu s-ar mai plange ca nu au fonduri.

    • Barbalata Miela
    • 30/06/2016
    Răspunde

    Stiam vreo doua-trei avantaje 🙂 din cele enumerate….eu sunt varza la capitolul tehnologie. Noroc cu sotul ca mai imi da el detalii, desi, sincer, imi intra pe o ureche, imi ies pe cealalta 🙂

    • Nicolae Claudia
    • 30/06/2016
    Răspunde

    Statul roman nu gandeste economic atata timp cat plateste din banii nostri

    • stoica claudia
    • 30/06/2016
    Răspunde

    Da ,ai dreptate ,mi-ar pacea si mie sa faca asa ceva dar degeaba ,ca nu au fonduri

    • dumittrescu raluca
    • 30/06/2016
    Răspunde

    ESTE O MODALITATE SIGURA DE A FACE ECONOMIE ,SA FI IN SIGURANTA SI O DURATA A PRODUSULUI MULT MAI MARE ,ESTE RECOMANADAT SI ESTE SI MODERN

    • Rox
    • 30/06/2016
    Răspunde

    Asa este, vorbim de o sumedenie de beneficii. Dar administratiile locale nu prea se incumeta la cheltuieli decat daca le iese ceva „la afacere”. Sunt satula de ei…

    • Daniela Dodoi
    • 30/06/2016
    Răspunde

    In străinătate,in orasele civilizate,se caută solutii pt economisirea de energie,pt mediu,pt reducerea cheltuielilor.La noi sunt interese …

    • Anamaria Ardeleanu
    • 30/06/2016
    Răspunde

    Cred ca o sa mai dureze multi ani pana sa vedem asa ceva. Poate copii nostri vor prinde, sau nu. Ar fi solutia ideala si cred ca ar merita investitia, oricat de mare ar fi. Si nu doar Bucurestiul sa fie astfel iluminat, ci si celelalte mari orasr din tara.

    • Cristina
    • 30/06/2016
    Răspunde

    Tentant, mai ales ca se economiseste in timp. Suficiente beneficii ca sa merite luat in considerare.

  1. Răspunde

    Eu cred ca trebuie sa avem facturi mari la iluminatul public ca nu interesează pe nimeni. Plătește cetățeanul! 🙂
    Cui ii pasa de acest aspect?

      • cristina
      • 03/07/2016
      Răspunde

      cetatenilor? 😀

    • Lamiita P
    • 01/07/2016
    Răspunde

    Ai mare dreptate, ar trebui cine are ochi sa citeasca si cap sa il foloseasca. Asta daca vor, dar dupa cum se pare interesele sanu altele, cred ca mai dureaza.

  2. Răspunde

    Sotul meu a lucrat in domeniu, iar el este de acord cu aceasta tehnologie!

      • cristina
      • 03/07/2016
      Răspunde

      Numai cei care ar trebui sa se ocupe de asta nu sunt de acord.

    • Nicu
    • 01/07/2016
    Răspunde

    Da, sunt foarte avantajoase, dar cum va mai putea primăria să aibă raport de Întreţinere cu suprapreţ? Un led ţine prea mult şi nu se mai pot lua bani pentru înlocuire. Sunt multe de spus pe această temă….

      • cristina
      • 03/07/2016
      Răspunde

      Deci sa-mi iau gandul, zici?

  3. Răspunde

    Eu cred ca asa isi bat joc de banii nostri, un bec cu led consuma putin dar are un pret mai mare si nu-i intereseaza sa le schimbe pentru ca platim noi consumatia si nu ei, pe cand acasa ne intereseaza pe noi personal si facem cat mai mult posibil sa reducem cheltuielele si asa mari dar salarii mici 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares