Cum să mobilezi un dormitor mic pentru a-l face confortabil și respirabil

dormitor mic

De ceva timp cauți idei de mobilare a dormitorului. Reviste peste reviste și teancuri de cataloage, toate cu idei foarte bune dar nu pentru pentru tine. Lucrurile nu sunt deloc simple atunci când trebuie să cumperi mobilă pentru un dormitor de dimensiuni reduse. Ai vrea să arate ca de revistă, să ai și spațiu de depozitare (fără să încarci camera prea mult) și, mai ales, să te poți odihni regește în el. A zis cineva că nu se poate? Tocmai am pregătit niște sfaturi utile pentru amenajarea unui dormitor mic.

Dormitor complet sau piese de mobilier separate?

Cu siguranță ți-au făcut cu ochiul multe seturi de mobilă pentru dormitor dar mai toate sunt foarte mari și au multe piese pentru care tu nu ai spațiu. Asta nu înseamnă că nu poți avea mobilier modern în dormitor! Poți să optezi pentru mobilă la comandă sau, mai rapid și fără bătăi de cap, să cumperi piesele separat. Astfel, cu doua noptiere, un dulap și un pat, de tipul celor de aici, îți construiești dormitorul perfect.

Patul înainte de toate

Patul este piesa de bază în dormitor și el ar trebui sa fie primul ales. Indiferent că optezi pentru un pat de mijloc sau unul pe perete, modern sau clasic, ai grijă la dimensiuni! Este drept că nu îl vrei nici prea mic, dar nici nu te poți lăsa ademenit de visul de a te lăfăi într-un pat de 200×200 cm, care să ocupe 3/4 din cameră. Un pat de 140×200 cm sau 160×200 cm ar trebui să fie suficient.

Răsfață-te cu o saltea bună!

Să nu uităm că dormitorul este camera dedicată somnului și relaxării. Cu siguranță știi cum se doarme pe o saltea ieftină și de proastă calitate, cum te trezeai, dimineața, cu dureri de spate, mai obosit decât te culcaseși. O saltea bună, precum cele de aici, nu trebuie să lipsească din noul dormitor. Este suficient că ai renunțat la ideea unui pat uriaș; la capitolul saltele te poți răsfăța. Nu contează că este ortopedică sau cu spumă, mai groasă sau mai subțire. Salteaua nu ocupă spațiu suplimentar. Ea se așează deasupra patului și te așteaptă, cuminte, să te întorci în fiecare seară la ea, pentru un somn odihnitor.

Spații ascunse de depozitare

Într-un dormitor de dimensiuni reduse, cel mai probabil nu va fi loc pentru un dressing mare. Te vei orienta, mai degrabă, către un dulap cât mai bine compartimentat și vei căuta alte soluții depozitare. Una din ele ar fi să alegi cât mai multe piese de mobilier cu spații ascunse de depozitare. Un pat cu sertar sau chiar cu două sertare și un taburet cu ladă de depozitare (în locul scaunului clasic de la măsuța de toaletă) sunt binevenite.

Design minimalist și trucuri pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare

O altă regulă, de mobilare a unui spațiu mic, cere cât mai puține piese de mobilier. Pereții prea încărcați cu elemente decorative nu sunt nici ei de dorit. Încercați să aduceți în dormitor strict mobila de care aveți nevoie și, pentru a crea senzația unui spațiu mai mare, folosiți-vă și de aceste trucuri:

– mizați pe un dulap sau un dressing cu oglinzi! Este și practic pentru că oricum aveți nevoie de oglindă, atunci când vă îmbrăcați, și va face dormitorul să pară mai spațios.

– alegeți mobila în aceeași culoare cu peretele! Nu este cazul să vă faceți probleme pentru lipsa de culoare. Veți putea compensa printr-o draperie colorată sau prin niște pernuțe decorative.

– înlocuiți noptiere amplasate pe podea cu niște rafuri suspendate. Nu doar că veți avea mai mult loc să vă mișcați, dar veți evita și acele întâlniri dureroase dintre degetul mic de la picior și colțul noptierei.

Ce zici? Nu mai pare imposibil să ai dormitorul la care ai visat, confortabil și aerisit, nu? Cât de mică ar fi camera, dacă mobila este aleasă cu grijă și se ține cont de câteva reguli în ceea ce privește luminozitatea și cromatica spațiului, se poate obține un dormitor modern, în care te poți relaxa și poți respira fără să simți că se strâng pereții în jurul tău.

Etichete: , , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Amy
    • 19/05/2016
    Răspunde

    Abia astept sa ma mut intr-o casa mai spatioasa si sa-mi pot amenaja toate camerele exact asa cum imi doresc eu, fara sa mai fiu conditionata de spatiu. O camera separata doar pentru haine si incaltaminte ar putea rezolva problema, iar eu as avea propriul meu coltisor si masuta de toaleta la care visez de multa vreme. 😀

    • carmen
    • 19/05/2016
    Răspunde

    Greu cu amenajare, mai ales cand ai un spatiu de 43 de mp la dispozitie plus doi copii (baiat si fetita) 😛

  1. Mie imi place sa fie cat mai libera camera,cat mai putine piese de mobilier.Ar mai fi un ‘truc’ ,cel cu oglinzi pe unul din peretii laterali . Creaza iluzia de spatiu mai mare. 😉

  2. Răspunde

    Mereu mi-am dorit un pat mare, iar sotul meu mi-a implinit visul. Cat eram in maternitate mi-a luat un pat mare de 200 x 220 in care ne lafaim toti 4! Din fericire avem spatiu! Sfaturile sunt utile pentru o camera mica.

    • Barbalata Mirela
    • 19/05/2016
    Răspunde

    Utile sfaturile tale. Cand nu ai spatiu spatiile de depozitare, ascunse, sunt foarte bune :). Imi plac rafturile suspendate desi sincer nu as vrea sa imi incarc dormitorul cu ele. Din pacate trebuie avut in vedere si bugetul alocat pentru asa ceva 🙂

  3. Nici nu stii cat de binevenite sunt sfaturile tale acum cand ma pregatesc sa-mi reamenajez dormitorul. Prima piesa pe lista mea e salteaua care are vreo 10 ani si e depasita de sariturile lui Dragos. 🙂

    • Adina
    • 19/05/2016
    Răspunde

    Privind in urma la renovarea pe care am facut-o acum 5-6 ani, cam stramb din nas. As schimba multe, inclusiv asezarea in camere, precum si culorile. Poate cand ne mutam de aici si o luam din nou de la 0 vom avea mai multa inspiratie 🙂

  4. Foarte utile sfaturile tale!
    Imi place mult ideea unui dulap cu oglinzi.

    • ficea adina
    • 20/05/2016
    Răspunde

    Imi plac sfaturile si trucurile tale. Cel mai mult mi-a astras atentia sfatul ce se refera la culoarea mobilei. Sa stii ca nu am mai auzit de el.
    Daca iti face placere iti sugerez o tema noua ce pe mine ma intereseaza: pat incorporabil, cel ce se transforma in sifonier, etc….

    • Nicu
    • 20/05/2016
    Răspunde

    Şi eu am dormitorul cam mic. Aş înlocui noptierele cu rafturi suspendate, şi ar fi şi mai fain dacă aş putea monta acel sistem de pliere a patului în perete. Ar fi super tare chestia asta……mai ales când ascunzi vecina!

    • Lamiita Petre
    • 20/05/2016
    Răspunde

    Eu fug in general de oglinda, cu atat mai mult nu mi-as lua un dulap cu oglizi, in atumite ocazii ….. ma intelegi :))
    Lasand gluma la o parte, ideea este foarte buna, iar patul pe care mi l-as dori ar fi cu sertare.

    • stoica claudia
    • 21/05/2016
    Răspunde

    Multumim frumos pentru sfaturile tale deosebite ,un articol foarte interesant ,avand in vedere ca si eu am camera mica ,imi este foarte folositor articolul tau

    • Aida Dolce
    • 21/05/2016
    Răspunde

    Bine venite sunt sfaturile tale.O sa tin cont de ele.Multumim

    • Daniela Dodoi
    • 21/05/2016
    Răspunde

    La mine patul ocupa destul loc si fiind un pat dublu cu saltea ,putin loc îmi ramane,asa ca voi lua un pux si hârtie si voi nota tot.Ma interesează sa mai largesc putin dormitorul.Merci fain.

    • Tatiana Sorina
    • 21/05/2016
    Răspunde

    Cam asa e mobila mea de dormitor,dar acum sunt mai frumoase,parca imi vine sa sa imi iau alta.

    • Emilia
    • 21/05/2016
    Răspunde

    Super idei. Multumim!

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 22/05/2016
    Răspunde

    Mulumiri de sfaturi,imi place mult articolul,felicitari!

    • ghelbere elena
    • 23/05/2016
    Răspunde

    Intotdeauna problema amenajarii dormitorului mi-a creat probleme. Este micut si il vreau si aerisit. A fost greu dar dupa ultima renovare am reusit.

    • dumittrescu raluca
    • 25/05/2016
    Răspunde

    si eu am acesta problema cum aranjez dormitorul pentru ca este mic dar nu im place prea aglomerat si nu am unde sa mut mobilierul ,asa este cand stai la boc este mult mai greu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares