Contabil sau firmă de contabilitate? Care este mai avantajos?

the accountant contabilul

In ultima vreme, în jurul meu, toată lumea își deschide mici afaceri. Numai eu nu am curaj, încă. Unii și-au înființat direct firme, alți s-au apucat de treabă devenind PFA (persoană fizică autorizată). Mi se pare greu, ca să nu zic foarte greu. Numai câtă bătaie de cap ai cu birocrația de la noi! Mă uitam la ei, zilele trecute, că erau disperați toți cu formularele ce trebuia depuse la fisc, că își sunau contabilii în disperare ca să obțină de la ei rapoarte și bilanțuri de care au aveau nevoie pentru a completa documentele de depus la stat.

Da, pentru orice afacere, oricât de mică, ai nevoie de un contabil. Unii îl aleg la întâmplare și pățesc precum prietenii mei: le albește părul sunându-i fără succes. Și să nu vă imaginați că luxul ăsta, de a avea contabil, costă puțin! Multe lucruri despre afaceri și PFA-uri nu știu, dar știu destule despre cum ar trebui să îmi aleg contabilul ca să nu am astfel de probleme.

În primul rând, eu n-aș alege niciodată un contabil individual, ci o firmă de contabilitate cu experiență, de tipul www.firmadeconta.ro. Mi se pare mai sigur așa. Un contabil care este de capul lui nu știi niciodată când și ce probleme îți poate crea. La o firmă nu ți se va întâmpla niciodată să suni de nebun și să nu-ți răspundă nimeni.

Apoi vorbim despre serviciile pe care ți le poate oferi contabilul individual versus cele de care poți beneficia în cadrul unei firme de contabilitate. În vreme ce primul se va ocupa mai degrabă de contabilitatea primară, cei de la firmă îți oferă servicii contabilitate complete (rapoarte, expertize, audit, servicii de optimizare fiscală, etc). În plus, scapi și de bătaia de cap prin aceasta externalizare a serviciilor de contabilitate. Nu mai trebuie să stai tu cu gura pe contabil, să ai grijă să îi virezi salariul la timp, etc. De asta se ocupa firma în cadrul căreia el lucrează ca expert contabil.

Merită menționat și faptul că, lucrând cu o firmă de contabilitate de tipul firmadeconta.ro, câștigi nu doar bani (pentru că nu plătești salariul întreg al unui contabil) ci și timp prețios. Nu mai e nevoi să stabilești întâlniri ca să predai niște acte. Le poți trimite prin curier sau, și mai simplu, online. De plătit nu plătești un salariu fix în fiecare lună, ci plătești strict serviciile de care ai nevoie. Uite aici prețuri servicii contabilitate! Destul de bune, nu?

Tu colaborezi cu firma, firma își pune contabilii în slujba ta. Nu doar că ai servicii contabile de calitate, rapoarte predate la timp și ți se va răspunde mereu la telefon în timpul programului de lucru, dar ai și acces permanent, în platforma online, la toate rapoartele ce privesc afacerea ta. Contul tău este securizat și este ca și cum ai avea mereu contabilul cu tine. Plus că, orice dificultate ai întâmpina (nu te descurci cu platforma, nu înțelegi ceva dintr-un raport sau nu știi), primești suport 24/24, 7 zile din 7.

Să vă mai spun de câte bătăi de cap scapă un PFA care alege să colaboreze cu o astfel de firmă de contabilitate? Ei se ocupă de absolut tot de ține de relația cu nesuferitul ANAF (depunerea declarațiilor despre care vorbeam, rezolvarea adreselor de la ANAF, obținerea certificatelor de atestare fiscală). Se face o procură prin care le dai dreptul să te reprezinte și le pasezi lor obligațiile tale.

Încă ceva, ce mi se pare mai mult decât avantajos, este faptul că o firmă de contabilitate oferă garanție 100% pentru deciziile luate, ceea ce nu se întâmplă în cazul în care ai contabil propriu. Dacă el face o greșeală, tu ești bun de plată în fața legii.

Din punctul meu de vedere, n-am nici un motiv să îmi bat capul să angajez un contabil și să pierd timp pentru a-i explica de ce am nevoie pentru ca, mai apoi, dacă el face greșeli prin rapoartele firmei, să mă trezesc cu probleme mai mult decât grave. Dacă am să-mi fac vreodată firmă sau măcar un amărât de PFA, sigur am să merg pe varianta contabilității ținute de o firmă cu experiență vastă în domeniu.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Tatiana Sorina
    • 26/05/2016
    Răspunde

    Fiecare cu parerea lui,dar unii nu se mai complica cu firme,mai usor gasesc un contabil si gata treaba e rezolvata.Bineinteles sa gasesti si unul bun,tatal meu a fost 40 de ani contabil si era as in contabilitate.

      • cristina
      • 31/05/2016
      Răspunde

      nu toti contabilii care lucreaza pe cont propriu sunt dedicati si corecti…

    • Daniela Dodoi
    • 26/05/2016
    Răspunde

    Eu lucrez in activitate de contabil si nu am avut probleme sau divergente cu patronii.Lucrezi cinstit si numai laude…si nu am salar exorbitant…

      • cristina
      • 31/05/2016
      Răspunde

      Daniela. stii ca nu toata lumea este ca tine, nu? Sunt destui cei care vor doar bani si nu isi fac treaba bine. Sunt sigura insa ca, atunci cand ai clienti multumiti, ei te recomanda mai departe si treaba merge bine.

  1. Răspunde

    Daca vrei sa platesti putin ai putea alege un contabil dar daca vrei sa te asiguri ca totul este facut cu raspundere ar fi mai indicat sa alegi o firma de contabilitate. Poate ca ajunge mai scump dar ai certitudinea ca isi facew treaba mai responsabil si nu fuge de responsabilitati

    • stoica claudia
    • 26/05/2016
    Răspunde

    AI MARE DREPTATE IN PRIVINTA ASTA CU FIRMA DE CONTABILITATE ESTI MAI SIGUR

  2. Răspunde

    Eu as opta pentru un contabil autorizat. Oricum se face contract, iar simtul de raspundere este acelasi.

    • Barbalata Mirela
    • 27/05/2016
    Răspunde

    Nu am firma deci nu este cazul. Dar prin prisma locului meu de munca, clar este indicat sa apelezi la o firma de contabilitate. Acum si acestea sunt mai mari sau mai mici, de aici si costurile aferente (preturile practicate de firma respectiva).
    Este bine, fiecare sa isi aleaga firma in functie de bugetul stabilit dar, in acelasi timp, sa se ia in calcul si un aspect foarte import: bani putini – servicii putine (proaste). Pentru ca se intampla si de astea…. 🙂

    • Anda Florentina
    • 27/05/2016
    Răspunde

    Firma de contabilitate este mai sigură

    • Nicu
    • 27/05/2016
    Răspunde

    Nu am o afacere, dar credd că o firmă de contabilitate ar oferi mult mai multă încredere.

    • ghelbere elena
    • 27/05/2016
    Răspunde

    O firma de contabililitale este indicat. Firma pe langa faptul ca iti face toate actele mai este si la curect cu toate modificarile legislative.

    • Lamiita P
    • 27/05/2016
    Răspunde

    Sigur o firma de contabilitate, dai un ban dar stai linistita nu alergi toata ziua dupa contabil si in plus iti ofera mai multa siguranta.

    • dumitrescu elena
    • 28/05/2016
    Răspunde

    cred ca mai sigur ar fi o firma mai mica de contabilitate,sunt la zi cu schimbarile,merg mai repede treburile ,parerea mea acum nu am avut deface cu asa ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares