Avantajele utilizării grill-ului electric pentru prepararea cărnii

Avantajele utilizării grill-ului electric

Ești mare amator de fripturi? Cel mai probabil știi și tu că nu toate metodele, de preparare a cărnii la grătar, sunt sănătoase. Friptura de orice tip, preparată pe grătarul cu cărbuni, nu prea este recomandată. Multe studii au indicat că, în contact direct cu focul, carnea devine toxică și crește șansele dezvoltării cancerului. Tocmai de aceea multă lume s-a îndreptat spre gătirea cărnii direct pe aragaz, în tigăi anti-aderente. Nu este o idee rea, având în vedere faptul că alimentele nu mai vin în contact cu focul și nici nu sunt prăjite în ulei.

Totuși, nici tigaia nu este perfectă pentru prepararea cărnii, în primul rând pentru că grăsimea sau apa din carne nu se pot scurge și ajungem să o gătim prăjind-o în propria ei grăsime. Cea mai bună metodă de a obține o friptură gustoasă, apetisantă și sănătoasă este să o gătim pe grill-ul electric. Cu ce este el mai bun decât tigaia sau decât un grătar cu cărbuni?

Preparare rapidă și simplă, oricând, oriunde

Pentru a face o friptură pe grătarul cu cărbuni ai nevoie de ceva îndemânare și de foarte mult timp (spart lemne, aprins cărbuni, păzit foc, preparat carnea). Nu oricine se pricepe să facă un grătar. Un grill nu este deloc greu de folosit. Doar se pune în priză și se poate găti orice pe el, de la câteva legume până la o ceafă zdravănă de porc sau o pulpă suculentă de pui. Un grill electric, de tipul celor de aici, este simplu de transportat oriunde. Nu ocupă jumătate de portbagaj și te poți bucura de același gust, al grătarului de acasă, și atunci când ești în vacanță sau în weekend la țară.

Carne perfect gătită

În ultima vreme avem de-a face cu multe știri despre boli provocate de bacteriile din carnea insuficient gătită. Asta este rezultatul atunci când vrei să gătești o bucată mai groasă de carne pe tigaia tip grill. Focul prea mare și lipsa unui capac potrivit, care să permită acoperirea preparatului și gătirea lui perfectă în interior, au ca rezultat apariția unei perdele de fum care ne face să credem că friptura noastră deja stă se ardă. Ea se arde la exterior și rămâne incomplet gătită în mijloc. La asta contribuie și grăsimea care nu are unde să se scurgă și se arde pe tigaie.

Un grill electric, cu capac din sticlă termorezistentă și cu termostat, precum cele pe acest site, rezolvă această problemă. Temperatura se poate seta în funcție de tipul cărnii de preparat și ea rămâne constantă pe tot timpul procesului de gătire.

Preparate sănătoase

Vorbeam despre grăsimea sau sucul propriu scurs din carne sau preparatele din carne pe care vrem să le frigem. Pe grătarul cu cărbuni ele se scurg destul de bine dar ne aducem aminte că nu sunt prea sănătoase fumul acela și căldura directă. În tigaie grăsimea nu are unde să se scurgă. Rămâne acolo. O pulpă de pui, gătită în acest mod, nu este cu nimic mai sănătoasă decât una prăjită, mai ales dacă o preparăm cu tot cu piele. Grăsimea de pui se topește și pulpa nu se mai frige, ci se prăjește în propria-i grăsime. În schimb, un grill, cu grătarul înclinat și cu orificiu prin care grăsimea se scurge în tăvița specială, îți asigură un preparat savuros și mult mai sănătos.

Gust și aspect deosebit

piept de pui la grillOm vrea noi mâncare sănătoasă, dar este musai să fie și gustoasă și să arate bine. Sănătoasă este și carnea preparată la aburi dar nu multă lume o agreează. Un piept de pui, gătit pe un grill cu plită cu temperatură înaltă, are un gust absolut deosebit. Asta nu ține nici de tipul de carne folosită, nici de marinata pregătită cu atâta iscusință. Altul este secretul: când așezi carnea pe plita foarte bine încinsă, fără pic de ulei, ea formează rapid o crustă menită să rețină în interior toată savoarea. Nu cred că are sens să mai zic despre aspectul delicios al acestei cruste.

Curățare simplă

După ce termini de savurat friptura, nu mai este cazul să fugi primul de la masă, de teamă că te va pune cineva să cureți grătarul acela mare, de grădină, de care s-au mai și lipit niște bucățele de carne. Plita grill-ului și tăvița în care este colectată grăsimea se curăță foarte ușor, fie manual, fie la mașina de spălat vase.

Simt nevoia să mai adaug că un grill nu este deloc scump. Chiar și cel mai ieftin model vă poate asigura, oricând, o masă delicioasă și sănătoasă, în timp foarte scurt. Grill-ul este ideal pentru prepararea prânzului celor mici sau a cinei pentru întreaga familie. Poți găti orice fel de carne pe el, chiar și un pește foarte slab, fără teama că s-ar putea lipi. Să vă mai spun că unele modele au și funcție de cuptor? Vă las să descoperiți singuri.

Voi ați folosit până acum un grill electric? Dacă da, ne-ar prinde bine să ne povestiți despre experiența voastră cu acest aparat de gătit. Dacă nu, puteți să ne spuneți de ce ați vrea voi un grill.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Ador carnea facuta pe grill, mi se pare cea mai marfa invenție <3

  2. Răspunde

    Am asa ceva pe lista de cumparaturi, dar mai intai trebuie sa imi cumpar o tigaie noua, dupa ce a mea a fost stricata de my better half :)) Dupa aceea cred ca va ajunge in capul listei de cumparaturi pentru bucatarie.

      • cristina
      • 18/05/2016
      Răspunde

      M-ai facut curioasa: cum a stricat-o? 😀

  3. Răspunde

    Ce pofte mi-ai facut acum de dimineata. Am inghitit in sec de cateva ori. Grill-urile astea sunt chiar bune, a cumparat si mama unul, mai ales ca eu trebuie sa mananc sanatos.

      • cristina
      • 18/05/2016
      Răspunde

      toti ar trebui sa mancam sanatos cat de cat…

    • Rox
    • 16/05/2016
    Răspunde

    Si noi gatim carnea mai mult la gratar, dar la cel de aragaz. Dar sa stii ca gustul carnii difera mult fata de cea gatita pe gratarul pe lemne. Toxic, netoxic, cand avem posibilitatea facea un gratar „clasic”.:)

    • Anda Florentina
    • 17/05/2016
    Răspunde

    Nu am folosit pana acum grill…mi_ar place să încerc….eu pregătesc carnea doar la grătar afară

    • Barbalata Mirela
    • 17/05/2016
    Răspunde

    Si eu cred ca este util un grill electric. Imi doresc dar ma razgandesc repede pentru ca sotul imi spune ca nu este acelasi lucru cu gratarul pe lemne. Si ca dam bani degeaba :). Il cunosc si stiu ca nu mananca ceva daca nu ii place. De aceea cedez. L-as lua degeaba.
    In ziua de azi, tehnologia isi spune cuvantul si chiar este util si binevenit in orice familie un astfel de grill.

    • Mara
    • 17/05/2016
    Răspunde

    Eu folosesc de cativa grill-ul electric. Primul a fost unul no-name, calitate inferioara, iar cel de-al doilea nu este firma mentionata de tine dar una similara. Il am de mai bine de un an si nu pot spune decat ca sunt foarte multumita.

      • cristina
      • 18/05/2016
      Răspunde

      si eu mi l-am cumpărat relativ recent dar nu regret investitia

    • dumitrescu elena
    • 17/05/2016
    Răspunde

    de cand mi.am schimbat modul de gatire si de alimentatie,prefer grill/ul ,forno/gril,cuptor si tot ce tine de cat mai usor de pregatit si sanatos ,fara ulei si neprajit este ideal

    • Bratosin Corina Mihaela
    • 18/05/2016
    Răspunde

    Si mie imi plce foarte mult arna gatita pe grill,sa nu mai zic despre gust….mmm….Totusi nu am un grill electric,ci unul simplu,dar gustul este la fel de bun.

  4. Răspunde

    Aceasta e solutia perfecta mai ales pt cei care stau la bloc

    • stoica claudia
    • 19/05/2016
    Răspunde

    NU AM FOLOSIT INCA ,AS VREA SI EU UNUL PENTRU CA E MAI SANATOS SA O GATIM ASA

    • Tatiana Sorina
    • 19/05/2016
    Răspunde

    Mmmm cred ca e bun bun,mi-ar placea sa am unul. Pana una alta fac in curte la gratarelul meu .

    • ficea adina
    • 20/05/2016
    Răspunde

    Cristina mi-ai facut pofta de un gratar….
    Ce sa zic eu am acasa grill clasic, cumparat de pe la Kaufland.
    De o bucata de timp se tot lauda cumnatica mea cu carnea ei perfecta, gustoasa si sanatoasa preparata pe un astfel de grill.
    Stii ? imi face in ciuda ca ea e in Italia si ce zice asa scapa de dat carne si la familionul meu…..:))
    O sa analizez oferta si cine stie….

    • Aida Dolce
    • 20/05/2016
    Răspunde

    Ador carnea pe grill,ador gratarul si friptura..si electric pare a fi mai sanatos

    • Lamiita Petre
    • 20/05/2016
    Răspunde

    De ce tot ce-i bun, ori e imoral, ori imoral sau ingrasa :)) Mie imi place o friptura prajita asa la tigaie sau la tava, in grasime si suc propriu, aluneca mai bine pe gat ( o mai comit) dar de regula incerc sa mananc cat mai sanatos fiindca e nevoie. Nu mi-ar displace un astfel de grill, probabil va veni momentul cand voi avea „curaj „sa-mi achizitionez si eu unul.

  5. Si eu am un astfel de gratar, merita investitia. 🙂

    • nicolae claudia
    • 20/05/2016
    Răspunde

    Eu prefer carnea PE gratar . e buna si PE grilul electric, dar iese fum in bucataria 🙂

    • Daniela Dodoi
    • 20/05/2016
    Răspunde

    Nu sunt adepta gratarelor si a preparatelor gătite pe grill.

    • Paval Elena
    • 30/08/2016
    Răspunde

    Mi-am luat de curand un grill electric micut, nu de firma,a costat 55 ron doar,am facut niste sandvishuri super bune,apoi mi-am zis sa vad cum iese carnea.
    Am pus o ceafa de porc grosuta presarata cu sare,piper,cimbru,si unsa cu f.putin ulei, pe placa inferioara a grillului apoi am coborat peste ea placa superioara si peste putin timp am scos-o(cand am considerat ca e de ajuns fripta. Niciodata n-am mai mancat o asa friptura suculenta si gustoasa,dar si ce bine arata!Si nu iese decat f.putin abur,nu fum.Sa nu mai aud de carbuni, cuptor,tigai, griluri pe flacara.Vecina mea nu voia sa isi cumpere pina nu i-am facut si ei o bucata de ceafa..Si ea a zis exact cum am zis eu prima data: n-am mancat in viata mea o asa friptura buna!!!Am mers cu ea si si-a luat unul la fel. Eu intre timp mi-am mai luat unul mare,cand am mai multa carne, legume sau sandvishuri de facut, si nu regret o secunda!! E atat de usor si sanatos sa prepari la el.Gratar in curte? Nici sa nu mai aud… Am si acum fel de fel de tigai scumpe, de gratare fel de fel,bani aruncati in vant pina am descoperit grillul electric.De aceea il recomand, nu stiti ce pierdeti.

  6. Aveam acasa, cand stateam la mama, nu un grill electric, dar ca un fel de tigaie rotunjita, mare, mai adanca, electrica. Era destul de interesant faptul ca puteai prepara fara prea mult ulei.
    Grill electric nu stiu cum e, dar cu siguranta e mult mai potrivit decat tigaia grill clasica (care la noi se arde destul de des, desi e de marca cunoscuta de toti).

    1. Daca e aia la care ma gandesc eu, cu D, sa stii ca si eu am fost dezamagita de ea. Mai buna aia ieftina din fonta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

107 shares