4 sfaturi de care să ții cont pentru a preveni obezitatea la câini și pisici

obezitatea la câini si pisici

Un animăluț este o adevărată comoară la casa omului. Cine are un câine sau o pisică știe cât de relaxant și distractiv este timpul petrecut împreună cu aceste animale de companie. Sunt suflete calde, gata oricând să te asculte fără să te judece. Pentru ele nu contează că nu ești îmbrăcat la modă, că ai burtă sau că mergi cocoșat. Ele te iubesc așa cum ești. Dar tu le iubești pe ele?

Animalele de companie ne oferă afecțiune și devotament și noi trebuie să le oferim, la schimb, Îngrijire și afecțiune. Un prim lucru de care trebuie să ne îngrijim este hrana animalelor. Ea trebuie să fie de bună calitate și în cantitate corectă. Din cauza alimentației incorecte, tot mai mulți câini și pisici ajung să sufere de obezitate. Obezitatea provoacă tot felul de boli (diabet, tensiune, boli de rinichi sau respiratorii), scurtează viața animalului și îl face din ce în ce mai sedentar și deprimat. Cum prevenim obezitatea la câini și pisici?

Hrană specială pentru animale

Știu că mulți stăpâni nu rezistă tânguirilor cățelului sau ale pisicii și le oferă câte ceva din hrana lor. Am auzit de căței care mănâncă pate de porc, de căței care primesc înghețată sau chiar ciocolată. Să știți că nu le faceți o favoare pentru că cedați, ba chiar le faceți un rău foarte mare. Ciocolata și strugurii pot chiar omorî animăluțele. Alte lucruri precum oasele de pui sau mâncarea noastră, prea condimentată, le pot distruge stomacul. Pâinea prea multă nu este nici ea recomandată și nici alimentația bazată exclusiv pe carne (la câini).

Cea mai bună este o astfel de hrană pentru căței, gândită și preparată special pentru ei, având în compoziție atât proteine cât și carbohidrați (de care organismul câinelui are nevoie). La fel și posesorii de pisici, trebuie să le asigure hrană specială. Nu trebuie niciodată să dam hrană pentru câini pisicilor și nici invers. Nevoile lor sunt total diferite (de pildă, pisica are nevoie de o hrană mai bogată în proteine).

Programul de masă

Ca și în cazul alimentației umane, și la animale nu este important doar ce tip de hrană consumă, ci și frecvența meselor și cantitatea de mâncare ingerată. Cel mai bine este să stabilești, împreună cu medicul veterinar, de câte mese pe zi are nevoie animăluțul și ce cantitate de hrană trebuie să îi oferi. Asta depinde de rasă, de vârstă, de talie și de stilul de viată.

În nici un caz nu vei umple un bol să îl lași câinelui sau pisicii la discreție și, eventual, după ce îl termină pe acela, îi mai dai și niște resturi de la masă și o recompensă pentru că a mâncat tot. De pildă, pentru o pisică din rasa comună, două boluri de mâncare pe zi sunt suficiente. Vorbim, evident, despre genul acesta de hrană pentru pisici, completă, de calitate, capabilă să răspundă tuturor nevoilor organismului.

Mișcare și joacă în fiecare zi

Hrana corectă nu este totul. Mișcarea este și ea foarte importantă pentru animalele de companie. Plimbarea în parc nu o facem foarte scurtă, strict cât să-și facă nevoia câinele. Este important să ne plimbăm, să alergăm împreună cu el. Ca și în cazul organismului uman, mișcarea ajută animalele să se mențină în formă. În cazul unei pisici, lucrurile sunt chiar mai simple și nu trebuie să o scoateți la plimbare. O jucărie specială pentru pisici își face treaba singură.

Atenție la animalele sterilizate!

Atât cățeii, cât și pisicile, după ce sunt sterilizate, au tendința de a se îngrășa, chiar dacă se folosește același tip și marcă de hrană. Motivul este schimbarea metabolismului. Dacă nu se iau măsuri la timp, în scurt timp animalul devine obez. Pentru a preveni o astfel de situație este necesar să schimbăm hrana obișnuită cu una specială pentru câini și pisici sterilizate. Acest tip de hrană are conținut mai scăzut în grăsimi, deci are mai puține calorii. Nu trebuie uitat nici de programul zilnic de mișcare!

Aveți tot timpul în minte că un câine sau pisică nu știe ce este bine pentru el/ea! Noi suntem cei care luăm decizii pentru ei și suntem responsabili de sănătatea lor și de aspectul lor fizic. Tocmai de aceea, dacă susținem că le iubim, trebuie să și dovedim asta prin alegerile pe care le facem, prin modul în care îi hrănim și prin timpul pe care li-l dedicăm. Pisica și câinele nu devin obezi pentru că nu se abțin de la mâncare. Ei se îngrașă pentru că stăpânii îi hrănesc incorect sau în cantitate prea mare și aleg ca, în loc să le dedice câteva minute de joacă în curte sau în parc, să le mai ofere două-trei recompense pline de calorii. Dragostea nu se măsoară în cantitatea de mâncarea pe care le-o oferim, ci în calitatea ei!

Etichete: , , , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • ghelbere elena
    • 28/05/2016
    Răspunde

    Chiar ca nu stiam aceste lucruri. Credeam ca animalutele noastre se ingrasa din cauza ca mananca prea mult. Si la ele e ca la oamenii: mananci mult fara sa faci miscare, te ingrasi.

      • Lamiita P
      • 29/05/2016
      Răspunde

      Asta-i teoria ta? „mananci mult fara sa faci miscare, te ingrasi” :)) M-ai lovit in plex.

    • Daniela Dodoi
    • 28/05/2016
    Răspunde

    Ia ca nu am stiu de lucrurile acestea…Eu ii dau mâncare si apa cat cred ca e necesar la un câine de talia lui.

    • barbalata mirela
    • 28/05/2016
    Răspunde

    Cat de cat stiam aceste lucruri. Am avut acum cativa ani o pisica tare dragalasa. Stiu ca eram foarte interesata de ce ii dadeam sa manance, o periam, etc.
    Acum nu mai am animale dar informatiile tale sunt binevenite 🙂

    • nicolae claudia
    • 28/05/2016
    Răspunde

    orice animalut merita toata rija noastra

    • Anda Florentina
    • 28/05/2016
    Răspunde

    Mulțumim de sfaturi… Sunt bine venite.. Am si un pisoi si ma vor ajuta aceste sfaturi

  1. Răspunde

    Eu am un caine foarte „atletic”. Nu se ingrasa, nu suporta boabele, alearga toata ziua, chiar daca sta la bloc si il iubesc enorm.

    • dumitrescu elena
    • 28/05/2016
    Răspunde

    chiat ca nu stiam lucrurile astea,doar ca si ei se ingrasa ca si oameni a mananca mult

    • stoica claudia
    • 28/05/2016
    Răspunde

    Asta chiar ca nu stiam despre animale ,un articol bun ,multumim

  2. Răspunde

    N-am stiut de chestia cu sterilizarea. Foarte utile informatiile! Thank you, Cristina! :*

  3. Răspunde

    Cainele si doua dintre pisicile mele se mentin in standardele de frumusete. Celelalte doua pisici au cam luat proportii de cand le-am sterilizat. E tare greu sa le dau mancare separat, in asa fel incat fiecare sa primeasca exact ce si cat ii trebuie. 🙂 Dar ma straduiesc…

    • Rox
    • 30/05/2016
    Răspunde

    Un animal e mai ceva ca un copil, ce mai! Si da, implica responsabilitate maxima! Foarte utile sfaturile, multumesc!

    • Nicu
    • 31/05/2016
    Răspunde

    Am doi căţei, care îmi sunt foarte dragi, şi ei ştiu asta. Au tot ce le trebuie, sunt sănătoşi şi facem mişcare ori de câte ori ne întâlnim.

      • cristina
      • 01/06/2016
      Răspunde

      miscarea si dragostea le fac foarte bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares