Calculatorul se mișcă greu sau rămâne blocat? Iată câteva soluții

calculatorul se misca greuNimic nu este mai enervant decât lucrul la un calculator sau un laptop care se mișcă în slow-motion. Vorbesc despre genul ăla de calculator, după care trebuie să aștepți 5 minute până pornește și intră în Windows, căruia îi mai trebuie încă 3 minute după ce se deschide, ca să pornească browserul, de care te rogi în genunchi să nu se mai blocheze când vrei să asculți muzică. Ai și tu așa ceva? N-am să te întreb dacă nu cumva îți vine să-i aplici două palme, de teamă să nu-ți dau idei.

Cel mai probabil ai în față un calculator mai vechi, cu o configurație rămasă intactă de vreo 5-6 ani. Cea mai bună soluție ar fi să cumperi unul nou dar, dacă aveai bani de așa ceva, cu siguranță nu mai citeai acest articol. Prin urmare, mai bine ne apucăm să căutam soluții reale și ceva mai ieftine.

Curățare, diagnosticare și upgrade

S-ar putea ca laptopul sau PC-ul să se miște greu pentru că nu a fost curățat de mult. Nu e vorba de praful din exterior, ci de cel de la interior. Nu băga aspiratorul în el și nici nu te pune cu cârpa de praf pe placa de bază! Mergi la un prieten care se pricepe la asta sau la un centru special. Nu te costă mult să îl cureți. Cere și o diagnosticare și câteva sfaturi în privința componentelor pe care le-ai putea schimba pentru a face calculatorul să se miște mai rapid. Dacă placa de bază și procesorul sunt bune, schimbarea câtorva componente îți va oferi din nou o experiență plăcută în utilizarea calculatorului. Nu te grăbi să ceri acum înlocuirea lor, acordă-ți timp pentru a studia prețurile!

După diagnosticare, vom trage concluziile, dacă putem să obținem un PC mai rapid, investind în componente care să îl facă să funcționeze chiar mai bine decât „în tinerețe”, sau este mai bine să ne luăm gândul de la el. În cazul fericit, al unui diagnostic favorabil, care indică posibilitatea de a merge mai departe cu aceeași placă de bază și același procesor, trebuie făcute aceste două schimbări:

1. SSD în loc de HDD

Asta este una din pricipalele recomandări atunci când se dorește îmbunatățirea performanțelor unui calculator. Hard Disk-ul, mai ales dacă este un model vechi, se mișcă foarte încet. SSD-urile, în schimb, au rată de transfer mult mai mare. Atunci când rulezi sistemul de operare de pe un SSD, totul se mișcă mult mai rapid, Calculatorul căruia îi trebuiau 5 minute să se deschidă, va porni într-un minut. Oricare dintre aceste ssd-uri ieftine va face programele să ruleze rapid, fără se blocheze. Pe laptop se va înlocui, pur și simplu, HDD-ul cu un SSD. Pe calculator, unde ai spațiu mai mare pentru componente, le poți păstra pe amândouă; condiția este ca sistemul de operare să fie reinstalat pe SSD, altfel nu vei avea rezultatele așteptate.

2. Crește capacitatea memoriei RAM

După înlocuirea hard disk-ului cu un SSD, n-ar fi rău să de facă un upgrade al memoriei RAM a calculatorului. Practic, cu cât capacitatea memoriei este mai mare, cu atât vei putea să folosești mai multe programe simultan fără a avea parte de blocaje sau funcționare lentă. Cele mai multe calculatoare au mai multe slot-uri pentru plăcuțele RAM deci nu trebuie să le înlocuiești pe cele vechi cu unele foarte scumpe. Este suficient să mai adaugi două lângă cele două existente și ai rezolvat.

Înlocuirea totală a sistemului

Există și cazuri nefericite când, în urma analizei configurației calculatorului, reiese că nu este prea rentabil să mai investești în el. Orice SSD sau memorii ai pune el, PC-ul nu se va mișca niciodată așa cum îți dorești tu pentru că placa de bază și procesorul nu-l ajută. Dacă ai fi investit doar într-un SSD și memorii nu te-ar fi costat mult. În cazul acesta, însă, schimbarea tuturor componentelor este multe prea costisitoare. Practic, mai bine îți cumperi altul. Este același lucru și costurile sunt aproximativ aceleași.

Faptul că nu ai bani de unul nou nu e motiv de plâns. Chiar și varianta unui laptop second hand, de tipul celor de aici, este mult mai bună decât investiția în componente pentru vechiul calculator. Cu 700-800 de lei îți poți cumpăra laptop SH cu specificații bune, cu procesor minim i3, cu peste 4 GB RAM.

Nu e cazul să te panichezi din start, la gândul că trebuie să investești într-un laptop, fie el și second hand. Majoritatea calculatoarelor și laptop-urilor care gândesc greu sau se blochează, se mișcă de 4-5 ori mai rapid după ce sunt curățate și primesc un SSD. Cel mai probabil acesta va fi și cazul tău și vei scăpa mai ieftin decât te așteptai.

Etichete: , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Irina Sima
    • 29/04/2016
    Răspunde

    Felicitari pentru articol. Si al meu se misca mai incet ca un melc, asa ca voi pune in aplicare sfaturile tale! 🙂

    • Vasile Rotaru
    • 29/04/2016
    Răspunde

    Multumesc de sfaturi stimata doamna,nu stiam de ce al meu vechi calculator cam merge in reluare de ceva timp.Il voi duce la curatat ,neaparat!

    • Barbalata Mirela
    • 29/04/2016
    Răspunde

    Si calculatorul meu merge greu. Stiu ca este vechi si ar cam trebui „imbunatatit”. Curatat de praf o mai facem, desi mai rar. Insa nu tine o vesnicie. Clar trebuie aduse lucruri noi.
    Paste Fericit!

  1. Multumim de sfaturi!

    • ghelbere elena
    • 29/04/2016
    Răspunde

    Al meu dupa curatare isi revenea si mergea foarte bine. Azi l-am adus de la service unde inafara de curatare cica mi-a dezactivat si niste programe care nu erau utile si functioneaza tot lent. Vrea schimbat, nu?

  2. Răspunde

    De schimbat, schimb windows-ul, programe, dar nu am curăţat în interior niciodată. După cum avansează tehnologia, va trebui să ne cumpărăm un laptop la 3 ani. Bună şi ideea cu secondhand. Sunt mult mai ieftine….

    • Daniela Dodoi
    • 29/04/2016
    Răspunde

    De cate ori nu am resetat calculatorul,s-a blocat…mai e de vina si viteza internetului…

    • Andreea
    • 29/04/2016
    Răspunde

    Ce bine ca ma pricep sa mi-l curat eu, ca doar asta mi-e meseria :))) Ce rau ca toata familia apeleaza la mine cand se misca greu pc-ul sau laptop-ul si cand se viruseaza. The joy!!

    • victorita
    • 29/04/2016
    Răspunde

    Eu mi-am „aruncat” calculatorul. Chiar și un melc mergea mai repede. Acum am un laptop nou, parcă „zbor” cu el 🙂

    • Stoica Claudia
    • 30/04/2016
    Răspunde

    Mulțumim pentru articol eu nu știam ca trebuie curatat si prin interior , mulțumim frumos

  3. Răspunde

    eu mi-as curata calculatorul de tot… as vrea un laptop ca prea vrea toata ziua Sasha pe el. Macar laptopul il ascund 😀

  4. Răspunde

    Am un laptop care l-a pocnit scumpul meu copil de l-a luat mama naibii. Am sa il folosesc pana la epuizare si dupa asta sper sa imi iau ceva mai bun!

    • dumittrescu raluca
    • 03/05/2016
    Răspunde

    daca am avea un mel cred ca melcul ar mereg uneori mai repede decat calculatorul meu ,dar este frustrant cand ai nevoie si el nu vreaaaaa isti vine sa-l arunci

    • Lamiita P
    • 03/05/2016
    Răspunde

    Daca e de-o varsta cu mine, crezi ca mai am vreo sansa ? :)) Am primit o „amenintare”de la fi-meu ca s-ar putea sa primesc un laptop pe care i l-am facut eu cadou acum vreo 3 ani. Pentru mine ar fi mana cereasca.

      • cristina
      • 09/05/2016
      Răspunde

      daca e de-o varsta cu tine, fii si tu mai indulgenta cu el! 😛

    • Bratosin Corina Mihaela
    • 03/05/2016
    Răspunde

    Eu nu am un pc acasa,am o tableta,care dse misca la fel de greu.I-am dat o resetare generala,dar degeaba.Poate fi de la cele vreo 3000 de poze pe care le am.De cand s-a nascut bebe,e imposibil sa ma abtin sa nu fac vreo poza 🙂 .Poate imi poti da un sfat si despre cum as putea face ca tableta sa functioneze mai repede.

    • Tatiana Sorina
    • 05/05/2016
    Răspunde

    Chiar aveam nevoie de asa ceva,multumesc ! :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares