Laptele de creștere și cerealele speciale pentru bebeluși – moft sau necesitate?

De ce deschid astăzi acest subiect? Pentru că, nu mai târziu de acum câteva zile, am asistat la o discuție dureroasă despre aceste două alimente destinate bebelușilor, chiar la mine în familie. O rudă de-a mea, de sex feminin, mămica unei fetițe de 7 luni, îndrăznise să țină pe masa din bucătărie o cutie cu lapte de creștere și una cu cereale de orez pentru fetița ei, în vreme ce soacra-sa tocmai aterizase de la țară cu 2-3 sticle de lapte proaspăt de vacă. Nici nu vă imaginați cât de convinsă e bătrâna că laptele de la vaca ei este de 1000 de ori mai bun pentru nepoată decât „ce bagă ăștia în cutiile alea”. Cât despre cerealele speciale, cine are nevoie de ele? Ea îi mesteca lui Georgel al ei de toate, de la carne din ciorbă până la mămăligă cu carne prăjită, și oricine poate vedea cât de mare și de frumos s-a făcut.

Cum să nu te provoace o astfel de gândire? Poate că există și mămici care încă se mai întreabă dacă laptele ăsta de creștere e cea mai bună soluție pentru bebeluși și dacă cerealele speciale sunt într-adevăr mai bune pentru cei mici, decât cele pentru adulți, sau sunt doar un moft. Ei bine, dragilor, la întrebarea asta vă veți răspunde singure, după ce veți citi informațiile de mai jos.

De ce nu e bun laptele de vacă pentru copii până în 3 ani?

Nu știu până la ce vârstă l-ați alăptat sau aveți de gând să vă alăptați micuțul sau micuța și nici nu voi intra aici în discuții despre treaba asta. Cert e că, dacă bebelușul nu primește suficient lapte matern, sau chiar deloc(cum se întâmplă mult prea des la noi în țară), deficitul acela de lapte de mamă trebuie completat cumva. Mămicile responsabile, care merg frecvent la medicul pediatru și țin cont de sfaturile lui, nu vor introduce niciodată laptele de vacă pe post de hrană permanentă pentru bebelușii care nu au împlinit încă vârsta de 3 ani. De ce? Pentru că acest lapte, oricât de natural și „din sursă sigură”, nu poate satisface nevoile nutriționale ale copilului(nu are tot ce îi trebuie pentru a crește sănătos și armonios), conține prea multe proteine și grăsimi care duc la obezitate, poate provoca alergii sau probleme digestive. Acesta se poate introduce în alimentația copilului, ocazional, nu ca aliment de bază, după vârsta de un an.

Ce are în plus laptele de creștere?

baby-472925_960_720În primul rând, laptele de creștere oferă grăsimi și proteine de calitate, menite să ajute bebelușul să crească și să se dezvolte în condiții optime. Riscul de a dezvolta alergii este foarte scăzut dacă se alege cu grijă tipul de lapte potrivit, împreună cu medicul pediatru. În plus, laptele de creștere are formule speciale, pentru copii de vârste diferite; asta pentru că la șase luni copilul are nevoie de ceva și la un an deja nevoile organismului său sunt altele. Într-un magazin bine aprovizionat, precum Maminet.ro, găsiți lapte de creștere pentru toate categoriile de vârstă: de la laptele pentru bebelușii născuți prematur și cel dedicat celor care nu pot primi deloc lapte matern, până la formule de lapte pentru bebelușii de peste doi ani, înțărcați, dar care nu trebuie privați de beneficiile laptelui. Acest lapte, frumos ambalat în cutie, se apropie cel mai mult, ca și compoziție, de formula laptelui matern. El oferă necesarul de Calciu și vitamina D(pentru creștere), de Fier, Magneziu, Zinc, Vitamina K, de Iod și acizi grași esențiali(pentru o bună dezvoltare a creierului și a vederii).

De ce nu putem folosi cerealele pentru adulți în meniul bebelușilor?

Din același motiv pentru care nu folosim nici laptele de vacă. Cerealele din comerț, poate cu mici excepții(când ne referim la cele 100% bio), nu fac altceva decât să aducă, pe lângă o cantitate destul de mică de vitamine și nutrienți, o cantitate imensă de zaharuri și amidon. În multe dintre cazuri și conținutul de sare este mult prea mare chiar și pentru porția zilnică permisă unui adult. Acestea nu fac altceva decât să ne îngrașe, să ne provoace probleme digestive, să ne afecteze organele interne și să ne modifice valorile glicemiei. Ori, dacă ele nu sunt bune pentru adult, de ce ar fi bune pentru un copil de 7-8 luni?

De ce avem nevoie de cereale speciale pentru bebeluși?

Cerealele speciale pentru bebeluși sunt cea mai bună opțiune. Ele sunt și primele alimente solide care pot fi introduse în meniul diversificat al celor mici și medicul pediatru vă poate confirma asta. Puteți introduce cerealele treptat în alimentația bebelușului, începând de pe la 6-7 luni, mizând, în primă fază, pe cerealele mai ușor de digerat, cele fără gluten(preferatul este orezul). Formulele speciale de cereale pentru bebeluși sunt îmbogățite cu Fier, Iod, Omega 3, Vitamina C sau alte vitamine și minerale, în funcție de vârsta căreia sunt dedicate. În plus, dacă vorbim de cerealele de la firmele mari, recomandate de toți pediatrii(Nestle, Milupa, Aptamil), pe care le găsiți aici, ele nu conțin zahăr. Cerealele sunt o importantă sursă de energie(foarte necesară începând cu vârsta de 6 luni, când bebelușul începe mișcarea intensivă), contribuie la întărirea sistemului imunitar, sunt sățioase și le asigură celor mici un somn mai liniștit.

Cred că acum aveți mare parte din informația necesară pentru a putea face singure alegerea între laptele de la vaca mamei soacre și cel special, de creștere, și între hrănirea celor mici cu aceleași alimente pe care le consumăm noi și hrănirea lor cu cereale special gândite pentru nevoile lor.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Lamiita P
    • 20/03/2016
    Răspunde

    O sa veghez la viitoarea nora cand va fi sa fie …. Adevarul este ca acum gasim alimente sanatoase pentru bebelusi, ar fi pacat sa nu profitam. Si eu i-am dat fiului meu lapte devaca , acum 30 de ani si …. arata el frumos si destept dar eu mereu am cosmaruri cateodata cu anumite chestii care acum vad ca au fost gresite la vremea respectiva. Si mama era asistenta pediatra … Lucrurile au evoluat mult.

    • Daniela Dodoi
    • 20/03/2016
    Răspunde

    Am nascut o fetita prematur la 27 de saptamani si 1400g si am avut nevoie de un lapte special pt copii prematuri si cred ca un lapte de calitate il va ajuta pe micut sa creasca sanatos.In nici un caz lapte de vaca de la tara,care e foarte gras,el necestita fierbere cca 20 min su in cel mai rau caz inndoit cu apa.

    • Aida Dolce
    • 20/03/2016
    Răspunde

    Foarte potrivit articolul.Multumim si sa stii la primul copil am folosit si lapte de crestere si cereale si la al doilea contrariul..

  1. Răspunde

    in mare parte asa le spun si eu mamicilor care vin la cabinet. daca din diferite motive nu poate alapta, este indicat sa hraneasca copilul cu lapte formula adaptat virstei si nevoilor micutului si nu cu lapte de vaca/capra/bivolita (fiecare animal are un lapte potrivit pentru puiul propriu, nu pentru puiul de om)

    • dumitrescu elena
    • 20/03/2016
    Răspunde

    da,imi place articolul ,felicitari pentru initiativa,si da ,din punctul meu de vedere lapte de crestere,nu am avut nici macar 3 zile lapte si m/am chinuit am facut injectii pentru lactatie ,pentru cine nu are lapte ,este chiar necesar acest lapte si este si bun,adecvat varstei,recomandat de medici,nu alpte de vaca…..dar poate mai tarziu,

    • Claudia Mt
    • 20/03/2016
    Răspunde

    Si fiul meu bea tot laptic de tara il adora si este ff bun

    • ghelbere elena
    • 21/03/2016
    Răspunde

    S-au dus vremurile cand copii erau crescuti cu lapte de vaca. Atunci nu gaseai lapte praf si nici informatii despre hranirea corecta a bebelusilor nu erau.

    • Dumitrescu Claudia
    • 21/03/2016
    Răspunde

    Eu nici nu stiu ce sa spun, ca amandoua fetite le am alaptata dar am continuat si cu lapte praf, desi am tot cititdiverse articole ,cum, ca ar contine mult mai mult aluminiu decat este aprobat,…..

  2. Răspunde

    Eu i-am dat lui Dragos si cereale speciale pentru bebelusi si lapte formula, abia la 3 ani l-am trecut pe lapte de vaca, dar am pastrat cerealele pentru bebelusi fiindca ii plac mult.

    • victorita
    • 22/03/2016
    Răspunde

    Băietelul meu a băut lapte formulă pană la un an, apoi l-am trecut pe lapte de vacă. In schimb cu cerealele altă poveste. Acum are 8 ani şi 6 luni, dar in fiecare zi nu-i lipsesc laptele si cerealele. 🙂

    • Stoica claudia
    • 22/03/2016
    Răspunde

    Frumos articol ,mulțumim

    • Ardeleanu Ana
    • 23/03/2016
    Răspunde

    Eu am alaptat ambii copilasi pana la varsta de 1 an si am folosit cereale speciale pentru bebelusi pe care le-am preparat cu lapte praf. Laptele de vaca mi se pare cam gras pentru ei.

    • Hacman Mariana
    • 24/03/2016
    Răspunde

    Eu am alaptat-o pe printesa mea pana la varsta de 1 an si 4 luni deoarece aveam suficient lapte,lua in greutate si mai ales ca nu a primit niciodata biberonul..isi facea greata.. motiv pentru care am fost nevoita sa-i dau ceai cu lingurita…nici suzeta nimic nu a vrut..cica are papilele gustative mai sensibile…asa mi-a zis pediatra atunci si sa nu o fortez…i-am introdus apoi laptele de vaca in alimentatie pe la 1 an si jumatate si m-am trezit ca facuse o alergie de toata frumusetea…era plina de bubite …se pare ca este alergica si in ziua de azi daca-i dau lapte de vaca de la bunica,vecina….se umple de bubite…din pacate nu poate sa consume decat laptele degresat cu 1,5 % grasime…stiu si sunt constienta ca este mai sanatos dar nu am ce sa-i fac chiar daca luam smantana de pe el,puneam si apa in el tot facea bubite…

  3. Răspunde

    As putea sa tin o intreaga polologhie pentru ca ma aflu in situatia de fata. Cand spun asta ma refer la faptul ca am o fetita de 1 an si 7 luni si este alaptata.

    In primul rand ma bucur ca sotul meu si restul lumii a avut incredere in mine si nu au venit periodic sa ma streseze ca nu ar fi bine ceea ce fac referitor la alimentatia copilului. Referitor la lapte matern, acesta este bun atata timp cat mamica are sa ii dea sau pana cand aceasta doreste. Sunt mamici care dintr-un motiv sau altul intrerup alaptatul. In al doilea rand laptele de vaca l-am ingtrodus in jurul varstei de 1 an si vreo 3 luni. Acesta nu are nici o treaba cu laptele matern. La inceput laptele se combina cu apa si se da cu gris, orez, etc. In moemtnul in care se vede ca nu sunt problemele de la laptele de vaca atunci se poate folosi exact asa cum il cumparati. De preferat sa aveti grija cu laptele de tara pentru ca este mult prea gras fata de ceea ce primeste micutul la inceputurile lui.

    Referitor la cereale eu nu i-am dat pana acum decat pseudocereale. Criss serveste lapte cu tapioca, lapte cu gris, lapte cu orez, etc. Mamicile sunt impotriva acestor cereale din comert la cutie si drept pentru care am evitat-o si eu.

  4. Inca nu sunt in situatia asta, dar can o sa fiu mamica, o sa incerc sa alaptez copilul. Mi se pare cea mai buna varianta pentru bebe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 shares