Avantajele utilizării finisajelor din piatră naturală la exterior

Piatra naturală e cel mai vechi material de construcție. Piramidele sunt făcute din piatra și rezistă de mii de ani. Zidurile de la Sarmisegetuza, pe care le vizităm și astăzi, sunt tot din piatră. Dacă am face noi astăzi o piramidă din BCA și o cetate cu gard din beton placat cu gresie de exterior, credeți că, peste 2000 de ani, ar mai găsi cineva ceva din ele? Așa mă gândeam și eu, ca nu.

scari granitNu vreau să-mi fac piramidă dar, odată cu încheierea lucrărilor la interior, am decis să investim ceva bani și în reamenajarea curții. Cred că nici nu au trecut trei ani de când s-a turnat ultima dată beton pe alee și acum e măcinat tot. Gradul mare de rezistență al pietrei naturale ne-a făcut și pe noi să mizăm pe materiale de acest tip. Soțul a decis să refacem complet aleea și să o pavăm cu piatra cubică și eu am venit cu ideea de a îmbrăca terasa și treptele casei în granit și de a placa gardul cu o cărămidă decorativă, cum văzusem prin reviste. Și, dacă stau bine să mă gândesc, rezistența nu este singurul avantaj al utilizării acestor tipuri de finisaje.

Avantajul financiar

Da, știu ce o să îmi spuneți, că piatra naturală este mai scumpă decât alte materiale de construcții. N-am de gând să vă contrazic, ci doar să vă explic că, investind la fiecare 2-3 ani în materiale mai ieftine, care nu rezistă, nu e tocmai economic. Este de preferat o investiție inițială puțin mai mare, în finisaje din roci naturale, care vor rezista și zeci de ani fără să fie nevoie de reparații. Peste 3 ani, în loc să faci planuri de turnat beton pe terasă, îți vei mulțumi că ai placat-o cu granit și acum ai și bani și timp de concediu în Grecia.

Aspect de nota 10

Nu doar că granitul de pe terasă și cărămida aparentă, în care ai îmbrăcat fațada și gardul, sunt mai rezistente și au un raport mai bun calitate-preț, dar ele și arată mult mai bine decât alte materiale pentru finisaje exterioare. Nici o gresie exterioară nu va da la fel de bine ca o placă din granit. Piatra nu înseamnă neapărat decor rustic, cum sunt unii tentați să creadă. Piatra înseamnă unicitate și stil. Pentru un finisaj mai modern, poți merge pe varianta unui granit polisat, precum cel pe care l-am găsit pe PiatraOnline.ro, și pentru un spațiu mai tradiționalist se poate folosi un granit fiamat. E greu să te abați de la eleganță și bun gust când folosești astfel de materiale.

Impermeabilitate

Știți gresia de exterior care promite rezistență la îngheț-dezgheț? Am avut eu o perete exterior placat cu așa ceva. A rezistat. 2 ani. În al treilea an a început să se crape și să se infiltreze apă prin ea, ajungând umezeala în perete. La o placare cu cărămidă ornamentală din piatră naturală, nu s-ar fi întâmplat niciodată așa ceva. Odată montată corect și folosind adezivi de calitate, piatra acolo rămâne. Nici un agent extern nu o poate afecta. Piatra naturală e impermeabilă 100%; ea veghează la păstrarea intactă a structurii unui gard sau a unui perete pentru că nu permite să pătrundă nici un strop de apă sau umezeală în pereți.

Iarna cald, vara răcoare

Acesta este un aspect pe care nici eu nu îl știam. Este vorba despre masa termică a pietrei naturale, despre capacitate ei de a absorbi și reține căldura timp îndelungat și a o elibera foarte lent. Cei care au pardoseli din marmură sau granit știu foarte bine că acestea dau răcoare vara și mențin căldura iarna. Chiar și placarea exteriorului casei cu piatra naturala, cum este cărămida decorativă de aici, ne ajută să avem parte de un interior mai călduros pe timp de iarnă și mai răcoros vara. Piatra naturală nu doar că absoarbe căldura razelor soarelui, dar o și reține. Asta înseamnă că nu lasă să pătrundă mai departe, să ajungă în perete. Ai și confort termic sporit și plătești și mai puțin la facturi.

Ce poți să vrei mai mult de la un finisaj exterior? E rezistent și durabil, are un farmec aparte, un aspect unic, este impermeabil și contribuie la asigurarea confortului termic. N-am ales piatra naturala pentru ca am bani. Am ales granitul și cărămida aparentă tocmai pentru că am prea puțini bani ca să mai continui să îi investesc în alte tipuri de finisaje exterioare care m-au dezamăgit.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Irina Sima
    • 31/03/2016
    Răspunde

    Si mie imi plac finisajele din piatra. Piatra la exterior lemn la interior si deja ma simt ca o cabanuta in creierii muntilor. Si da! Materialele sunt foarte rezistente.

    • Tatiana Sorina
    • 31/03/2016
    Răspunde

    Arata super bine,am vazut alei si garduri frumos amenajate ,in zona Branului,Brasov,chiar imi place!

    • Daniela Dodoi
    • 31/03/2016
    Răspunde

    Te-ai apucat serios de treaba si schimbi totul te „innoiesti” .Imu place ceea ce faci si la urma o sa arate ceva de basm.

    • Stoica claudia
    • 31/03/2016
    Răspunde

    Super si mie îmi place , buna idee ,mulțumim pentru articol

    • dumittrescu raluca
    • 31/03/2016
    Răspunde

    o idee foarte buna,super articol.te inoiesti cu totul nu?

    • ghelbere elena
    • 31/03/2016
    Răspunde

    Sunt de parere ca daca vrei sa ai un lucru bun sa-ti iei un lucru de calitate chiar daca te costa mai mult. Intr-adevar piatra naturala la o terasa sau un gard este o idee formidabila.

    • Hacman Mariana
    • 31/03/2016
    Răspunde

    Acum chiar e la moda ….si mie imi place foarte mult finisajul din piatra,mi se pare o idee geniala..costa un pic dar merita!

    • Nicu
    • 01/04/2016
    Răspunde

    Am pus anul trecut piatră naturala pe temelia unui gard şi s-a placat o alee. A ieşit super fain, şi nici nu a fost aşa de scumpă.
    Schimbă total aspectul! Şi e piatră adusă de pe munte şi pregătită acasă de către zidar. Vă daţi seama cum ar arăta o piatră naturală pregătită de un expert în domeniu….

      • cristina
      • 06/04/2016
      Răspunde

      Sunt sigura ca arata foarte bine proiectul tau si, daca s-au folosit adezivi buni, te vei bucura multa vreme de el

  1. Răspunde

    Sincera sa fiu, avantajele nu ma intereseaza neaparat, insa aspectul pe care piatra il da pe fatada unei cladiri nu se compara cu nimic. Va fi primul lucru pe care il voi face daca vreodata ma voi muta de la bloc la casa.

    • Barbalata Mirela
    • 03/04/2016
    Răspunde

    Norocul tau c a stai la casa :). si mie imi plac finisajele din piatra dar eu stau la bloc si cu chirie :)…asa ca….ma bucur pentru tine 🙂

      • cristina
      • 06/04/2016
      Răspunde

      Multumesc. Eu nu as putea respira la bloc.

    • Lamiita P
    • 03/04/2016
    Răspunde

    Vorba aceea „sunt prea sarac sa cumpar lucruri ieftine”. Eu zic, ca merita investitia din toate punctele de vedere.

      • cristina
      • 06/04/2016
      Răspunde

      asta o zice si mama mea mereu

  2. Răspunde

    Mie mi-ar placea sa ne facem baie cu piatra naturala. Poate sa fie chiar pentru exterior, ca mi se pare mai rezistenta la intemperii, deci sigur tine zdravan la abur mult si umeazeala. Despre casa nu pot sa ma pronunt, ca stau la bloc si nici nu visez sa ma mut. Imi place la bloc.

      • cristina
      • 06/04/2016
      Răspunde

      nu pot sa zic ca nu m-ar incanta si pe mine ideea unui granit in baie dar e destul de proaspata faianta de pe pereti ca sa o dam jos 😀

  3. Si mie imi place cum arata piatra in finisaje. 😀 Imi amintesc ca era pe Bran la un moment dat in constructie un gard la care foloseau chiar piatra din rau – bucata si bucata aleasa. 😀 Practic l-am vazut in timp ce se inalta.

      • cristina
      • 07/04/2016
      Răspunde

      eu am fantana in curte facuta cu piatra de rau si pot sa confirm ca arata demential

  4. Răspunde

    As alege oricand piatra naturala in detrimentul altor finisaje, atat pentru exterior, cat si pentru interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares