Tipuri de tahografe

tahograf

Printre dispozitivele de bord cu care trebuie echipate, in mod obligatoriu, toate vehiculele de transport al marfurilor, se numara si tahografele, alaturi de limitatoare de viteza, ultimele fiind intens utilizate in cazul cand se impune parcurgerea unor drumuri internationale.

Ce reprezinta un tahograf?

Tahograful constituie un aparat de control, care indeplineste rolul de a monitoriza in mod automat orice informatie cu privire la timpii de lucru ai soferilor, de exemplu.

atelierulfamiliei.ro

Noile reglementari din codul rutier, impun ca orice autovehicul comercial de capacitate mai mare sa contina in dotarile sale un tahograf digital.

Care sunt tipurile de tahografe intalnite pe piata?

Companiile de transport marfa au la indemana cateva optiuni, cand vine vorba de tahografe de calitate pentru a stabili performanta conducatorilor auto. Asadar, iata care sunt tipurile de tahografe pe care le gasim pe piata la ora actuala:

  • Tahografe mecanice/analogice – acestea functioneaza pe baza cuplajelor mecanice, transferand datele de la cutia de viteze. In general, ele sunt adecvate pentru vehiculele produse in anii ’80 si nu include montarea unui sistem pentru limitarea vitezei.
  • Tahografele electronice – acestea functioneaza pe baza unui cablu electric, care faciliteaza transferul datelor de la generatorul semnalului la impulsor, apoi la tahograful propriu-zis. Ele pot asigura si preluarea de semnale pentru GPS, limitatoare de viteza, sau aparate pentru masurarea condumului de carburant.
  • Tahografele digitale – se inscriu printre ultimele inovatii in domeniu. Acum, toate informatiile pe care le inregistreaza computerul de bord al unui autovehicul sunt citite si generate in mod digital catre tahograf, pentru inregistrarea datelor culese fiind utilizate carduri, pentru a fi stocate apoi intr-o masa de memorie interna.

Orice program care urmareste dezvoltarea si modernizarea serviciilor de transport, cauta sa obtina un randament cat mai bun, pentru a satisface cerintele tot mai mari de transport ale economiei nationale. Cu ajutorul unui tahograf digital, este practic imposibil ca unii conducatori auto sa mai ascunda situatiile in care nu au respectat timpii de condus si de odihna impusi. Totodata, activitatea desfasurata de o societate de transport va fi considerabil usurata, pentru ca datorita acestei inventii ingenioase, are acces facil la date care erau inainte inregistrate pe diagrama tahograf. Aceasta insemna ca arhivele cu informatii pe diagrame vor fi complet inlocuite, in viitor, cu CD-uri, mult mai simplu de verificat si care permit actualizarea informatiilor la o anumita perioada de timp.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares