Gatitul in cuptorul cu microunde nu e periculos daca respecti aceste reguli

Majoritatea in folosim zilnic dar multi il critica. Devenit un aparat aproape indispensabil in orice bucatarie, cuptorul cu microunde este tot mai des tinta atacurilor celor care vad in el una din cele mai mari “rele” ale 3132856726_fd6281dc8f_bzilelor noastre. Poate ca el emite anumite radiatii dar trebuie sa tinem cont ca si laptopul, tableta si telefonul le emit si nici macar cei care se declara raw vegani convinsi, adepti ai unui stil de viata mega-sanatos, nu pot si nu vor renunta vreodata la utilizarea acestor gadgeturi. Si nici n-ar avea vreo noima sa o faca pentru ca, potrivit fizicienilor, toate aceste tipuri de unde neionizante sunt prezente pretutinderi in jurul nostru.

Eu nu sunt de acord cu punerea cuptorului cu microunde la zid si chiar il folosesc foarte des. Am cautat in multe surse informatii despre cat de nociv(sau nu) acest aparat si am ajuns la concluzia ca, daca respectam anumite reguli de utilizare, nu e nevoie de sa ne privam de toate avantajele pe care ni le poate oferi(gatire, decongelare si incalzire rapida, curatare usoara, volum mic). Care sunt aceste reguli?

Folosim doar vase de sticla sau yena

Cred ca orice posesor/utilizator de cuptor cu tehnologie cu microunde stie ca nu are voie sa foloseasca vase si recipiente din plastic, hartie, metal sau lemn atunci cand gateste in acest aparat. Chiar si simpla incalzire a unui preparat, intr-un vas din plastic(lucru pe care multa lume il face), este o greseala. Plasticul incalzit emana substante toxice. Ele sunt un pericol real pentru sanatate.  Vasele de yena sau cele de sticla sunt ideale pentru a fi utilizate in cuptorul cu microunde. Acestea nu emana substante nocive pentru sanatate si mancarea nu se lipeste in ele.

Folosim capac si oprim cuptorul la timp

De ce? Nu pentru ca alimentele ar avea de suferit din pricina radiatiilor, ci pentru ca risca sa isi piarda proprietatile nutritionale. Eu am un cuptor cu microunde cu grill cumparat de pe Elefant.ro(va recomand si voua acest magazin pentru ca are promotii foarte bune). Gatesc in el ocazional. Il folosesc mai mult pentru decongelare si incalzire. Insa, atunci cand gatesc, o fac intotdeauna in vas de yena cu capac(exceptie puiul grill). Daca nu tii mancarea in cuptor mai mult decat este nevoie, ea are acelasi gust ca cea gatita in cuptorul pe gaz sau electric. Capacul mentine apa in preparat si, astfel, acesta isi pastreaza gustul si textura. Din unele studii am inteles chiar ca alimentele gatite la microunde, sub capac, isi pastreaza nutrientii mult mai bine decat cele gatite prin fierbere, in oala, pentru ca timpul de gatire este mai scurt.

Asezam corect alimentele in vasul de gatit

La ce ma refer? Daca vreti, spre exemplu, sa gatiti pulpe de pui cu legume la microunde, in vasul de yena, va trebui sa asezati legumele in mijlocul vasului si pulpele pe margine. Pe margine temperatura este mai mare, caldura patrunzand dinspre exterior spre interior, invers decat pe flacara aragazului. Legumele si puiul vor fi gata in acelasi timp si nu riscati sa uscati prea tare cartofii sau mazarea pana se patrunde carnea.

Avem grija sa gatim binea carnea

Daca un cuptor cu microunde isi merita din vreun motiv atributul “periculos”, atunci acel motiv este urmatorul: bucatile de carne prea groase, gatite insuficient datorita temperaturii neuniforme din cuptor, ne pot imbolnavi. Nu putem tine preparatele nici prea mult in cuptor pentru ca se elimina toata apa si isi pierd gustul dar nici nu vom scoate de la microunde un preparat pe baza de carne insuficient patrunsa. Carnea de orice fel, daca nu este bine gatita, poate pastra bacterii patogene in compozitie si acestea sunt cu adevarat periculoase pentru sanatatea noastra.

Sper ca informatiile pe care le-am adunat sa fie si voua de folos. Daca aveti deja cuptor cu microunde, folositi-l cu incredere daca respectati aceste reguli! Daca inca nu aveti unul si vi l-ati dori, nu vad de ce nu v-ati cumpara unul. Gasiti-va aici modelul preferat(mecanic, digital sau electric, cu grill sau fara, de capacitate mai mica sau mai mare), in functie de nevoile familiei! Nu conteaza cat de scump sau cat de ieftin este, daca e negru sau alb sau de cine e produs. Important este sa il folositi corect.

Tags: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Dodoi Daniela
    • 18/01/2016
    Reply

    La mine acasa cuptorul e” piesa de muzeu”aduca îl folosesc destul de rar si pe deasupra toata lumea îi face”reclama “nu tocmai buna.Dupa părerea mea fiecare aparatare cate un “defect”.

    • dumittrescu raluca
    • 18/01/2016
    Reply

    este un articol care merita citit,in parte il folosesc correct,nu gatesc la eu ,doar incalzesc si folosesc vase corecte ,

    • Catalina Sora
    • 18/01/2016
    Reply

    Eu il folosesc destul de des mai ales ca de cele mai multe ori nu am timp mai de nimic si imi e la indemana sa incalzesc rapid ceva

    • stoica claudia
    • 18/01/2016
    Reply

    Nu am cuptor cu microunde ,dar am de gand saimi cumpar unul ,chiar este folositor in casa ,multumesc pentru sfaturi

    • Tatiana Sorina
    • 18/01/2016
    Reply

    Eu il folosesc de ani de zile,nuai acum a aparut minunea asta ca este periculos!

    • SandaSandita Sandita
    • 18/01/2016
    Reply

    In sfarsit aud de bine despre cuptorul cu microunde.Multu

    • Naty Moon
    • 18/01/2016
    Reply

    Indiferent de opiniile unora ca ar emite sau nu radiatii il voi folosi intotdeauna la incalzirea mancarii .sau a cerealelor cu lapte .E mult mai la indemana si totul se incalzeste rapid .

  1. Reply

    doamne, daca n-am auzit atatea ipoteze legate de cuptorul cu microunde, ca-i nociv, ca te omoara, ca te nu stiu ce… americanii le folosesc de zeci de ani si n-a crapat nici unul… numai tampenii scornesc romanii astia

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 18/01/2016
    Reply

    Interesant articolul,sfaturile,pentru cei ce nu au incredere in el prinde bine,e necesar asa unul,incalzeste repede si rezolva si dezghetarea carnii.

  2. Reply

    Eu gatesc in cuptorul cu microunde doar orez, in rest il folosesc la incalzit mancarea.

    • Lamiita Petre
    • 19/01/2016
    Reply

    Nu mai bine de mine ca nu il am ? ca nu-mi mai faci griji . :)) Dar voi avea , ca imi doresc . Nu e o avere dar i-au luat-o alte ungente inainte

    • Hacman Mariana
    • 19/01/2016
    Reply

    Iti multumesc pentru sfaturi draga Cristina!Sincera sa fiu,am inceput sa evit sa folosesc cuptorul cu microunde in urma celor auzite…acum m ai lamurit si cu siguranta il voi folosi din nou …pot spune ca l foloseam zilnic pana sa aud la TV ca nu e sanatos…dar cum ai zis si tu daca e sa o luam asa nici telefoanele,tabletele…nu sunt sanatoase…atata imp cat respectam pasii de folosire totul e OK…

    • Ana Ardeleanu
    • 19/01/2016
    Reply

    Acesta este singurul articol pro cuptorul cu microunde pe care l-am citit. Pana acum am auzit doar pareri negative despre folosirea lui. Insa cu toate acestea, recunosc ca nu am renuntat in a-l folosi pentru ca este destul de practic si usor de folosit. Nu gatesc in el si nici nu decongelez, il folosesc doar pentru a incalzi mancarea si de fiecare data folosesc vase speciale.

    • patrausanu emma alexandra
    • 19/01/2016
    Reply

    un aparat de care nu as putea sa ma lipsesc…foarte bun articolul

    • ghelbere elena
    • 19/01/2016
    Reply

    De cuptorul cu microunde nu ma pot lipsi. Am citit ca nu e bun, dar daca te iei dupa tot ce se scrie nu am mai trebui nici sa folosim mobilul, nici sa nu ne uitam la televizor, nici sa nu lucram la calculator.

  3. Reply

    Pentru fiecare chestie exista cate un “click”. Sunt multi care spun ca nu e sanatoasa folosirea cuptorului cu microunde, in vreme ce ei prajesc 10-15 randuri de cartofi, oua si carnuri in acelasi ulei. Multe chestii sunt nesanatoase, dar daca avem un pic de grija eu zic ca nu patim nimic. Plus ca… e treaba fiecaruia ce are in gospodaria lui :D. Ma enerveaza oamenii care imi impun sa nu-mi cumpar cuptor cu microunde sau alte chestii. Dom’le, sunt banii mei si cumpar ce vreau. Daca vreau 3 cuptoare, 3 imi iau! :))

    • Luminita Tudosa
    • 20/01/2016
    Reply

    In mare parte foloseam exact aceste indicatii fara sa aflu de nicaieri si o sa le respect si pe celelalte cu strictete.

    • ghizdavu iuliana simona
    • 21/01/2016
    Reply

    Eu nu gatesc mancarea in cuptorul cu microunde ,doar o incalzesc ,nu am acest cuptor de multi ani dar imi pare rau ca nu l-am cumparat mai devreme ,este foarte util

    • Hacman Radu
    • 22/01/2016
    Reply

    Multumim pentru informatii!Acum vom putea folosi in continoare cuptorul cu microunde))Mary a inceput sa evite sa dezghete,sa incalzeasca…la el.Din punctul meu de vedere consider ca este un aparat necesar tuturor gospodinelor,foarte practic si de mare ajutor in situatii de criza de timp))).

    • Aniela
    • 29/01/2016
    Reply

    Eu folosesc un cuptor normal sa gatesc si nu am probleme,nu cred ca o sa imi cumpar prea curand microunde!

    • Barbalata Mirela
    • 11/05/2016
    Reply

    Si eu folosec cuptorul cu microunde dar mai mult pentru incalzit mancarea sau apa pentru ceai. Il mai folosec si pentru decongelare. In ziua de azi cam toate ne fac rau. Tehnologia este buna dar are si dezavantaje. Asta e 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 shares