Cand au devenit 30 de centimetri de zapada urgie?

Am un defect. Ma uit la stiri. Cred ca imi place sa imi fac rau singura primind zilnic vesti rele. Rar primesti altfel de vesti la jurnalul de stiri. De doua zile reporterii sunt pe drumuri, relatand din diverse localitati sau de pe drumuri blocate. Ca de obicei, iarna ne-a luat pe nepregatite. Nu doar pe autoritati, ci si pe noi, romanii de rand. Cine s-ar fi asteptat sa ninga? Zau asa! Cine si-ar fi imaginat ca, in ianuarie, in Romania, ar putea sa vina iarna? Cum ar fi putut intui romanii ca vor avea nevoie de lopeti?  De ce ar iesi Gogu de la parter sa dea la lopata, daca Gica de la unu sta in casa si doarme? Nu e mai simplu sa stam sa ne plangem ca autoritatile nu-si fac treaba?

zapada bucurestiStiu ca sunt cam multe intrebari intr-un singur paragraf dar nu ma pot abtine. Noi ne-am invatat sa asteptam tot timpul ca altcineva sa faca treaba si noi sa ne uitam. Nu vorbesc acum despre situatia soselelor. Acolo e evident ca nu putem merge noi sa dam zapada cu lopata. Dar, pe o strada sau intr-un sat, e inacceptabil sa vezi oamenii cu mana in buzunar, uitandu-se la o femeie cum cade impiedicandu-se in zapada, plangandu-se ca n-a venit nici un utilaj macar sa batatoreasca zapada si intrebandu-se daca situtia drumului va permite alimentarea magazinului din colt cu paine si spirtoase.

M-am ofticat de prea multe ori cand strainii au spus despre romani ca sunt lenesi dar poate ca au dreptate. Nu ma mai satur sa aud la stiri cum un strat de zapada de 30-40 de centimetri paralizeaza complet un sat sau impinge autoritatile sa inchida scolile. Imi aduc aminte, cand eram prin clasa a patra, era un viscol de nu vedeai la 2 metri in fata si zapada pana la brau. N-a inchis nimeni scolile. Ca sa nu mai zic de bunicii mei, care au prins adevarata urgie din ’54, cand mergeau la grajduri, sa dea mancare si apa animalelor, prin tuneluri sapate pe sub nametii de zapada.

bottegaverde.ro

Nu zic ca n-a fost viscol sau ca nu a nins destul de mult. Dar nu e cazul sa facem o tragedie dintr-un strat de zapada, care nici n-a atins jumatate de metru, si dintr-un viscol care chiar n-a aratat tot ce poate. Urgie nu e sa iesi din casa, de la caldurica, si dai o ora la zapada sa iti faci drum spre poarta. Urgie o pot numi amaratii care se intrebau daca nu cumva viscolul le va lua de pe casa folia care tine loc de tabla sau cartoanele care tin loc de pereti. Dramatic a fost pentru cei care nu au putut primi asistenta medicala la timp, din cauza drumurilor de acces catre sat blocate pentru ca primarii papa banii de utilaje.

Stiu ca statul are datorii fata de noi si nu si le indeplineste niciodata asa cum ar trebui. Nici vorba sa ii iau apararea. Doar ca mi se pare ca exageram cramponandu-ne de nametii pe care ii infruntam in aceasta perioada.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Hacman Mariana
    • 19/01/2016
    Răspunde

    Despre acest aspect discutam si eu cu sotul meu zilele trecute…imi amintesc cand eram copii iernile erau mult mai geroase si nametii cat noi si nu se mai plangea nimeni atat..mergeam la scoala pe jos acum problema e ca din cauza nametilor nu pot circula masinile))))))))))))asa ca mai bine inchidem scolile si gradinitele))))))suntem de nerecunoscut…

    • stoica claudia
    • 19/01/2016
    Răspunde

    Ai mare dreptate

    • Talaba Georgiana
    • 19/01/2016
    Răspunde

    Asta ii spuneam si eu băiețelului meu ieri, era trist ca la noi nu s-au închis școlile. Mergeam la școală pe jos, pe viscol, prin zăpadă pana la brâu si nu ne mai plângeam.

    • Dodoi Daniela
    • 19/01/2016
    Răspunde

    S-a invatat in Romania ca comoditatea e mama trantorilor ca tot se iau la întrecere la stiri cum sa ne deszapezim drumurile,ca tot asteptam sa vina vecinul da ne dea zapada de pe trotuar…etc.Pe timpuri făceau oamenii tuneluri in zapada ca sa duca la servici si nu exista nici un „cod galben”.La Iasi a fost cod galben de ninsori zilele trecute si nu a cazut nici măcar un fulg…?

    • Irina Sima
    • 19/01/2016
    Răspunde

    Si pe mine ma enerveaza felul in care se exagereaza. Imi aduc aminte cand eram copil si stateam pe la bunica intr-o zona destul de izolata ajungea zapada pana la jumatatea geamului. Tataie facea culoare pana la grajdi, fantana, poarta, cotete, magazia de lemne, toaleta (ca da erau in curte) iar zapada depasea cu mult inaltimea mea. Erau ziduri de 1 – 1,5 m si nimeni nu se mai plangea de izolare. Chiar daca facea culoar pana la magazie, lemnele nu lipseau de pe hol, deci puteam ramane inzapeziti cel putin o saptamana. Oamenii erau mai responsabili, chiar daca erau saraci. Nu le lipsea din casa cele necesare. Acum din comoditate uita sa se aprovizioneze. Bucuria era a noastra a copiilor. Ieseam pe strada la sanius si nu eram deranjati de masini. Din cand in cand mai trecea cate o sanie trasa de cai si tare ne mai placea. Stateam toata ziua pe drum la joaca. Acum exista prea multa comoditate. Oamenii prefera sa stea la carciuma decat sa dea zapada din fata curtii. Si pe vremuri se plateau taxe, dar cetatenii aveau mai mult bun simt si erau responsabili. Nu asteptau totul de la „autoritati”. Iar cei care erau foarte batrani sau bolnavi si nu puteau erau ajutati de vecini fara ca vecinii sa primeasca recompense. In plus totul e tot din vina omului. Unde sunt lizierele de pomi, acele scuturi naturale impotriva viscolului… Aaaa s-au furat, copacii trebuiau taiati de pe marginea drumului ca ei sunt vinovati cand un prost beat mort intra cu masina in el si se face praf! In tarile „ravnite” si „civilizate” E LA FEL CA LA NOI! Sau poate ca MAI RAU!

    • Anca
    • 19/01/2016
    Răspunde

    Ti as fi sugerat sa te duci in camp,sa vezi acolo ce inseamna acest viscol care spui ca nu aratat tot ce poate…in general au fost inchise scolile din mediul rural pentru ca deszapezirea era imposibila..incearca sa trimiti niste copii care au de mers prin camp,la scoala,pe jos,pentru ca microbuzul nu poate merge!da,in orase nu era atat de grav incat sa se inchida scolile,insa le au inchis ca sa poata curata mai usor..odata cu iesirea copiilor si a parintilor catre scoala,traficul ar fi fost mult mai intens si ar fi ingreunat curatarea.si eu am prins cand eram copil viscol poate mai urat decat acesta si n am murit de la atat dar parerea mea e ca de multe ori ar fi trebuit sa se inchida scolile..imagineaza ti un parinte cu un copil de cativa ani,care merge la gradi sau la scoala,incercand sa mearga cu el in brate pentru ca cel mic nu poate merge prin zapada..

    • ghelbere elena
    • 20/01/2016
    Răspunde

    La Iasi nu a nins de data aceasta, dar de cate ori a nins barbatii au iesit si au curatat zapada de pe alee. Cum intrai pe strada dintre blocuri inotai prin zapada pana la un magazin sau pana la un mijloc de transport.

    • Hacman Radu
    • 22/01/2016
    Răspunde

    Ce-ar fi sa ne punem si noi in genunchi si sa spunem ca zapada este pana la buric))deja se exagereaza destul de mult..in trecut iernile erau mult mai geroase,nameti mari si nu se mai plangea nimeni acum care mai de care se vaita))

    • Tudor Alexandra
    • 25/01/2016
    Răspunde

    Fiecare trebuie să își dea zăpada din fața casei și dacă stai la sat sau la bloc chiar și din stradă, măcar cât să poți ieși până la magazin sau unde ai nevoie să mergi. Nu zice nimeni să dai zăpada și din șosea, acolo e nevoie de utilaje, dar doar n-oi avea pretenția să vină cu utilajele să îți dea zăpada din curte și din fața porții.

      • cristina
      • 28/01/2016
      Răspunde

      Cum nu? Iti spun eu ca se poate 😀

    • Aniela
    • 29/01/2016
    Răspunde

    Da asa e dupa atata caldura ne-am trezit cu zapada si sa spunem ca ce zapada mare si noi sa nu facem nimic,asa e romanul vrea sa vina primarul sa ii dea zapada de la poarta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares