Sfaturi de care trebuie sa tii cont daca vrei sa alegi hota perfecta

hota perfecta

Ti-ai mobilat si utilat bucataria cum ai stiut tu mai bine si te-ai apucat de gatit. Dupa prima ciorbita pregatita in noul „laborator”, ti-ai dat seama ca ai omis un aparat foarte important in orice bucatarie: hota. Mirosul de mancare a reusit sa puna stapanire pe toata casa, aburul s-a transformat in condens pe faianta din bucatarie si te-a tras si curentul pentru ca, simtind ca nu mai poti respira din pricina aburului si a fumului, ai fost nevoita sa deschizi fereastra. Este evident ca situatia nu se poate repeta si ai nevoie urgent de o hota buna. In cazul in care nu te pricepi foarte bine sa alegi o hota, ar trebui sa citesti sfaturile de mai jos inainte de a porni la cumparaturi. Ele te vor ajuta sa alegi corect, un produs potrivit pentru spatiul si nevoile tale.

Ce dimensiuni trebuie sa aiba hota perfecta?

Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui, cand vrei sa iti cumperi o hota, este cat de mare ar trebui sa fie aceasta. Ca dimensiuni, o hota buna ar trebui sa fie mai mare decat masina de gatit(aragaz, plita) sau cel putin egala cu aceasta, in nici un caz mai mica. Adica, daca aragazul are o latime de 70 cm, nu poti cumpara o hota de 50 cm si sa te astepti sa scapi de abur si miros. O hota mai mare inseamna o suprafata mai mare prin care aparatul poate impinge aburul si mirosul catre exterior. Hota ideala ar trebui sa fie cu 20 de centimetri mai lata(10 cm in stanga si 10 cm in dreapta) decat plita sau aragazul deasupra caruia este montata.

Cum calculez ce capacitate de absorbtie trebuie sa aiba hota?

Daca va uitati si pe site-urile care comercializeaza hote, unul din criteriile pe baza carora sunt clasificate aceste produse, este capacitatea de absorbtie. Pentru ca o hota sa aiba eficienta maxima, ea trebuie sa aiba o capacitate de absorbtie adecvata dimensiunii bucatariei in  care va fi pusa la treaba. Asadar, noi ar trebui sa calculam volumul de aer care incape in bucatarie, dupa urmatoarea formula – L x l x H. La o incapere cu latimea de 3 metri, lungimea de 4 metri si inaltimea de 2,5 metri, rezultatul este 30 mc. Acesta trebuie inmultit cu zece pentru ca, ceea ce se asteapta de la o hota buna, este sa poate inlocui volumul de aer din bucatarie de zece ori intr-o ora. Asta inseamna ca, pentru bucataria cu dimensiunile date mai sus, avem nevoie de o hota cu capacitate de absorbtie de minim 300 mc/h. Gasesti aici o astfel de hota.

carturesti.ro

Filtre lavabile sau inlocuibile?

O alta intrebare pe care trebuie sa v-o puneti inainte de a achizitiona o hota, este ce fel de filtru preferati sa aiba. Exista hote de bucatarie care functioneaza cu filtre care trebuie schimbate la intervale regulate de timp(ele pot fi cumparate din magazinele de specialitate si inlocuite foarte usor) si hote care se bazeaza pe filtre de aluminiu(mai multe straturi de aluminiu perforat), care nu se schimba dar necesita curatare temeinica periodica. Prima varianta are dezavantajul unei cheltuieli in plus(nu foarte mare) dar este mai simplu sa schimbi un filtru cu un altul, decat sa stai sa cureti cu apa si detergent acele site din aluminiu.

Mai multe viteze, mai putin abur 

La ce ne foloseste faptul ca hota are mai multe viteze? Daca gatesti pe un singur ochi al aragazului, atunci nu ai nevoie de ele. Dar, daca gatesti pe 2-3 ochiuri(cand faci mai multe feluri de mancare simultan), cantitatea de abur produsa este mai mare si hota are nevoie de mai multa putere si de o viteza mai mare de evacuare. Din aceasta cauza este important sa aveti o hota cu putere de peste 200 W si cu mai multe trepte de viteza. Spre exemplu, hotele Arctic au toate cate trei trepte de viteza.

Cred ca acum, avand aceste informatii, va fi mai simplu sa gasiti hota perfecta, de care sa fiti multumiti mult timp de acum incolo. Alegeti o hota care va place ca design si se potriveste bucatariei dar amintiti-va sa va uitati atent la toate detaliile pe care le-am prezentat: dimensiuni, capacitate de absorbtie, numarul treptelor de viteza si tipul de filtre folosit! Doar asa veti fi siguri ca dati banii pe un produs bun.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Dodoi Daniela
    • 16/12/2015
    Răspunde

    Eu am cumparat una acum vreo trei ani si functioneaza inca,suntem in secolul in care fara tehnologie nu se poate.Pe timpul lui bunica se gatea la plita si gatea sanatos acum suntem modernizati si suntem din ce in ce mai bolnavi.?

      • cristina
      • 16/12/2015
      Răspunde

      Bunica gatea pe vatra si avea pe unde iesi aburul 😀 La noi se ocupa hota de asta.

    • Aluculesei Brindusa
    • 16/12/2015
    Răspunde

    am si eu nevoie de o hota,sa o schimb pe aia veche!

      • cristina
      • 16/12/2015
      Răspunde

      sper sa iti fie de ajutor aceste sfaturi cand voi porni la cumparaturi.

    • ghelbere elena
    • 16/12/2015
    Răspunde

    Nici nu se poate fara hota in bucatarie. Eu o am cu filtre lavabile.Am preferat asa pentru ca am luat plasa cu aspiratorul cand nu am mai gasit saci si a trebuit sa-mi cumpar unul nou.

      • cristina
      • 16/12/2015
      Răspunde

      si eu tot cu filtre lavabile dar se curata tare greu. Ne poti recomanda o solutie mai bune de intretinere a unei astfel de hote?

    • Ficea Adina
    • 16/12/2015
    Răspunde

    Mi se par interesante unele aspecte, ca de exemplu cel cu marimea hotei….
    Uite treaba asta nu o stiam.
    Eu am o hota luata de la Second Hand cu vreo 200 lei si era cam tot atat cat aragazul. Insa in aprilie mi-am schimbat aragazul , dar nu si hota care e mai micuta cu vreo 5 cm pe fiecare parte decat aragazul.
    Cu prima ocazie la o astfel de achizitie o sa tin cont de sfaturile tale….

    • stoica claudia
    • 16/12/2015
    Răspunde

    Multumesc pentru acest articol minunat ,o sa iau in considerare cand o sa cumpar o hota,multumesc

    • victorita
    • 16/12/2015
    Răspunde

    Un articol interesant si e bine de reținut sa ținem cont de asemenea sfaturi. Chiar trebuie să-mi cumpăr una nouă.

    • Anamaria Ardeleanu
    • 17/12/2015
    Răspunde

    Eu sunt la a doua hota pentru ca de prima nu am fost multumita. Avea 2 motoare, o multime de functii si caracteristici super ok…dar doar pe hartie, in realitate situatia era alta. Acum desi am una cu un singur motor si o capacitate de aspirare mai mica, este mult mai ok.

    • Mihaica Iuliana
    • 17/12/2015
    Răspunde

    da, bune sfaturi, chiar utile…eu am o problema acolo unde am facut noua noastra casuta, la bucatarie avem acoperisul aplecat si nu stiu inca ce hota voi alege, probabil una stil incorporabila, nu stiu inca

    • UNGUREANU LIDIA
    • 19/12/2015
    Răspunde

    Capacitatea de absorbtie e prima conditie, in ceea ce ma priveste…asta, dupa ce am avut cateva experiente neplacue legate de acest aspect.

    • Gabriela
    • 31/12/2015
    Răspunde

    Si noi trebuie sa tinem mereu geamul deschis cand gatim si de cele mai multe ori ma trezesc ca racesc asa din senin. Inca nu m-am gandit sa imi iau o hota.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares