Spune DA Servicii Sociale!

ajutor

Poate te intrebi ce inseamna serviciile sociale carora te indemn sa le spui „Da”. Vom ajunge si la aceasta intrebare. Ideea este ca mi-as dori sa semnati aceasta petitie prin care sa sustinem cererea Confederatiei Caritas Romania si a ONG-urilor de majorare a bugetului dedicat serviciilor sociale. Nu se cere o majorare enorma si brusca asa ca nu trebuie sa se gandeasca cineva ca, un procent mai mare din PIB pentru servicii sociale, inseamna vreo taxa in plus pentru noi. Se cere majorarea anuala cu 0,3% din PIB, pana in 2020.

De ce ai semna aceasta petitie?

Pentru ca serviciile sociale ne privesc pe toti. Nu trebuie sa iti pui problema ca tu nu ai nevoie de asa ceva. Nu stii niciodata cum se intoarce roata si cum poti sa ajungi sa ai tu insuti nevoie de servicii de ingrijire personala, de recuperare sau reabilitare. Ne-am saturat de multe lucruri din jur, cerem schimbare dar nu intreprindem nici o actiune clara pentru a schimba ceva. Poate ca simpla ta semnatura pe o petitie electronica va face diferenta intre Romania de acum, in care ONG-urile sunt insuficient finantate pentru a oferi asistenta si suport in toate cazurile in care este nevoie, si Romania lui 2020, cand integrarea si reintegrarea sociala vor fi reusit sa redea o viata mai buna persoanelor defavorizate si implicit noua, tuturor.

Ce este un ONG si o cauza sociala?

ONG este acronimul de la Organizatie Non-Guvernamentala, o organizatie axata pe un domeniu sau chiar mai multe, independenta de stat dar finantata adesea din fonduri guvernamentale. ONG-urile sunt organizatii non-profit. Singurul lor castig este obtinerea unor conditii mai bune pentru noi. Unele ONG-uri lupta pentru cauza cainilor maidanezi. Altele pentru drepturi economice, culturale sau sociale pentru noi. Desi sunt non-profit, ele nu pot functiona fara bani. Lipsa banilor inseamna lipsa de personal, lipsa de birouri, lipsa de resurse care sa fie utilizate in lupta pentru drepturile noastre, ale tuturor. ONG-urile lupta pentru ceea ce noi numim cauza. De data asta este vorba despre o cauza sociala, o cauza dedicata OMULUI, indiferent de rasa, de etnie, sex, orientare religioasa sau sexuala, etc, un scop bine stabilit de a imbunatati calitatea vietii OMULUI.

Ce sunt serviciile sociale?

Acest tip de servicii exista in orice stat, nu doar in Romania pentru ca are un nivel mai scazut de trai. Ele sunt acele servicii oferite cetatenilor aflat in situatii devaforizate, cu scopul asigurarii protectiei sociale. Vorbim aici despre nevoia serviciilor de formare profesionala pentru cei care sunt someri, de asigurarea de locuinte sociale pentru cei care nu au o casa sau au pierdut-o din diverse motive care nu tin de ei, despre servicii de ingrijire a copiilor si batranilor, etc. Pentru ca fiecare om merita sa fie protejat si ajutat sa se simta un element dorit al societatii, instruit cum sa se integreze/reintegreze social cat mai bine, ajutat sa depaseasca situatii limita fara a se simti marginalizat si exclus din societatea din care face parte.  Intr-o tara in care 40% din populatie traieste la limita saraciei si rata somajului este mai mult decat uriasa, serviciile sociale merita si trebuie sa aiba un buget mai mare de 0,6% din PIB! Nu vrem someri si nici ei nu se vor someri. Nu vrem batrani care sa fie povara si nici ei nu vor sa ne impovareze. Nu vrem cersetori si poate sunt multi cei care nu o fac din placere. Serviciile sociale de calitate ii pot ajuta pe ei sa devina/redevina oameni demni si pe noi sa nu mai simtim ca banii nostri nu ajung unde trebuie.

Cum vom convinge statul sa ne dea mai multi bani pentru servicii sociale?

In primul rand, il putem convinge noi, tu, eu, fiecare dintre noi, semnand petitia despre care va vorbeam. Insa, nu pot sa nu mentionez evenimentul „O mie de stele”, ajuns la a sasea editie in acest an. Pe 16 octombrie 2015 acest eveniment s-a tinut simultan in 54 de localitati din Romania si, in cadrul sau, Organizatiile Caritas au strans semnaturi offline care sa sprijine petitia noastra pentru o viata mai buna, o viata demna. Despre romani se poate spune orice, numai ca nu sunt solidari nu, asa ca eu tind sa cred ca s-au strans forte multe semnaturi pentru aceasta cauza. Cine e Confederatia Caritas si de ce ii multumesc eu? Este o organizatie neguvernamentala, cu peste 20 de ani de experienta, abordand activ problemele sociale ale comunitatii si implicandu-se in rezolvarea lor. La nivel national, activitatea organizatiilor Caritas se refera la mai multe programe: ingrijire la domiciliu, servicii socio-medicale pentru batrani si persoane cu dizabilitati, educatie pentru prevenirea dezastreleor naturale, interventie directa in caz de calamitati, asistenta directa si consiliere, centre de zi pentru copii si tineri, activitati de integrare comunitara si profesionala pentru persoane defavorizate social. Caritas Romania este membra a Caritas Europa (www.caritas.eu ) si a Caritas Internationalis (www.caritas.org). Daca asta si evenimentul Un Milion de Stele, cel mai amplu gest de solidaritate din Romania, nu sunt motive suficiente sa le spunem „multumesc”, atunci sa nu le spunem!

Semneaza petitia „DA Servicii Sociale”!

Daca totusi exista oameni care inteleg importanta muncii unor astfel de organizatii, oameni care vor o viata mai buna pentru ei si conationalii lor, care inteleg ca fara a investi in serviciile sociale, nu vom avea niciodata un nivel de trai mai bun, eu ii invit sa semneze petitia  – DA Servicii Sociale! Trebuie doar sa accesezi linkul, sa introduci cateva date despre tine, sa apesi butonul de finalizare si sa confirmi semnarea petitie, dand click pe linkul primit in e-mail. In plus, poti da share petitiei, rugandu-ti prietenii sa o semneze si ei. Banii pentru servicii sociale nu inseamna bani oferiti asistatilor social, ci bani investiti in servicii care sa ii ajute sa redevina utili societatii pe cei care sunt apti de munca, bani pentru servicii care sa permita batranilor nostri sa moara demni si nu cersind sau fiind ignorati in camine care nu-si merita numele, bani investiti in copiii de azi si romanii de maine, bani pentru un viitor mai bun.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • stoica claudia
    • 07/11/2015
    Răspunde

    un articol foarte interesant,bravo

    • Dodoi Daniela
    • 07/11/2015
    Răspunde

    Serviciile sociale sunt pentru cei defavorizati,pentru cei fara casa,pentru cei bolnavi si singuri nu pentru cei care au vile,masini si ….traiesc de pe urma lor.Cunosc familii ce au nevoie de acest lucru .

    • Ardeleanu Anamaria
    • 07/11/2015
    Răspunde

    Imi place articolul si sustin intitiativa acestui proiect. Sunt multe persoane in aceasta situatie si ar trebui sa se faca ceva cat mai urgent.

    • Cristina Sece
    • 07/11/2015
    Răspunde

    Susțin și eu acest proiect. Într-adevăr printre noi sunt numeroși oameni care au nevoie de servicii sociale și este de datoria fiecăruia să sprijinim inițiativele de acest gen!

    • SandaSandita Sandita
    • 07/11/2015
    Răspunde

    Serviciile sociale sunt bune intr-adevar..se vor gasi insa mereu si cei care sa profite fara a avea nevoie cu adevarat.

    • Ficea Adina
    • 07/11/2015
    Răspunde

    Voi semna și eu petiția. Cine aude de servicii sociale de obicei se gândește automat la ajutor social. Ai prezentat foarte bine serviciile sociale. Trebuie să avem grijă de viitorul copiilor noștri fiindcă vom ajunge la mâna lor…

    • Hacman Radu
    • 09/11/2015
    Răspunde

    sunt de acord cu aceasta campanie.Intradevar la noi in tara se regasesc multe persoane care au nevoie de aceste servicii…

    • Cristina Ana-Maria
    • 09/11/2015
    Răspunde

    Este o idee buna daca macar ar beneficia cine are nevoie de asa ceva. Dar la cum stau lucrurile in general pe aici, ma indoiesc. Ar fi doar niste bani care sa intre in buzunarul unora mai smecheri.

    • Hacman Mariana
    • 09/11/2015
    Răspunde

    Felicitari pentru articol!Foarte util!o CAMPANIE CE TREBUIE SUSTINUTA DE FIECARE DINTRE NOI,DEOARECE LA NOI IN TARA SE REGASESC MII DE PERSOANE CARE AU NEVOIE DE ACESTE SERVICII SOCIALE.

  1. Răspunde

    Am semnat si eu petitia, mai ales ca eu si fiul meu suntem beneficiari ai serviciilor sociale.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 11/11/2015
    Răspunde

    Interesant,bine ar fi ca cei ce au cu adevarat nevoie de aceste servicii sa beneficieze de ele,nu cei care profita de pe urma lor.E mare nevoie de ele .

    • Gabriela
    • 16/11/2015
    Răspunde

    Suna bine si ar fi minunat daca s-ar ocupa cineva de chestia asta cu adevarat.

    • ghelbere elena
    • 22/11/2015
    Răspunde

    Am semnat petitia pentru ca sunt de acord ca avem nevoie de servicii sociale pentru oamenii aflati la nevoie. Dar se va concretiza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares