Pastila de a doua zi – mituri si adevaruri pe care orice femeie ar trebui sa le stie

Pastila de a doua zi

Pastila de a doua zi este o metoda contraceptiva de urgenta care ne poate salva din situatia in care am cedat unei nopti nebune cu partenerul, in lipsa altor produse contraceptive, si acum ne temem de o eventuala sarcina. Poate ca v-ati simtit bine la o petrecere si ati decis sa mergeti mai departe in dormitor. Tu nu luai anticonceptionale, el n-avea prezervativ. Poate sunteti in situatia in care ati folosit prezervativ dar acesta s-a rupt. Ce ramane de facut? Rugaciunile de genul “Doamne, te rog, sa nu raman insarcinata!” nu sunt suficiente.

Ce este pastila de a doua zi?

Sper ca majoritatea tinerelor din ziua de azi stiu despre existenta pastilei de a doua zi, despre posibilitatea de a te proteja de o sarcina nedorita daca apelezi la o astfel de pilula in primele 72 de ore de la momentul in care avut loc contactul sexual neprotejat (preferabil in primele 24 de ore, atunci cand eficienta ei este cea mai mare). Acest contraceptiv oral de urgenta are rolul de a impiedica ovarele sa elibereze ovulul sau de a bloca  fertilizarea acestuia, in caz ca a fost deja eliberat. El trebuie folosit in urmatoarele cazuri:

  • Daca nu ai folosit alta metoda contraceptiva locala (sterilet, prezervativ, ovule) sau ai uitat sa iei anticonceptionalele orale la timp
  • ai folosit o metoda de contraceptie dar nu esti sigura de eficienta ei: fie banuiesti ca prezervativul s-a rupt sau a alunecat, fie ai luat medicamente care stii ca diminueaza efectele anticonceptionalelor orale ( de ex. antibiotice)

Pilula poate fi cumparata de la farmacie si se elibereaza fara reteta. Pentru a fi sigura ca utilizezi corect pastila de a doua zi, hai sa vedem, pe scurt, cateva intrebari si raspunsuri din care ne vom dumiri cat e adevar si cat mit din ceea ce stiam noi despre pastila “de dupa”.

La cat timp dupa contactul sexual trebuie sa iau pilula?

De regula, farmacista stie sa raspunda la aceasta intrebare, dar gasiti raspunsul si pe prospect. Este fals ca trebuie sa astepti neaparat “a doua zi” pentru a lua pilula. Cu cat se administreaza mai repede, cu atat mai bine! Pilula este eficienta 72 de ore de la contactul sexual care te ingrijoreaza, insa cu cat o folosesti mai repede cu atat sunt mai mari sansele sa functioneze asa cum iti doresti.

De cate ori pe luna pot sa iau pilula?

Pilula de a doua zi poate fi folosita in siguranta oricand exista suspiciuni ca ai putea risca o sarcina nedorita. Retina insa faptul ca ea a fost insa create pentru cazuri de urgenta si nu pentru a fi folosita regulat. Pentru protectie regulata exista alte variante contraceptive create special pentru a fi folosite frecvent. Dintre acestea, anticonceptionalele sunt una dintre cele mai eficiente optiuni, iar prezervativul este singurul care te protejeaza si de bolile cu transmitere sexuala.

In ceea ce priveste folosirea frecventa a pilulei de a doua zi trebuie sa stii ca, in acest caz, este posibil sa te confrunti cu disconfortul de a nu putea sti cand va veni urmatoarea menstruatie, ceea ce se poate dovedi problematic.

Am luat pilula. Mai trebuie sa fac ceva?

Da. In primul rand, daca acel contact sexual, in urma caruia ai apelat la pastila, a fost unul cu un partener “nesigur”, ar trebui sa mergi la medic pentru alte controale pentru ca pilula te protejeaza doar de sarcina, nu si de bolile cu transmitere sexuala. Apoi, imediat ce ai luat pastila de a doua zi, ai grija ce alte medicamente inghiti pentru ca unele dintre ele pot scadea eficienta acesteia (antibioticele, anti-epilepticele, produsele pe baza de sunatoare). Evita si grepfruit-ul din acelasi motiv!

Daca raman insarcinata desi am luat pilula de a doua zi, voi avea o sarcina cu probleme?

Daca ai folosit pilula prea tarziu, ai ramas insarcinata si decizi sa pastezi sarcina, nu trebuie sa-ti faci griji ca pastila de a doua zi ar fi putut afecta fatul. Ea a fost gandita sa impiedice conceperea copilului, nu sa il afecteze daca el se “incapataneaza” sa vina. Pentru  a avea liniste deplina, cere confirmarea medicului! Iti va spune acelasi lucru: ca poti pastra sarcina fara frica pentru ca pilula respectiva nu creste riscul de malformatii sau de alte probleme.

Cam atat pentru azi. Sper ca am reusit sa lamuresc cateva probleme in ceea ce priveste utilizarea acestei pilule de a doua zi. Sunt ferm convinsa ca mai ai intrebari despre contraceptia de urgenta, despre efectele ei adverse (daca exista), despre cum vei sti daca pilula a avut efect si a impiedicat ovulatia, despre diferenta dintre acest tip de pastila si ceea ce numim pilula “abortiva”, etc. Gasiti toate raspunsurile de care aveti nevoie aici. Foloseste fara teama pilula la nevoie: este de preferat sa prevenim o sarcina nedorita, decat sa ajungem la varianta unui avort.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • David Ionela
    • 30/11/2015
    Răspunde

    Nu am folosit deocamdata dar o sa citesc cu atenti e interesan articolul ,poate voi folosi antr-o zi.multumim :-*

  1. Primul și cel mai mare mit cred că e încă din denumirea: pastila de ” a doua zi”.. cred că mai ales adolescentele ar trebui mai activ informate despre ce presupune această pastilă..

    • Tatiana Sorina
    • 30/11/2015
    Răspunde

    Un articol perfect pentru fetele ce habar nu au sau mai bine zis,ptr fetele ce nu le invata mamele lor dragi.

    • Ficea Adina
    • 30/11/2015
    Răspunde

    E un subiect delicat .Multe femei nu vor sa vorbeasca despre asta!
    Tin minte ca eram in anul intai de facultate si aveam un coleg mai dezghetat de vreo 34 de ani care a inceput sa povesteasca viata lui.
    Printre altele ne-a zis cum a ajuns in situatia de a merge la farmacie si a cumpara aceasta pastila pentru iubita lui.
    Cum o poate elibera doar farmacistul sef , a fost coada mare toata lumea se holba la ei si isi dadeau coate. Era ceva de genu : uite-l si pe asta , nu a fost in stare sa aiba grija !….
    Eu sunt de parere ca e mult mai sanatos atat pentru trup cat si pentru suflet sa apelam la o astfel de metoda in defavoarea unui avort, care e si mai costisitor.
    Si sa nu ne fie rusine ! Oameni buni, suntem oameni avem nevoi carnale….Greseli se mai intampla…Mai bine apelez la o astfel de metoda decat sa fim nevoite sa facem un avort sau sa aducem pe lume un copil nedorit, si care, probabil va duce o viata grea….

    1. Răspunde

      Sunt de acord cu tine, nu e nimic anormal in a cumpara aceasta pilula de a doua zi. Plus ca… mai bine pilula decat un avort sau o sarcina nedorita!

    • stoica claudia
    • 30/11/2015
    Răspunde

    Interesant articol,bravo

    • Hacman Mariana
    • 30/11/2015
    Răspunde

    foarte buna inventie!ASA se reduce nr intreruperelor de sarcini…pacat ca multi nu stiu de existenta lor….cu ajutorul tau poate vor invata multi sa se protejeze astfel….

    • SandaSandita Sandita
    • 30/11/2015
    Răspunde

    Sper sa se informeze bine toate pustoaicele..la mine nu mai e cazul..iar cele casatorite sau cu copii..cunoastem.multumim

  2. Răspunde

    cat costa aceasta pilula? Am folosit de 2 ori… ca na, s-a intamplat. Cand am cumparat-o prima data a fost 12 lei, iar dupa un am 70 de lei… am ramas socata 😀 De atunci avem mai multa grija :)))

  3. Răspunde

    Mie nu-mi plac pastilele asa ca am optat pentru ovule contraceptive. Sunt si destul de ieftine, 3 lei bucata.

    • ghelbere elena
    • 01/12/2015
    Răspunde

    Foarte util articolul. Metota cea mai simpla pentru contraceptie, dupa parerea mea, este steriletul.

    • victorita
    • 02/12/2015
    Răspunde

    Oricum, este un subiect delicat, dar bine de reţinut!

    • Elke
    • 02/12/2015
    Răspunde

    Interesant articolul,nu am folosit niciodata aceasta pilula.
    Cea mai tare protectie am avut-o acum cateva luni,pe langa sterilet am folosit si anticonceptionale,timp de 2 luni,pentru reglare 🙂

    • Avramescu Evelina Mihaela
    • 03/12/2015
    Răspunde

    Un articol perfect pentru fetele ce habar nu au.

    • Dumitrescu Claudia
    • 06/12/2015
    Răspunde

    Este foarte k acest articol,am sa i dau share de cate ori il vad;numai ca eu va doresc sa nu ajungeti sa o luati,fi ti mai precaute!!

    • Mihaica Iuliana
    • 17/12/2015
    Răspunde

    Nou nu avem nevoie de asa ceva…si pana la urma daca se intampla este bine venit, este momentul sa ne bucuram si noi.

    • Vlaescu Daniela!
    • 10/01/2016
    Răspunde

    Postinor-ul (pastila de a doua zi), este recomandat este sa fie folosit cat mai rar posibil. Utilizarea acestei pilule, de multe ori intr-un an, poate provoca dereglarii hormonale. Ea, reprezinta masura contraceptiva de urgenta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares