Eu nu prea inteleg treaba cu spovedania

Исповедь_берн_соборNu stiu care e treaba cu spovedania prin alte religii, dar la noi se pune mare pret pe aceasta activitate de a merge in fata preotului si a-ti marturisi pacatele pe care le-ai facut in timpul trecut de la ultima spovedanie si a astepta iertarea lui Dumnezeu prin mana si gura preotului. E foarte posibil sa gresesc, dar nu m-am spovedit de ceva timp pentru ca nu inteleg rostul.

Stiu ca este una din cele mai importante taine bisericesti, stiu ca e important sa iti recunosti greselile si sa te marturisesti dar nu vad care este rostul de a merge sa spui ca ai facut vrute si nevrute, sa dai impresia ca te caiesti si sa astepti iertare, te duci eventual si te si impartasesti si maine o iei de la capat cu injuraturi, invidie si barfa. Ce-ai rezolvat cu asta? Crezi ca il pacalesti pe Dumnezeu? Te minti doar pe tine. Asta ca sa nu mai zic de banii care se pun pe masa sau in cosulet de catre crestinii veniti la spovedanie. Nu seama cam mult cu procesul cumpararii indulgentelor, cel de la care a pornit Reforma Protestanta?

Eu tind sa cred ca mai mare valoarea are cainta sincera a unui om care se roaga seara in cameruta lui si isi cere iertare sincer de la divinitate pentru un rau facut peste zi, constient fiind ca ala e un lucru rau si ca va trebui sa isi dea toata silinta sa nu il mai faca, decat spovedania la norma, facuta la biserica, si repetarea aceluiasi pacat in ziua imediat urmatoare. Cel putin la cetatenii de etnie rroma, e la ordinea zilei sa mearga la biserica sa ceara dezlegare de la preot. Apoi pleaca si fura un nou portofel. Ba mai mult, daca ii prinzi furand, se vor jura iar pe copiii lor ca n-au facut asa ceva. Si maine iar fuguta la preot sa ii dezlege de blestem.

bottegaverde.ro

Nu zic ca nu e bine sa te spovedesti. E foarte bine sa o faci dar trebuie sa iti si dai toata silinta sa nu mai repeti pacatul marturisit iertat. Nu sa pleci cu ideea ca nu te poti abtine, sa o comiti iar si sa te gandesti ca saptamana viitoare te spovedesti iar si preotul te iarta.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Hacman Radu
    • 28/08/2015
    Răspunde

    nu vreau sa fiu rautacios dar tin sa te contrazic..la noi este cu totul diferit nu prea exista acele cosulete …daca cineva vrea sa dea ceva pt sfanta biserica o face intreband dascalul sau pe un preot,nu-ti cere nimeni nimic…acum depinde de biserica,preot…tot ce pot sa ti spun e ca avem rude in Bucuresti care bat atatia km pentru a se spovedi la noi,pe motiv ca acolo nu au gasiu un duhovnic cu har,care sa le patrunda la suflet,eu unul dupa spovedanie ma simt cu totul alt om asta datorita si preotului la care mergem in fiecare post,la noi canonul dat de preot este o rugaciune 3,4 seri la rand nu bani cum am auzit la foarte multe biserici…am prieteni in diverse colturi ale tarii care spun,,nu ma duc la spovedit ca mi cere popa bani ))asa ceva…acesta este unul din motive din cauza caruia oamenii refuza sa mai mearga la spovedit,la biserica…

      • cristina
      • 28/08/2015
      Răspunde

      Nu consider asta rautate, stai linistit; stiu si eu ca pe la unele manastiri sau biserici inca mai exista preoti adevarati si credinta si piosenie. Eu am doua biserici langa casa si asta am vazut la ele. Daca ai un duhovnic bun si tu esti un om cu suflet bun, atunci da, aia e spovedanie.

    • Hacman Mariana
    • 28/08/2015
    Răspunde

    draga mea te astept sa te spovedesti la Gura Humorului si cu siguranta iti vei dori sa vii aici de fiecare data..parca am trai pe alte meleaguri…poate exista si la noi in judet nu bag mana -n foc pentru nimeni dar in orasul nostru cu siguranta nu…odata poti merge la manastirea Voronet,odata la Manastirea Humorului….ai de unde alege si acolo unde simti cu adevarat chemare acolo vei putea merge ori de cate ori vei dori…noi avem un duhovnic cu mare har ,rar mai vezi un preot sa se intereseze de nevoile enoriasilor,problemelor de sanatate….cand eram la Bucuresti operata s a rugat zi si noapte sa mi fie bine si l tot suna pe Radu sa vada daca mi am revenit…sa i dea Dumnezeu multa sanatate!dar am auzit la fel cu ti a scris si Radu mai sus ,de la prieteni ca in anumite orase este taxa pentru spovedanie,eu una asa ceva nu concep,daca cineva vrea sa o ajute biserica o face din propria initiativa nu din obligatie,in conditia asta mai mare pacat face…

    • Mara
    • 28/08/2015
    Răspunde

    Eu am o dilema : la spovedanie trebuie sa spui ce ai facut rau si apoi sa spui ca-ti pare rau si aici eu sunt descumpanita pentru ca, de fiecare data cand fac ceva rau eu am ales si daca am ales inseamna ca nu-mi pare rau, iar fara parere de rau nu te poate ierta de pacat.
    Am convingerea ca multe persoane spun ca le pare rau numai ca sa fie iertate si asta e iar un pacat!

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 30/08/2015
    Răspunde

    Fiecare cu pacatele,cu spovedania lui,fiecare o intelege si o face in felul sau,acest lucru tine de fiecare om si preot pe care-l are,eu asta cred.

    • Mariana Cioranu
    • 30/08/2015
    Răspunde

    Din pacate nici eu nu m-am spovedit niciodata .De mers merg la biserica aproape in fiecare duminica .

    • paola paola
    • 30/08/2015
    Răspunde

    Eu merg pe aceeasi idee, cred ca o filosofie de viata bazata pe a face bine, pe a ajuta si pe a fi un om cinstit e mai mult decat orice religie. E adevarat ca multe nu face omul de frica lui D-zeu dar pe multe din ele le face in gand, e mare diferenta, dar eu cred intr-o religie personala, asa cum ai zis si tu, in camaruta mea, cu o cainta adevarata si…gratis 🙂

    • Oprea Alexandru
    • 30/08/2015
    Răspunde

    Iulia stie mai multe ca a terminat teologia…insa la ce oameni am vazut eu prin camin …nu m-as spovedii la nici un preot

    • Mihaica Iuliana
    • 31/08/2015
    Răspunde

    Se spune ca atunci cand te spovedesti iti spunt iertate pacatele marturisite. Si se mai spune ca te simti mai curat si mai usor dupa iertare.

  1. Asta e si motivul pentru care eu nu merg la biserica sa ma spovedesc. Cred ca relatia mea cu Dumnezeu este si trebuie sa ramana una personala si nu avem nevoie de intermediari. Asta nu inseamna ca nu cred ca exista preoti cu har, care fac doar bine celor din jur si pe care daca ai norocul sa-i intilnesti esti norocos/norocoasa.

    • Anita
    • 03/09/2015
    Răspunde

    Sincera sa fiu ii dau dreptate Cristinei cu norma spovedaniei!nu e vorba de bani ca nu cere nimeni nici la noi,dar acum 2 ani si ceva am tinut postul Pastelui si m-am dus sa ma spovedesc la o Manastire si ce intrebari imi punea acel preot m-a lasat masca,numai intrebari pornografice,parca m-am dus cine stie unde,iar de atunci am zis ca nu ma mai spovedesc niciunde,imi stiu pacatele si Dumnezeu la fel,dar nu mai am incredere in preoti,Sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc,dar m-am invatat minte

    • Stoian Ciprian
    • 04/09/2015
    Răspunde

    Nu cred că ești singura, de exemplu, și eu sunt la fel… 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares