Patru motive sa renunti la paine

In ultimele zile, in casa la noi se tot vorbeste despre paine si despre faptul ca ar trebui sa nu o mai cumparam deloc. Parerile sunt impartite: eu am auzit de la nutritionisti ca e bine doar sa reduci cantitatea consumata dar sa nu renunti complet la nici un aliment, sotul nu vrea sub nici o forma sa renunte la painea alba proaspata si pufoasa iar mama e de parere ca nu trebuie sa mai intre paine in casa. Nu stiu sa va spun care are dreptate pentru ca parerile sunt impartite chiar si in randul specialistilor.  Ceea ce e clar insa, e ca vorba taraneasca „painea prosteste” e cam adevarata. Stiati ca de la paine nu ni se trag numai kilograme in plus ci si boli neurologice, boala celiaca, artrita reumatoida si dementa?

bread-25206_640Daca stam sa ne gandim, paine e un produs al lumii moderne. Cati dintre bunicii vostri isi permiteau sa manance paine zilnic? De baza era mamaliga. Si chiar si atunci cand se consuma paine, era o paine naturala, nu una cu tot felul de coloranti(vezi painea neagra sau intermediara) si aditivi. Prin urmare, renuntarea la paine ar putea sa faca foarte mult bine.

In primul rand, eliminarea painii din alimentatie ne poate ajuta sa slabim, sa scapam de sunculite, colacei si celulita. Painea e plina de calorii care nu prea ne ofera substante nutritive(tinand cont de calitatea painii de pe piata). Aceste calorii nu au alta menire decat aceea de a se depune fix unde ne doare mai tare.

Painea e responsabila de multe schimbari bruste de stare de spirit. Motivul? Ea contine carbohidrati care cresc nivelul de zahar din sange brusc. La fel de rapid, glicemia va scadea, la scurt timp dupa consumarea unei mese in care ai inclus paine. Asa apare starea de oboseala, lipsa de chef, starea de epuizare fizica.

Ca un al treilea argument in favoarea renuntarii la consumul de paine, amintim obtinerea unei digestii mai bune si, implicit, a unui sistem digestiv mai sanatos. Poate ca nu stiati dar painea contine lectine care impiedica digestia completa si corecta.

Consumul redus de paine sau renuntarea completa la acest aliment ne protejeaza de multe boli, de la diabet pana la boli de inima.

Stiu ca unii imi veti spune ca voi mancati paine intermediata sau neagra sau ca va faceti paine in casa. Pana la urma, eu nu mai incredere in nimic, nici in faina de pe piata, din care faceti voi paine. Oricum e mai bine sa o faci in casa decat sa o cumperi, dar tot nu cred ca e un aliment sanatos pentru ca faina aceea nu stii din ce tip de grau provine. Cel mai bine ar fi sa nu renuntam chiar complet, ci sa ne facem o paine in casa dintr-un amestec de faina alba cu tarate de grau(cat mai mari, nu fine) si sa consumam una-doua felii pe zi. Eu recunosc ca o sa imi fie cam greu dar am sa incerc.

Etichete: , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Nu cred ca as putea sa renunt la paine de tot vreodata 😀 Nu mananc foarte multa paine dar sa mananc fara, nuuuuuuuuuu, nu as putea.

    • Stef
    • 13/07/2015
    Răspunde

    Adevarul e ca nu prea mai gasesc o paine ca lumea. Am gasit cu cereale, seminte de in, de floarea-soarelui, dovleac si ziceam ca e buna. Putin mai scumpa da’ buna. Apoi, m-am reorientat si zici ca devin obsedat sa citesc ce contine: 80% din ingrediente sunt aditivi, coloranti, e-uri si restul il stiti. Adevarul e ca am redus drastic continutul de paine. Si eu cred ca painea produsa la noi in ziua de azi e dezastru. Am sa incerc sa evit consumul ei cat pot de mult !

    • Tudor Alexandra
    • 13/07/2015
    Răspunde

    Mie cred ca mi-ar fi imposibil sa renunț la pâine complet, dar voi încerca sa o consum in cantități din ce in ce mai mici si poate in final voi reuși si asta!

    • Hacman Mariana
    • 14/07/2015
    Răspunde

    Pentru mine sa renunt la paine nu cred ca va fi o problema deoarece obisnuiesc sa manananc fara paine,rar o includ in alimentatia mea..am auzit si eu ca atrage multe boli asupra organismului…

    • Anne
    • 15/07/2015
    Răspunde

    Eu am renuntat la paine pe perioade scurte si mai lungi si chiar m-am simtit foarte bine!

    • Mihaica Iuliana
    • 20/07/2015
    Răspunde

    Nu sunt de acord cu aceasta sugestie, desi stiu ca pe cei care vor sa slabeasca si sa tina o cura este bine primita aceasta idee.

    • Mihaica Iuliana
    • 20/07/2015
    Răspunde

    Fiecare aliment are o anumita inportanta si un anumit rol in alimentatia noastra si in sanatatea corpului nostru…deci categoric nu sunt de acord.

    • Oprea Alexandru
    • 28/07/2015
    Răspunde

    Eu am renuntat deja, insa pentru a slabii, nu pentru alt motiv. Dar nu prea se cunoaste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares