Ce mi-a placut la Satu Mare

Satu Mare. Acesta este orasul, cel mai indepartat de Bucuresti, in care am ajuns pana acum. Am stat doar o zi acolo asa ca nu am avut timp sa vizitez mai nimic, in sensul de vreun muzeu sau alte obiective turistice importante(fiind in deplasare de lucru cu sotul meu). Totusi, mi-a placut iesirea si, per total, orasul mi-a lasat o impresie placuta. E un oras mic(sau asa mi s-a parut mie), destul de linistit,  foarte curat, in primul rand. De fapt cam toate orasele din zona aceea, Cluj, Baia Mare, mi s-au parut foarte curate. Chiar si in comunele prin care am trecut pe drum, am vazut un soi de conteinere improvizate din plasa in care se adunau in intersectii doar pet-uri si alte materiale plastice. Uite ca lor le pasa mai mult de mediu decat noua!

Venind dintr-un oras agomerat precum Bucurestiul, e imposibil sa nu iti placa traficul aerisit si lipsa cozilor la semafoare din acest oras. Apoi, daca ai treaba undeva si vrei sa parchezi, au un sistem de parcari care pare destul de bine pus la punct: parcarea este cu taxa doar pana la ora 17, asa ca la ora la care am vizitat noi parcul, nu mai era nevoie sa platim si nu mi-am dat seama prea bine cum functioneaza treaba. Despre parcul acesta, Parcul Central din Satu Mare mi-a placut foarte mult cum era amenajat. Straturile de flori erau ude, garul viu era perfeect tuns si nu era nici macar o coaja de samanta pe undeva. Mi-as fi dorit sa am timp sa vizitez biserica romano catolica a carei cladire mi s-a parut foarte impunatoare, dar asta va ramane pe alta data.

Ce m-a facut totusi sa nu ma simt prea confortabil? Prea putini oameni vorbitori de limba romana pe acolo, in sensul ca, daca ii intrebi ceva, e evident ca stiu romaneste si iti raspund in romaneste dar, atunci cand vorbesc intre ei, majoritatea o fac numai in maghiara, ceea ce pe mine ma cam streseaza. Pot sa te injure, ca tu nu ai de unde sa stii! Situatia este la fel si in oras si in localitatile din jur, spre exemplu la Lazuri, unde am avut noi treaba. O alta treaba care mi s-a parut cel putin ciudata: majoritatea caselor au ferestre care dau direct in strada. Am senzatia ca nu prea pun pret pe intimitate sătmărenii.

bottegaverde.ro

Cam asta ar fi de spus dupa scurtul meu contact cu acest oras. Sper sa mai ajung acolo cu alte ocazii si sa va pot aduce mai multe poze si impresii.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Mihaela
    • 25/07/2015
    Răspunde

    Eu n-am ajuns inca pe acolo, dar am fost la Cluj si mi-a placut. Si la noi in Brasov sunt foarte multi ungurii asa ca sunt obisnuita sa aud vorbindu-se in ungureste. 🙂

    • Scutaru Vanda
    • 25/07/2015
    Răspunde

    Sa-ti fie de bine plimbarea! Nu am ajuns inca la Satu Mare, desi am ceva cunostinte acolo. Am inteles din descrierea ta ca stau bine cu parcarile. Acest lucru imi place. Folosesc masina zi de zi si mereu am probleme cu parcarile. Vorbitul limbii maghiare in jurul meu nu m-ar deranja numai ca atunci cand le pun o intrebare as dori sa mi se raspunda in limba romana. Am patit-o eu, intr-o zona din Romania unde traiesc multi romani de origine maghiara. Si nu mi-a placut.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 25/07/2015
    Răspunde

    Nu am ajuns inca acolo,dar din poze arata bine,curat,frumos,sper sa ajung intr-o zi.

    • Hacman Mariana
    • 26/07/2015
    Răspunde

    Am trecut de cateva ori prin Satu Mare mi a lasat o impresie buna…in Cluj am avut ocazia sa stau mai mult si la fel ca tine am ramas uimita ca nu prea vb in limba romana nici pe acolo..in schimb la noi in Bucovina , mai exact in Gura Humorului se vb 70 % in limba romana…totul e minunat cand vizitezi un oras civilizat si curat!!!!

    • Mihaica Iuliana
    • 27/07/2015
    Răspunde

    Bravo Criss, felicitari, ma bucur ca te-ai plimbat si ai vazut lucruri faine din tara noastra.

    • Mihaica Iuliana
    • 27/07/2015
    Răspunde

    Poate intr-o buna zi, bunul Dumnezeu imi ofera si mie aceasta minunata ocazie sa vizitez si eu mai multe locuri din tarisoara noastra de mult ravnite.

    • Oprea Alexandru
    • 28/07/2015
    Răspunde

    Lasa scumpa mea Iulia ca te voi duce eu si pe acolo, si eu imi doresc sa cunosc bine toata Romania.

    • Hacman Radu
    • 30/07/2015
    Răspunde

    intradevar Satu Mare poate fi catologat ca o localitate super curata!MAI RAR INTALNITA IN TARA NOASTRA..DAR SI NOI NE MANDRIM CU ORASUL NOSTRU..SIGUR DACA VEI AVEA OCAZIA SA PASESTI PE ACEST MELEAG VEI FI SUPER INCANTATA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares