Cat de sanatoasa e de fapt dieta fara gluten?

Multe vedete au dat startul unei noi tendinte in materie de alimentatie: dieta fara gluten. In vreme ce unii au nevoie de o alimentatie care sa nu contina gluten pentru ca asa le-a recomandat medicul, altii aleg sa il elimine doar pentru ca asa e la moda. Cei cu adevarat indreptatiti sa renunte la gluten sunt cei diagnosticati cu boala celiaca, o boala care in timp poate duce la alte boli mai grave precum scleroza multipla, osteoporoza sau infertilitatea. Pentru acestia, renuntarea la gluten e o necesitate.

Ce presupune dieta fara gluten?
descărcareO dieta fara gluten inseamna evitarea tuturor alimentele care contin acest tip de proteina, chiar si in cantitati mici. Astfel, persoanele care sufera de intoleranta la gluten, trebuie sa evite pentru tot restul vietii alimente si mancaruri precum painea, berea, dulciurile, cerealele, cartofii prajiti, placintele sau preparatele din carne. Daca in urma cu ceva ani ar fi fost greu de tinut o dieta fara gluten, acum oricine poate sa experimenteze acest stil de viata pentru ca in orice magazin gasesti o serie de produse fara gluten, care le inlocuiesc pe cele clasice, pe care nu avem voie sa le consumam. Asa se face ca multe persoane ajung sa consume aceste alimente desi nu sufera de intoleranta la gluten, pentru simplul fapt ca asa au inteles ei, ca gluten e ceva rau. Ca sa fie clar, glutenul e RAU numai pentru cei care au aceasta boala celiaca.

In absenta bolii, o dieta fara gluten poate face mai mult rau decat bine organismului. Asta arata zeci de studii in domeniu. Renuntarea la alimentele care contin gluten va duce in timp la un deficit mare de fier, calciu, fibre, acid folic, tiamina, etc. In plus, ceea ce multa lume nu stie este ca majoritatea produselor fara gluten au un continut mai bogat in zahar si grasimi decat alternativele cu gluten. Asta inseamna mai multe calorii care dau o crestere mare in greutate.

Prin urmare, nu e deloc ok sa adopti o dieta fara gluten doar pentru ca o recomanda o vedeta la TV, sa renunti la aceasta proteina dintr-un simplu moft. Atata vreme cat nu esti diagnosticat cu o boala care sa ceara acest tip de regim alimentar, e bine sa pastrezi un echilibru si sa nu faci nici abuz de alimente dar sa nici nu le excluzi total pe cele despre care nu exista dovezi ca ti-ar face rau.

 

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. „Fite tata” , vedetele astea cu tot cu publicitatea lor o sa bage o multime de oameni in mormant. Nu manca „aia” ca te ingrasi, nu-ti lua „aia” pe tine ca nu e la moda, fa-ti o dunga in cap ca ” asa se poarta”. Cum pot oamenii renunta la dulciuri sau la cartofi prajiti, nu zic ca trebuie mancati abuziv, dar nici de loc. Am vazut zilele astea un articol, unde un tata parca facea petitie cu modelele care erau photoshopate, acestea nearatand in realitate asa si multe tinere isi fac un „tipar” din ele, si ajung anorexice sau suferind de alte boli.

    • Tudor Alexandra
    • 07/07/2015
    Răspunde

    Pai la noi asa e la moda azi,ce face o „vedeta” faci si tu! Daca o vedeta isi pune botox sau este anorexica, facem si noi la fel ca sa fim la moda.. E bine ca nu toata lumea e asa, ca cei mai multi dintre noi suntem realiști si ne gândim la adevăratele consecințe ale acestei mode!

    • Hacman Mariana
    • 09/07/2015
    Răspunde

    nu tot ce zboara se mananca)))intradevar sunt multe persoane care se i au dupa zvonuri,precum ca ar fi bun nu stiu ce…cel mai bine e sa stii sa mananci ,nu sa faci abuz…si nu totul se rezuma in alimentatie cei care au probleme cu greutatea nu neaparat de la mancare mai sunt si alti factori care duc la ingrasare,diverse afectiuni,stresul,probleme cu tiroida….asa ca degeaba stai flamand cu zilele sau nu mananci paine,…..ca nu faci altceva decat sa ti inrautatesti situatia,te alegi si cu alte boli,,

    • Mihaica Iuliana
    • 17/07/2015
    Răspunde

    Cate fite mai au vedetele noastre….La cati bani au nu cred ca aceasta este dieta lor 100%…mai au si alte secrete, altfel s-ar tara pe pamant nu ar mai merge.

    • Mihaica Iuliana
    • 17/07/2015
    Răspunde

    Glutenul are si el beneficiile lui in organismul uman, iara cei care sunt alergici aceei pot justifica de ce nu consuma.

    • Oprea Alexandru
    • 28/07/2015
    Răspunde

    Pana acum nu am auzit de o astfel de dieta, si nici pe cineva sa o foloseasca…hm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares