Crezi ca noi nu avem agricultura? Avem dar ne batem joc de ea!

De doua saptamani ma plimb prin piata dupa niste capsune ca la mamaie la tara.  O singura data, pe anul asta, am nimerit ceva asemanator ca si textura si gust. Cred ca nici soiurile nu mai sunt acelasi si nici oamenii nu le lasa sa se coaca bine de teama ca se strica. Eu,  una, as prefera sa le iau bine coapte si sa le aleg pe cele zdrobite pentru dulceata, decat sa cumpar capsune acre de la care ti se increteste gura. Eu caut capsune de nebuna si aflu azi de la TV ca ai nostri cultivatori le arunca sau le lasa sa se strice pe camp pentru ca nu au unde le vinde. Sa va spun eu de ce nu au unde le vinde? Pentru ca, trecand peste faptul ca nu cred ca le mai convine sa le vanda tiganilor cu 2 lei kilogramul ca sa faca ei profit de 3 lei la kilogram, marile magazine nu sunt interesate de dorinta noastra de a cumpara produse romanesti.

Am fost in Cora si am gasit niste capsune enorme, fara gust, fara parfum la pretul de 9 lei/kg. In Carrefour niste cirese gigant(naturale, desigur), la pret mult tras de par. Daca s-ar duce ei si ar cumpara capsune de la amaratii aia care muncesc sa le sape si sa le culeaga fruct cu fruct si le-ar vinde cu 6 lei, sute de ladite pe zi, nu cumva ar face profit mai mare decat vanzand tentativele alea de fructe?Agriculture_in_Vietnam_with_farmers-1024x680

Aceeasi problema si la castraveti. Sunt supermarketurile pline de castraveti „minunati” fabio, culesi acum o luna si ambalati in plastic, cu gust de castravete proaspat, evident. Pe taranii nostri ii vedem la televizor cu sacii plini de castraveti cornichon, alergand cu ei sa ii dea pe pret de nimic ca sa nu li se strice. E bine ca sustinem agricultura turcilor, pe-a nemtilor si austriecilor. Lasa-i pe ai nostri sa munceasca aiurea! Lasa-i sa moara de foame! Asa le trebuie daca au ales sa cultive in Romania! Doar nu si-au imaginat ca statul are nevoie de fructele si legumele lor? Doar n-au crezut ca o taraba in piata se obtine asa de usor in pietele in care rromii, ca sa nu le mai zic pe nume, sunt stapani? Lasa ca le dam alocatii mai mari ciorilor care au facut puradei si nu au loc de munca! Lasa-i pe astia! Cine are nevoie de capsune si castraveti romanesti? Doar nu te-ai gandit sa incurajezi evaziunea fiscala cumparand castraveti de la batrana aia de pe marginea drumului? Nu-ti da bon, deci fura! Nici coloratii de la taraba nu dau dar sunt ferm convinsa ca la plecare declara cat si la ce pret au vandut si ce profit au scos. Cat despre astia care plantati in Romania, nu mai bine va apucati de facut copii ca sa va duceti la Acces direct sa va ajute lumea sa ii cresteti? Sau, si mai bine, va reprofilati si treceti pe vandut tigari de contrabanda? Stiu si unde le puteti vinde: in piata Rahova.

bottegaverde.ro
Etichete: , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Mara
    • 04/06/2015
    Răspunde

    Of Doamne! De multa vreme e asa….de prea multa vreme!

    • Daniela Stingaciu
    • 05/06/2015
    Răspunde

    Oho,eu le cumpar doar de la sat atunci cand se coc,si le fac dulceata.Asa am parte de gustul acela intens de capsuna adevarata si pe timpul ierni. Din pacate soiurile noastre s au cam dus 🙁

    • Roxana Timocel
    • 05/06/2015
    Răspunde

    Am cumparat eu capsuni, iar a doua zi aveau mucegai… :(..Insa acum o sapamana, mergand la bunica, m-am dus repede in gradina la capsuni si am cules vreo 4-5 bucati. Desi abia se coceau erau dulce si aveau o textura aparte(tinand cont ca pe jumatate erau albe, jumatate rosii).
    Nu inteleg de ce statul nu ii ajuta pe locuitorii Romaniei, care cultiva cu drag si spor produse, sa si le vanda. Cumparam tot felul de produse cu cine stie ce prin ele si ne mai miram de toate bolile ce apar pe zi ce trece. Eu, multumesc lui Dumnezeu ca inca mai am bunici in viata care cultiva roadele pamantului si sper sa traiasca mult si bine.

    • Hacman Radu
    • 05/06/2015
    Răspunde

    Asa e mentalitatea romanului)))de ce ar manca sanatos?daca la market produsele aduse din strainatate sunt mai ieftine))))Noroc de cei care mai cultiva inca ceva si-n tara asta,pacat ca nu sunt sprijiniti de guvernul acestei tarii….

    • Mihaela
    • 05/06/2015
    Răspunde

    Si eu am mancat doar odata anul asta capsuni cu gust, in rest parca bei apa. Pret mare si gust deloc, cam asta e oferta.

    • Hacman Mariana
    • 06/06/2015
    Răspunde

    Asa este,capsunile aduse din strainatate nu au nici un gust…pacat ca la noi nu prea are cine sa se ocupe de agricultura,motivul e ca nici statul nu-i sprijina…capsunile bio sunt super delicioase,aromate in schimb cele din import lasa de dorit….

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 07/06/2015
    Răspunde

    Capsunile din import nu au gust,parca ai manca plastic,am luat si eu dar am ramas dezamagita,singurul lucru e pretul mic, cele de la noi sunt putine,gustoase dar scumpe.

    • Mihaica Iuliana
    • 27/06/2015
    Răspunde

    Nu Criss, nu mai sunt la fel…solurile noastre s-au schimbat si au schimbat si soiurile noastre de legume….rar mai gastesti ceva ca in trecut.

    • Mihaica Iuliana
    • 27/06/2015
    Răspunde

    De curand am fost si eu la tara si am luat cateva capsuni…dar departe de gustul si aroma pe care le stiam eu, de cumparat nu am cumparat de pe piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares