Jocurile copilariei atunci si acum

copilaria atunci si acum

E deja tarziu. Eu butonez telecomanda. O privesc pe nepoata mea, concentrata asupra tabletei, jucandu-se. Nu indraznesc sa i-o cer si sa ii sugerez sa se culce. Are varicela si, daca ii iau tableta, e posibil sa se simta mai rau. Asta nu s-a schimbat. Asa eram si noi cand eram mici. Daca ne lasa la TV, nu ne mai era rau. Cum ne punea in pat, cum faceam febra. Ma gandesc insa ca ea, in fiecare seara, sta cate o ora cu ochii in laptop sau tableta, ca altfel nu o ia somnul.

Pe noi, cand eram mici, ne lua somnul de la masa si uneori adormeam in baie. E drept ca noi nu ne petreceam ziua la calculator jucandu-ne si cascand plictisiti. Alergam de ne sfaraiau picioarele, ba dupa minge la fotbal, ba de minge la „Ratele si Vanatorii”, ba incercand sa atingem baza la „Frunza” sau sa dam leapsa mai departe unuia care alerga mai incet. Jocul meu preferat era sotronul. Am am avut nevoie de cateva saptamani sa invat sa il desenez corect, dar dupa asta, nimeni nu m-a mai putut opri. Abia dupa ce l-am desenat cu creta albastra pe peretele din sufragerie, mi-am dat seama ca nu pot juca pe perete si e musai sa il desenez pe dusumea. Asa ca, mi-am pus toti muschii la contributie, am strans covorul si l-am desenat pe linoleum. Mama era la munca saraca. Cand a venit acasa, i-au spus vecinii ca tropaia cineva la noi in apartament de doua ore si ca s-au auzit si lucruri cazand. Da, setul ei de cafea din vitrina a luat-o la vale, cand Georgiana s-a dezechilibrat la saritura incrucisata si a cazut peste ea. Nu mai stiu daca mi-am luat cafteala dar banuiesc ca da.

childhood-then-now-02Aia copilarie! Copiii din ziua de azi nu mai isi iau palme la fund pentru spart bibelouri. In schimb, se lasa cu interzis la internet vreo saptamana, cand parintii realizeaza ca odrasla si-a bagat nasul in laptopul ce nu-i apartine si e nevoie de reparatii laptop costisitoare. Nici la copiii mai mari lucrurile nu stau mai bine. Noi pe la 12-13 ani, tot pe afara ne faceam veacul, mestecand la gume turbo si inventand jocuri in care sa ne pupam fara a fi acuzati ca ne place de X sau de Y, iar seara adormeam cu „pupicii” in cap. Pustii de azi, au dat guma turbo pe cafele care ii tina treji cat sa termine maratonul de WOT si, cand in sfarsit adorm, viseaza ca o curatare laptop de praf le-ar putea face calculatorul performant sa raspunda mai bine si se trezesc transpirati.

Daca as lua-o de la capat si m-ar intreba cineva ce aleg: o copilarie cu sotron desenat pe pereti sau una cu tableta in mana, as alege cafteala aferenta celei dintai. Totusi, daca se poate, pentru zilele ploioase sau zile de carantina, cum are Miruna mea, n-ar strica sa am si o tableta sau un laptop pe care sa ma pot juca.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 24/03/2015
    Răspunde

    Da,era frumoasa copilaria noastra,asa cu sotron,coarda si allte jocuri inventate de noi,de altii,acu acesti copii parca sunt ca niste roboti,nu stiu de joaca de afara ci doar de gadget-uri,telefoane,laptop-uri,tablete..Adevarat este si faptul ca timpurile s-au schimbat,locuri de joaca nu prea mai sunt,oamenii sunt altfel,deci fiecare cu timpul sau

    • Mihaela Chicu
    • 24/03/2015
    Răspunde

    E adevarat ca s-au schimbat un pic lucrurile, societatea a „evoluat”, dar noi, ca parinti, putem decide, in primii ani, daca cei mici au nevoie de tableta, telefon, laptop la varste fragede… Imi amintesc de zilele cand ieseam in fata blocului, baieti si fete, si jucam „elasticul”… Tare bucurosi mai eram cand ajungeam in fazele avansate ale competitiei 🙂

    • Vasilan Pavel Mihai
    • 24/03/2015
    Răspunde

    Bună,

    Articolul a fost aprobat. Mult succes!

    • Mara
    • 24/03/2015
    Răspunde

    Si Creanga facea altceva in copilaria lui decat tine, fiecare-si apreciaza jocurile copilariei lui…asta e cursul fieresc al trecerii timpului 🙂 Mai rau e de cei ce n-au avut/au parte de una!

    • Hacman Mariana
    • 25/03/2015
    Răspunde

    Pacat ca jocurile copilariei sunt acum inlocuite cu tablete,telefoane….eu una am facut tot posibilul sa o tin cat de cat departe pe fiica mea de aceste lucruri..sa aiba macar pe jumatate o copilarie la fel ca a mea….sa aiba ce povesti peste ani…sa ramana cu amintiri frumoase…de multe ori si parintii au o parte din vina …

    • Iorga Daniela Ionela
    • 25/03/2015
    Răspunde

    frumoasa copilărie am avut si ma bucur ca si copii mei imi asculta sfatul si profita de aerul curat,plimbările cu bicicletele,rolele si plimbări pe deal…la cules de floricele.Inca citesc doar cărți in format normal si nu electronic si se bucura mai mult de jocurile normale mai mult decat de cele pe pc sau telefoane(desi au si calculator,tableta si telefoane smart,nu abuzează de ele,le folosesc in scop informativ sau spre relaxare,dar limitat).

    • Ion Paula
    • 26/03/2015
    Răspunde

    Foarte adevarat. Nici eu nu as alege copilaria celor de acum. Mai frumos era pe vremea noastra 😀

    • Mihaica Iuliana
    • 28/03/2015
    Răspunde

    Daca aveam noi pe atunci tehnologia acesta eram genii…hehehe
    Tin minte ca noi eram bagati la somn odata cu gainile, vorba aceea. Nu comentam si nu indrazneam sa spunem ca nu ne este somn. Eu de fiecare data ca sa adorm ma sucam cu mainile si degetele pe sus…asta ma obosea si adormeam instant.insa dupa minute bune de joaca

    • Mihaica Iuliana
    • 28/03/2015
    Răspunde

    Eu sincer nu stiu ce o sa ma fac cu ai mei copii cand ii voi avea, cum sa le ascund aceste tehnologii si aceasta tentatie de care vor da sigur.

    • Gutu Adriana Maria
    • 21/09/2015
    Răspunde

    Copii din ziua de azi,nu au cum sa mai traiasca ce am trait noi..toate acele jocuri:sotron,fete,filme sau baieti ,ratele si vanatorii!! Chiar daca in casa,noi parintii nu le-am da voie cu telefoane calculatoare,ei vad la ceilalti copii afara sau la scoala!

  1. Răspunde

    Am avut o copilarie frumoasa, toata ziua stateam pe afara, la joaca in parc jucand tot felul de jocuri care nu aveau treaba cu telefoanele sau tabletele, pe atunci nici nu erau asa avansate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares