Chirita la restaurantul La Conac

Nu-mi mai vad capul de treaba. M-a sunat Cucoana Chirita sa ma anunte ca se intoarna de la Paris si e musai sa organizez o masa “grande” cu bucate alese si vinuri de soi, in cinstea intoarcerii domniei sale “au capitale”. Am rascolit Bucurestiul in lung si in lat si, pana la urma, am gasit un restaurant care sigur ii va fi pe plac duduii si invitatilor sai amatori de bunataturi. Am sa-i duc la restaurantul La Conac, unde am facut deja “les reservasions” si am demarat pregatirile pentru marea cina festiva care coincide si cu ziua lui “cher” Gulita. Ia auziti ce petrecere pe cinste se pregateste:


Ca si locatie, nu puteam alege mai bine de atat: un spatiu cu decouri care reconstruiesc atmosfera interbelica: scari din lemn, ceasuri de perete din lemn, rame foto din lemn sculptat, rafturi pe care troneaza obiecte vintage de tipul farfuriilor si carafelor pictate si al felinarelor de odinioara, aplice sub forma de sfesnice, lambriuri, usi si parchet din lemn masiv cu aer cald si aspect natural. Te strajuiesc grinzi, stalpi si arcade din lemn, intocmai ca in vechile conace boieresti.1041250094pizapw1425574113

Pe un raft un gramofon ca o bijuterie, pe altul un telefon de epoca. Dintr-o fereastra iti zambeste o lampa cu gaz si dintr-un colt un chelner ia meniurile de pe barul din caramida si ti le inmaneaza politicos. Decor interbelic dar dotari si confort moderne: lumina calda, mobilier comod, aer conditionat. Pe mesele de lemn, paharele si “furculisioanele” isi asteapta mesenii. Un restaurant ales, intr-o casa boiereasca, dupa oranduiala romaneasca(cum singur se declara), un restaurant situat pe bulevardul ce-i porta numele lui “musiu” Pache Protopopescu, mare primar de-l avu capitala in vechime.pizap.com14255746485241

Iaca ce incantata a fost Cucoana Chirita si cat de hotarata si-a chemat invitatii la cina:


Ba chiar i-a invitat sa dea si like paginii de facebook a restaurantului La Conac si pun pariu ca diseara vor curge check-in-urile mai ceva ca vinul in pahare. Daca tot pomeni coana Chirita de mancare, haideti sa vedem ce meniu am ales “pour la table”. M-am consultat cu dansa si am zis sa mergem pe un melanj(ca tot ii plac ei cuvinetele frantuzesti) si sa avem pe mese bucate din mai multe bucatarii. Plecata de atatia ani pe meleaguri europene, biata de ea sufera de dorul unui bulz si de pofta pomenii porcului dar si-ar dori si niste sanvisuri americane la antreu, combinate cu bruschete cu mozzarella si nachos cu pui. Cu gustul Chiritei nu te pui. Daca Chirita cere sa aibe la masa bucate specifice mai multor bucatarii internationale(italiana, spaniola, americana) combinate cu mancaruri romanesti, meniul restaurantului La Conac ii sta la dispozitie. Vorba aia: “Chirita noastra, stapana noastra!”. In acest restaurant se va simti fix ca la ea pe mosie: orice ii va pofti inima din zecile de feluri de mancare, orice vin va dori “sa papile gustative” sa incerce, fripturisioane, fructe “de mer”,  deserturi “refinate”, totul ii va fi adus la masa de chelnerii ce dau dovada de maxima “elegantie” si “bon” simt.pizap.com14255736747951

Cucoana Chirita a cerut in mod expres ca restaurantul sa aiba loc de “jeu” pentru copii. Mi se pare si normal ca distinsele cucoane sa isi poata servi “en silence” apa plata cu “limon” de dupa ospat, in vreme ce Gulita se intretine cu invitatii de-o seama cu el si la fel ne neastamparati ca el, carora le place jocul cu “invartision”  si “trantision”. Tobogane, masinute si alte jucarii ii vor face aniversarea mai frumoasa baiatului mamei. Se vor distra pe cinste, supravegheati atent de o persoana specializata si se vor bucura de un meniu “a la carte” pentru copii. In vreme ce cucoanele si boierii asculta povestile pline de frantuzisme ale madamei proaspat venite de la Paris, pe acorduri de muzica buna si cu burtile pline de bunatati, odraslele au parte de distractie pe cinste in locul de joaca special amenajat in podul conacului.pizap.com14255742427831

Nu m-as mira ca, la final, cand distinsii invitati ii vor multumi cucoanei pentru atatea mancaruri traditionale gustoase si vinuri alese, servite intr-o locatie demna de fetele lor boieresti, Chirita sa hotarasca sa organizeze tot aici, in salonul de evenimente al restaurantului La Conac,  si nunta lui Gulita.

Eu as mai sta sa va povestesc cum e atmosfera si mancarea La Conac dar ma cam grabesc. M-a sunat Cucoana Chirita ca in trei ore aterizeza avionul de la Paris si se teme ca nu nimereste singura pe Bulevardul Pache Protopopescu la numarul 38.  Sper ca si-a adus rochiile de epoca ca sa isi faca intrarea pe poarta boiereasca si mai falnica. Am fugit la aeroport!

Tags: , , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 05/03/2015
    Reply

    Superb articolul,deja vad povestea ori filmul Chirita in Iasi,frumoasa prezentare restaurantului La Conac,bucate alese,mai mare dragul!

    • Irina Calistru
    • 05/03/2015
    Reply

    Musai tre sa trec si eu pe aici cand ajung la Capitala…am niste palarii cu care m-as incadra perfect in peisaj

    • Hacman Mariana
    • 05/03/2015
    Reply

    Superba prezentare!Un restaurant rustic cu bucate de-ti lasa gura apa…Fara cuvinte!Si spatiul de joaca pentru copiii este super!

    • Mihaela Chicu
    • 06/03/2015
    Reply

    Minunat! Arata foarte bine locatia, iar prezentarea…fara cuvinte! Pacat ca sunt la cateva sute de km distanta, as fi facut o rezervare…meritam si noi, fetele, cate un mic rasfat, din cand in cand, nu? 🙂

    • pusa raisa
    • 06/03/2015
    Reply

    Nici ca se putea o prezentare mai frumoasa si mai reala ca cea pe care am citit-o mai sus. Obisnuiesc sa merg la restaurantul Conac din doua motive, 1 ) stau la 5 minute de restaurant si- 2 imi place mult locatia, deservirea, ambienteul, atentia pe care o promesti si nu in ultimul rand mancarea buna si preturile decente. , Astept sa se faca mai cald sa merg acolo si sa stau afara sub umbrela !

      • cristina
      • 06/03/2015
      Reply

      Ma bucur ca avem aceleasi gusturi :*

    • Iorga Daniela Ionela
    • 06/03/2015
    Reply

    Ai descris atat de bine si frumos Conacul incat I L Caragiale ar fi invidios pe maiestria si talentul tau in arta naratiunii.Bravo Criss!

      • cristina
      • 07/03/2015
      Reply

      sa nu exageram 😛

  1. Reply

    E bine de avut pe o agenda locuri din astea de mai multe stele, la care sa tragi imediat ce ai ajuns intr-un oras mare. 😉

    • Mihaica Iuliana
    • 11/03/2015
    Reply

    Arata foarte bine localul Criss. Imi place totul…si mancare din pozeeeee….mi-ai facut pofta. O sa iasa totul super, crede-ma.!

  2. Reply

    Si ai ajuns la timp sa o iei pe madamme de la aeroport? Cum i-a placut la Conac? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 shares