Tu folosești corect bateria laptopului?

bateria laptopului

Sunt iar la butoane. Eu fără laptop nu trăiesc. Suntem împreună multe ore pe zi și n-am de gând să mă despart de el prea curând. Dar nu există relații perfecte. Cineva caută să se opună mereu relației noastre: bateria laptopului. Ne-am cunoscut acum aproape doi ani, în ziua de Crăciun și a fost dragoste la prima vedere. L-am scos din cutie, i-am introdus bateria și l-am pornit. Fără baterie, un laptop ar fi ca Moș Crăciun fără cadouri, degeaba îl ai.

 Noi ne-am obișnuit să îi spunem baterie, dar el, de fapt, e acumulator pentru că e reîncărcabil. Asta e mai puțin important. Ceea ce contează e să înțelegem că bateria de laptop e un soi de consumabil care, în mod normal, are durata de viață mult mai mică decât cea a gadgetului pe care îl alimentează. În medie, durata de viață a unei baterii este de 2-3 ani. Durata medie, zic; a mea m-a lăsat într-un an. Și nu din vina producătorului ci din vina mea pentru că nu am utilizat-o corect și nu am știut cum să îi prelungesc viața.
 Cea mai mare greșeală era să o fac la început, în prima zi, dar de asta m-a ferit Dumnezeu. Mă gândisem eu că, dacă în tinerețea mea comercianții de telefoane mobile puneau accept pe formatarea bateriei, poate o fi bine să o formatez și pe cea a laptopului. Noroc că m-a oprit soțul la timp. Se pare că la bateriile Li-Ion, formatarea bateriei (descărcarea completă urmată de încărcare completă cu dispozitivul închis) face mai mult rău decât bine. Ia să văd, mânuța sus, câți v-ați formatat bateria de laptop!
 Ne-am împrietenit și am început să lucrăm împreună și ziua și noaptea. Fiind la început, aveam grijă cât de cât să nu îl țin până se descărcă complet, să îl decuplez din când în când de la priză. Într-o zi, vine vărul meu cu o idee că știe el de la un amic de-al lui că e mai bine să scoți bateria din laptop dacă îl ții conectat direct la priză că altfel o distrugi. M-am luat după el. Unii spun că, la laptopurile noi cu baterii Li-Ion, nu e nici o problemă dacă se lucrează cu laptopul conectat la priză având bateria în el. Atunci când bateria este complet încărcată, ea se decuplează automat de la încărcare. Alții, din contra, recomanda să o scoți din laptop când îl folosești exclusiv la birou și îl ții conectat permanent la priză. În privința asta încă nu m-am lămurit care are dreptate pentru că în ambele cazuri bateria se uzează. Utilizată sau nu, uzura/învechirea nu o ocolește. Ca o paranteză, ar trebui să știți ce poate nu știați până azi: viața bateriei nu începe  în prima zi de utilizare ci în prima zi de la fabricare. Deci, încă de atunci, ea începe să se uzeze.
 Chiar dacă nu ne-am lămurit cum e mai bine să o folosim, ar trebui să știm că menținerea ei conectată tot timpul o poate afecta prin încălzirea excesiva și oricum este recomandat ca în această situație de utilizare, măcar o dată pe lună,  să se treacă pe alimentare exclusiv prin baterie. Căldura este cel mai mare dușman al acumulatorilor Li-Ion, îi distruge pur și simplu. N-o să întru în date tehnice la care nici eu nu mă pricep dar mi s-a spus clar că bateria mea a murit și datorită faptului că țin laptop-ul tot timpul în pat sau pe canapea iar acestea blochează orificiile de ventilație.
 O alte temere de-a mea era că încărcările prea dese, datorate multelor ore petrecute la laptop, ar distruge bateria mai rapid decât menținerea ei conectată la priză. V-am explicat deja că bateriile moderne sunt deștepte și nu lasă sursă de curent să le afecteze. Între timp, am aflat că nici încărcările și descărcările dese nu o afectează atât de tare dacă nu lăsăm să se descarce complet sau se încarce la capacitate maximă. Fix asta îi făceam eu când îmi aduceam aminte să scot încărcătorul din laptop. Îl uităm așa pe baterie, până se închidea singur și apoi iar o încărcăm la maxim. Am întrunit toate condițiile ca să îi ofer o moarte sigură în numai 12 luni: încărcări și descărcări complete mult prea dese, căldură prea mare, descărcări complete repetate.
 Într-o zi,  vine o colegă pe la mine că să facă ceva la calculator, al ei fiind stricat. Aproape că o dureau ochii din cauza gradului ridicat de luminozitate pe care îl setasem eu. Eu mă obișnuisem cu el la acel nivel și aveam impresia ca dacă îl scad nu mai vad bine dar, după ce am mai scăzut din intensitate, m-am obișnuit cu el așa și consumă mult mai puțin. De unde era să știu eu că display-ul mănâncă cea mai mare cantitate de energie din baterie?
 Între timp am învățat și la ce folosește setarea pe Power Saver, de ce e bine ca setările să bage laptopul la hibernare după o perioadă cât mai scurtă de inactivitate, am înțeles de ce indicatorul de baterie nu mai arată corect nivelul de încărcare. Degeaba i-am făcut recalibrare printr-un ciclu de descărcare-încărcare completă, adică nu degeaba: acum îmi arată corect câte minute mă mai ține bateria la laptop dar asta nu mă ajută să repar ce am stricat în timp.
 Nici o baterie de laptop nu e nemuritoare dar folosirea corectă îi poate prelungi viața. Eu am aflat prea târziu cum se folosește, cum se încărca în mod corect bateria și acum suport consecințele. Bateria mea nu mai ține mai mult de 30 de minute, ceea ce e o tragedie atunci când am nevoie să îl folosesc în altă parte decât acasă sau atunci când compania nesimțita de electricitate ne lasă iarna, la fiecare două zile, fără curent electric. Am pornit la cumpărat baterii de laptop la prețuri avantajoase și am găsit. Asta nu înseamnă că sunt fericită că trebuie să îmi cumpăr baterie nouă de laptop dar sunt conștientă că neglijența se plătește.
 Nu am povestit toate astea că să mă vait ci pentru că tu să înveți din greșelile mele. Tu folosești corect bateria laptopului tău? De cât timp o ai și cât te ține? Nu mai ține deloc? Poate că e vremea pentru o vizită pe Power Laptop.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • gutu adriana
    • 04/09/2015
    Răspunde

    din pacate bateria mea a murit deja!!nu imi mai pot folosii laptopul fara sursa de curent!! Acumulatorul deja l-am scos ca nu mai avea viata!! 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares