ioteoCam – aproape de familie

camera supraveghere copii
22 mai 2014, baza militara romaneasca – Kandahar, Afganistan
Zorii inceapeau sa prinda puteri dinspre estul bazei militare, vestind o noua zi in care pacea refuza sa isi faca loc in regiune. O piatra, martora a zecilor de explozii si emotii zilnice, se intinde la soare cu un bocanc langa ea. Ba nu, sunt doi bocanci. E si un om in ei.
– Ce faci aici? Te-am tot vazut de cateva zile zambind la telefon. Te joci ceva? Si mie imi place sa ma joc ca sa imi iau gandul de la norul asta de nesiguranta care ne intuneca zilele, intrebara doi bocanci care se apropiara.
Din  telefonul de ultima generatie, isi ridica fata un tanar de vreo treizeci de ani, cu fata arsa de soare dar zambitoare:
– Ma uit la fetita mea.
– Aaaa, la poze. Am si eu poze cu ai mei in telefon. Cand sunt abatut, e de ajuns sa le privesc si capat puteri.
– Nu, o urmaresc prin ioteoCam. Cand am plecat din tara, avea numai sase luni. Eram hotarat sa refuz misiunea dar m-am gandit la banii pe care ii pot castiga pentru a-i oferi o copilarie fericita si, cand seful meu mi-a prezentat camera asta de supraveghere cu abonament, nu am mai stat pe ganduri si am acceptat.
– E ca orice alta camera, nu? Ai montat-o tu cand ai plecat? M-ar interesa si pe mine dar nu cred ca sotia mea se descurca asa bine cu tehnologia.

– Nu e ca alte camere, in primul rand pentru ca eu pot la aceasta camera IP de supraveghere sa dezactivez functia de inregistrare sau live stream direct de pe smartphone. Majoritatea camerelor permit punerea in functiune sau oprirea doar din reteaua locala sau, si mai grav. doar din butoanele aparatului. Cat despre montarea ei, nu am facut eu asta pentru ca nu am avut timp, am plecat pe fuga. Sotia s-a ocupat dar a instalat-o in mai putin de 5 minute folosind un sistem online de configurare, foarte intuitiv. O bagi in priza, o conectezi la internet si urmezi pasii. Daca stii sa ciitesti, e suficient! Te descurci.

– Si cum o tine? Conectata prin cablu la reteaua de internet din camera celei mici, nu? Doar acolo ai acces.
– Nu, camera se conecteaza si la reteaua Wi-Fi, astfel ca poate fi mutata in orice incapere. Le urmaresc de cate ori am ocazia pe fetele mele. Stii ca de Pasti nu am fost acasa, dar m-am bucurat sa imi vad fetita live, ciocnind primul ei ou.
– De vazut se vede bine?
– Da, este o camera HD. Prin ea imi vad copilul zi de zi, fiecare miscare. Am imagini de calitate chiar si atunci cand maresc imaginea. Se vad clar pana si fluturasii de pe ciorapei.

– La cum suntem noi cu fusul orar sigur pierzi multe chestii pentru ca doar nu tine noaptea copilul cu lumina aprinsa ca sa il poti vedea tu. Macar la atata lucru ma pricep si eu.
– Gresit si aici. ioteoCam are infrarosu de ultima generatie powerled, care permite sa urmaresti activitatea din incaperea supravegheata, chiar si cand e intuneric. Nu am nevoie de somnifere sau muzica pentru a adormi. E suficient sa o privesc cateva minute atunci cand ma pun in pat, sa o aud cateodata gandurind, si ma simt acasa. Ii spun „noapte buna” si ma culc.
– Pacat ca ea nu te aude….
– Ba da, ma aude. Eu vad si aud totul dar pot sa si comunic cu ele. Camera are un difuzor care le reda mesajele vocale trimise de mine. Nu stiu daca cea mica e constienta inca de faptul ca eu ii vorbesc prin camera dar eu ma simt bine. Simt ca sunt un parinte bun. Ma simt ca si cum as fi fost acolo cand a facut primii ei pasi.
– Cat noroc sa ai sa te nimeresti online fix atunci?
– Eram in misiune atunci. Dar am vazut inregistrarea pentru ca avem abonament ioteoCloud si se inregistreaza 24/24h iar filmarile sunt pastrate 30 de zile pe servere securizate.
– Sigur costa o gramada de bani
– Eu am dat 700 de lei pe camera dar luna asta e la oferta, la jumatate de pret iar abonamentul e de 9,95 euro pe luna. Ti se pare ca e mult? Pana la urma, e singura bucurie pe care o am aici. Unde mai pui ca si sotia o foloseste pentru ca poate sa verifice daca cea mica s-a trezit sau nu, fara sa deschida usa camerei sa o deranjeze.
Adevarul e ca si noi avem acasa camera Wi-Fi de cand copiii erau bebelusi dar nu mi-a dar niciodata prin cap ca as putea sa fiu mereu in legatura cu ei cu o astfel de camera de supraveghere. Noi vorbim doar pe Skype odata la cateva zile, in rest imi tin de urat pozele si filmuletele de pe telefon.
ioteoCam si abonamentul asta ioteoCloud, mi-au facut sederea mai usoara aici. M-am simtit mai aproape de familie. E ca si cum ai fi in doua locuri in acelasi timp. De cate ori m-a intrebat cineva despre el, am povestit tuturor pentru ca atunci cand te simti aproape de familie te simti in siguranta, ori, siguranta ne cam lipseste. E o camera de supraveghere si comunicare, infinit mai buna decat sistemele obisnuite de camere clasice cu DVR, cabluri, instalari cu setari stufoase si …
Semnalul de masa rasuna peste unitatea militara si discutia de sfarseste. Se indreapta spre sala de mese. Fix la intrare, un caporal mananca zambind spre masa. Pe masa un iPhone. Sa fie „de vina” ioteoCam?

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares