Eminescu era un drogat?

Eminescu

In epoca moderna, s-a creat impresia ca toate vip-urile se drogheaza. Nu stiu daca e falsa sau adevarata dar de fiecare daca cand o vedeta pateste ceva … unii trag concluzia ca e de la droguri. Ei bine, mai nou, se pare ca si clasicii literaturii romane erau niste drogati. Nu o spun eu ci altii, care au studiat operele literare in profunzime, cautand sa depisteze urme de cocaina in „Luceafarul” sau acuzatii de detinere de droguri in „Istoria Literaturii Romane” a lui George Calinescu.

Ia auziti aici despre Eminescu:  „Intr-un articol publicat pe Historia.ro, Andrei Oisteanu a declarat ca lucrarile lui George Calinescu mentioneaza o adictie de morfina a poetului Mihai Eminescu, ceea ce nu pare departe de adevar, daca luam in considerare faptul ca opiumul si opiaceele erau intens folosite in spitalele de alienare mentala, unde scriitorul fusese internat”. Macedonski, Ion Barbu. Mircea Eliade si Tudor Vianu… tot drogati au scris operele de mi-au mancat mie tineretea la bac.”Din analiza nuvelelor lui Macedonski, antropologul a depistat ca personaje in care scriitorul s-a transpus (alter-ego) erau dependente de hasis. Suspiciunea istoricului a fost confirmata si de relatarile apropiatilor scriitorului, care au povestit intens despre pipa de hasis pe care acesta o detinea…Barbu chiar a marturisit ca lucrarile „Riga Crypto” si „Lapona Enigel” au fost scrise sub influenta eterului.”

Nu sunt eu vreo mare fana Eminescu, in sensul ca nu ma duc in fiecare an pe 15 ianuarie si 15 iunie sa ma bocesc la Bellu, dar chiar am ramas socata si am tins sa nu fiu de acord cu treaba asta. Una e sa spui ca in perioadele de spitalizare i se dadeau medicamente cu efect de drog si alta e sa spui ca si personajele si opera sunt drogate, ca poeziile, pe care atata lume le adora de atatia ani, au fost scrise sub influenta drogurilor. Dar uite ca mai exista si alte relatari: „„Viata lui era neregulată; adesea se hranea cu narcotice si excitante: abuz de tutun si de cafea, nopti petrecute in citire si scriere, zile intregi petrecute fara mancare, si apoi deodata, la vreme neobisnuita, dupa miezul noptii, mancari si bauturi fara alegere si fara masura; asa era viata lui Eminescu”, scria Titu Maiorescu in „Eminescu si poeziile lui„. ”

bottegaverde.ro

Eu nu as vrea sa imi dau cu parerea dar nu pot sa nu ma intreb de ce unii elevi din ziua de azi nu reusesc sa descifreze operele autorilor mai sus mentionati? Nu poti descifra operele scrise sub influenta narcoticelor decat daca esti drogat? Sau elevii sunt drogati si drogurile nu mai au efect pentru ca nici hasisul nu mai e ce a fost?
surse acasa.ro si adevarul.ro

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares