Pentru ce muncesc taranii

Nu v-ati pus niciodata intrebarea asta? Eu mereu ma intreb asta cand merg in piata. Nu stiu cum o fi in alte piete dar in Piata Rahova, cetateanul rrom e la putere. El taie si spanzura. El face pretul, el are taraba mai buna. Si traieste numai pe spinarea taranilor.
Dimineata, toate tarabele sau aproape toate sunt ocupate de acesti cetateni, asa ca si putinii tarani dispusi sa isi vanda marfa acolo, renunta, o dau pe un pret de nimic si pleaca acasa. Rromii, inmultesc pretul cu trei, imi pun in plasa numai ce vor ei fara sa am curaj sa zic ceva de teama ca toata etnia imi sare in cap, mai ma fura si la cantar si taiesc fericiti. Bietul taran pentru ce munceste? E o meserie de tot rasul. Daca as vedea la taraba o babuta cu mainile pline de pamant, zau ca nu as indrazni sa ridic capul si sa zic ca e scumpa ceapa. Du-te duminica in piata sa vezi vanzatorul rrom cu da ceapa cu 1 leu legatura si pe trotuar, o batranica, ascunde o sacosica, de frica maretilor politisti, incercand sa vanda si ea ceapa cu trei legaturi la un leu, sa faca un ban de medicamente sau paine. Mi-e mila de ei. Mi-e scarba de bisnitari, mi-e rusine de mine ca nu pot face nimic.
Sa muncesti  atata, sa sapi, sa faci razor, sa pui graunte cu graunte ceapa, sa jumulesti iarba din ea, sa o culegi, sa o cureti cat de cat ca doamnelor nu le place ceapa cu pamant pe ea, sa o cari la Bucuresti ca sa faca cetatenii de care vorbeam portofelul gros. Nu mai bine alegi sa te faci cersetor? Nici nu muncesti atata si castigi mult mai bine.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares