Iarna e ca vara daca ai panou radiant

cum să alegi o sursă de încălzire eficientă
Ieri a fost zi de vizita. Mi-am vizitat cumnata ca sa ii duc un cadou pe care Mosul il adusese la mine din greseala. Si-a gasit unde sa se mute, in capatul celalalt al Bucurestiului ca sa fac eu doua ore pe drum prin frig. Ajung acolo inghetata toata si ma gandeam ce frig o avea si in casa ca acum doua-trei saptamani zicea ca la ei in bloc nu se da caldura pentru ca sunt restante prea mari. Am ciocanit la usa si m-a intampinat o tanti in pantaloni scurti si maiou, de era sa imi cer scuze ca am gresit usa. In fractiune de secunda asta mi-a trecut prin cap ca Madalina mea e friguroasa si nu ar sta cu copanelele la vedere pe asa vreme, mai ales ca, probabil se incalzeste cu vreun radiator ceva, asa ca ori am gresit usa ori m-a prins vara pe drum.
Nu gresisem deloc. Dar era o caldura in casa cum nu mai simtisem de cand am fost ultima oara la bunica la soba ei pe lemne, o caldura ca de vara. Am intrebat daca le-a dat drumu’ la caldura si mi-a zis ca nu si ca nici nu mai au nevoie ca ei si-au pus panouri radiante. Ma gandeam ca o fi un radiator d-ala nesuferit dar nu imi imaginam cum da atata caldura. Ca sa ma fac comoda, am scos si eu puloverul ca sa vorbim de la egal la egal sau, mai bine zis, de la maiou la tricou. Tocmai o asteptam sa imi aduca un pahar cu apa ca mi se uscase gura, cand vad ceva interesant pe perete. In sinea mea zic „ia uite domne’ astia au devenit si iubitori de arta, ce tablou si-au tras. Se vaita ca nu le merge si ei dau bani pe tablouri”. Si chiar ii zic „Frumos tablou!”. Mai bine taceam. Ala era de fapt vestitul panou radiant care incalzea o garsoniera de nu puteai sta de cald, fara sa le umfle factura la energie electrica.
Nici macar nu fost necesare aprobari sau ceva sa trebuiasca gauriti peretii sau eu mai stiu pentru ca nu ar fi avut cum sa faca asta, ei locuind acolo cu chirie. N-ar fi fost nici spatiu de centrala proprie si nici nu cred ca vreun calorifer ar fi putut sa dea aceeasi senzatie ca esti incalzit de razele soarelui. Dar uite ca un panou radiant cu sistemul lui de incalzire bazat pe radiatii infrarosii, exact asta face. Sa va mai zic ca, „gratie” lipsei mele de informatii in domeniu, am crezut ca radiatiile sunt ceva rau si de fapt e fix pe dos? Am aflat ca „conform cercetarilor efectuate de producatorii de asemenea panouri radiante, influenta asupra sanatatii omului sunt multiple: efect anti imbatranire – relaxeaza si  reduce stresul si efectele acestuia, imbunatatire circulatiei sangvine, ameliorari importante ale  efectelor alergiilor, amelioreaza simptomele astmului. De asemenea, elimina mirosurile neplacute si bacteriile periculoase pentru sanatatea omului, precum si acarienii din locuinte.” Concluzia? E un sistem care nu ocupa spatiu, consuma mai putin decat o centrala, e mai sanatos si degaja o caldura mai placuta.
 
Acum, am o problema. Vreau si eu simt caldura asta placuta iarna la mine in casa si o sa imi pun si eu panou radiant. Problema care e? Ca cica se pot personaliza sa il fac un fel de tablou ca al cumnatei si nu stiu daca sa pun poza cu noi doi sau sa pun un peisaj. Cred ca o sa pun o poza de la mare ca sa fie completa senzatia de vara in casa, pe tot timpul iernii. Sincer, noi avem centrala dar stam mai mult in frig pentru ca nu ne permitem sa platim facturi astronomice la gaz. Ma bucur ca am gasit o solutie atat de ieftina si estetica de incalzire pe timp de iarna. 

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares