Bunicu’ şi Hibridu’

Azi a fost o zi grea; l-am cărat pe bunicu’ prin tot oraşul ca să îi schimbe tratamentul. Noroc că avem maşina şi nu fuse nevoie să mai apelam la vreun prieten sau taxi. În rest, multă alergatură şi muuuulte întrebări. Parcă eram în trafic cu un copil care punea trei întrebări pe minut şi aștepta răspuns la tot atâtea.
Ne urcăm în maşină, noi mai repede, bunicu’ mai greu că e mai batrân. A fost şi el ceva la viaţa lui. A lucrat ceva vreme ca şofer şi a fost pasionat de fiare si motoare. Primul tractor pe care l-a avut când s-a mutat la ţară, a fost făcut chiar de el şi e tare mândru şi acum de treaba asta. Se urca, dupa cum vă spuneam, în maşină, se face comod, îi atrage soţul meu atenţia să îşi puna centura (ca pe asta nu prea obisnuia sa o poarte). Sotul meu apasa frana, apasa butonul power, schimba pozitia a ceea ce eu nu numesc joystick(chestia aia pozitionata in locul schimbatorului de viteza la masina noastra hibrid). Il vedeam pe tataie in oglinda cum schimba fete- fete.
– Ce fel de schimbător e asta, taica?
– Bre, nu e schimbator. La modelul asta nu e nevoie de schimbator, trebuie doar sa ii schimb pozitia la maneta asta in modul drive si gata, pornim la drum. E un model nou de masina cu motor hibrid. Hai ca matale te pricepi; merge si pe electric si pe benzina.
– M-oi pricepe eu, dar nu pricep cum sa mergi fara sa schimbi vitezele.
– Lasa ca vezi imediat, ca nici acceleratie nu are.
– Pai de ce nu are, taica, n-ati avut bani de una cu acceleratie? Trebuia sa imi spuneti ca va mai dadeam si eu si luati una ca lumea.
Deja ma umfla rasul dar încercam sa nu ma bag în seama ca am uitat sa va zic al meu bunic e cam misogin.
– Gata, ati luat buletine si ce va trebuie? Plecam, da?
– Da ce are, taica? Nu porneste? Vad ca nu zice nimic motorul. Al naibii ghinion, taman azi cand avem treaba nu porneste masina. De cum o vazui imi dadui seama ca nu e cine stie ce masina.
– Nu, bre tataie, a pornit. Asa e ea. Silentioasa. Nu face zgomot mai deloc cand merge doar pe electric. Cand trec pe benzina si incerc un demaraj, se lasa si cu zgomot.
– Silențioasă, silențioasă, da nici asa. Pai eu nu aud nimic. Daca eu sunt pieton și tu pornești mașina asta lângă mine, eu nici nu o aud.
– Da, dar daca e liniste, e bine la buzunar.
– Cum adica?
– Pai liniste inseamna ca merge doar motorul electric asta inseamna consum redus de benzina. Mai ales la cat stau eu la stopuri prin Bucuresti zilnic, in drum spre si dinspre munca, fac economie serioasa.
Il cam pusese pe gânduri pe nea Vasile. Il vedeam cum cauta cu privirea prin toată mașina și știam ca ne coace un set nou de întrebări.
– Ia uite-l ma si p’asta cum iti ia fata, vazusi? Mama lui, conduce ca un nebun. Io nu-l lasam nici de nebun sa mi-o ia in fata, tre’ sa te infigi in ei, taica.
– Lasa, bre tataie, ca mergem cu răbdare ca tot acolo ajungem.
– Bine, da cum faci cu asta, iei bateria in fiecare seara si o duci in casa sa o incarci?
– Nu, ca nu pun acumulatorii la încărcat ei se încarcă permanent când motorul termic e în funcțiune, când decelerez sau frânez.
– Si cum o conduci asa mereu la 50km/h?
– Nu, ca daca vreau sa fac sprinturi, cele doua motoare functioneaza simultan sau pot chiar sa selectez modul Power si am cai mai multi la bord.
– Nu-mi place mie condusul asta cu butoane.
Tacere …cateva secunde.
– Bai taica da au reparat astia soselele, nu gluma. Nici o groapa nu imi dadu de furca la sciatica.
– Le-au mai și reparat dar și suspensiile sunt de excepție la mașina asta și te fac sa simți ca mai degrabă plutești când te deplasezi cu ea.
– Si vecinii, colegii de munca…ce zic? Nu rad de voi cu masina asta?
– N-au de ce sa rada ca e o masina frumoasa si economica si unde mai pui ca nici nu polueaza mediu.
– Ei, asta era acuma. De frumoasa nu zic nu. Da cu poluarea, ce folos ca nu poluezi tu. Nu vezi ce face ăștia cu legile lor și cu afacerile lor și cum fura pădurea cu totu’, ma taica?
– Poate în câțiva ani o sa fim mai multi care avem mașini hibrid si o sa respiram mai bine.
– Eu sigur nu o sa mai respir atunci.
– Hai ca ajungem acum la spital, la care intrare trag?
– Lasa mai departe de spital, sa nu ma fac de ras cu masina asta a ta. Cine a mai pomenit mașina sa pornească fără „brrr brrr” și sa oprească fără „caaar carrr”?
Articol scris pentru SuperBlog 2013

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares