Subiect rezolvat la proba de fotografie de la BAC

Nu mai e un secret pentru nimeni ca imi plac concursurile si ca un premiu cat de mic imi aduce bucurie cand aflu ca va veni la mine. Fie ca e vorba de jurizare sau tragere la sorti, un premiu castigat e semn ca fie Fortuna fie muzele au fost cu tine. Si recunoastere sustinuta de recompensa e tare dulce. Dar ce te faci cand vine cineva si te intreaba ce ai cumpara tu cu 5000 de euro? Ca sa nu o iau pe ocolite, va spun clar: jucam leapsa. Leapsa pe premii. Cand eram mici jucam leapsa pe culori acum e pe premii. Daca asa vrea Blogatu, asa facem! Ca urmare a concursului lansat de F64.ro, se lanseaza si aceasta leapsa cu premii pentru bloggeri.

 

Se dau urmatoarele date ale problemei: ai 5000 de euro si un magazin online de profil foto-video. Se cere sa calculezi ce ti-ai putea lua de banii astia, fara sinus, cosinus si alte tampenii ca preturile sunt foarte clare si la vedere. O problema de matematica simpla.
Rezolvarea
Prima etapa intri pe un site si cauti cursul valutar. Prima operatie arata asa(trebuie sa transforman euroii in lei ca preturile sunt afisate in moneda nationala si, inca de la doamna invatatoare, stim ca nu putem aduna mere cu pere).
5000 x 4,4391 = 22195,5
Avem  22195,5 lei disponibili pentru cumparaturi.  De aici intram deja in geometria in spatiu, in spatiul virtual si trebuie sa alegem produse de pe site care, insumate, sa ne duca in jurul acestei cifre. Si, cum pentru proba aceasta scrisa, am doar 3 ore la dispozitie, trebuie sa ma grabesc. Cum nu sunt nici eu, nici altcineva din familie, fotograf profesionist, vreau pentru noi ceva fara pretentii prea multe ca daca eu am pretentii de la un aparat, va avea si el la mine si tare ma tem ca nu ii fac fata. Asa ca merg pe un aparat compact, nu foarte scump. Nu ca as fi zgarcita(n-am zis ca nu sunt) dar nu e cazul sa ii dai copilului de 2 ani o macheta de tren scumpa. Ii iei un trenulet din plastic.

Am ales un Nikon Coolpix A. E compact dar are caracteristici de DSLR. Echipat cu un senzor CMOS mare, de 16,2 megapixeli, cu format DX (23,6 x 15,6 mm) si un sistem de procesare a imaginii EXPEED 2, COOLPIX A este echipat cu tehnologie DSLR in format compact. E mai destept decat mine aparatul asta. Posibil sa ma simt complexata pentru inceput, dar ma va ajuta sa evoluez. Ii adaug si un toc de piele. A venit vremea sa exersam ordinea efectuarii operatiilor si sa vedem cati bani au mai ramas.

22195,5 – (4498,99 + 51) =
22195,5 –  4549,99 =
17645.51
! Retineti ! Mai intai rezolvam operatiile din paranteza !
Mai avem o caruta de bani si timpul trece. Ma tem ca nu termin problema. Iau urmatoarea decizie: restul banilor ii investesc in aparate foto compacte din oferta F64, pe care, daca da Dumnezeu si trec cu bine peste proba asta de BAC, le acord prin tombola, colegilor de suferinta, care de atata amar de vreme se inscriu fara izbanda la concursurile care pun la bataie aparate foto. Am ales un pachet compus din aparat Fuji Finepix JX500, cu card si husa pentru ca cei care le vor castiga sa aiba suficienta memorie pentru poze si protectie pentru aparate. Pretul pachetului este 398,99 lei. Acum e acum ca am ajuns la impartire. De cate ori intra 398,99 in 17645,51?
17645,51 : 398,99 = 44,22
Deci, 44 de aparate pentru 44 de mucenici amici, colegi de suferinta! Exact la fix, ca trebuie sa predau lucrarea. Cred ca m-am descurcat, sper doar sa fie indulgenti la corectare.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares