Un vecin de cosmar si miturile lui despre anvelope

Cred ca stiti deja ca Mircea Popescu sta la bloc. Si ce ne place noua mai mult si mai mult la statul la bloc? Vecinii. Are si Mircea un vecin. Adica mai multi. Dar unul e mai special. Vede tot, aude tot, tie tot. O agentie privata de detectivi, Google sau Wikipedia sunt mici copii pe langa el. Stie cine intra si cine iese, cate paini cumpara zilnic fiecare si se pricepe la orice. Cand a avut probleme cu teava de apa, a reparat-o singur. A inundat doua etaje. De zugravit, a zugravit singur. Acum are peretii cojiti. La toate astea se gandea Mircea, in vreme ce isi curata masina in parcare si vedea cum vecinu’ Popica il priveste de la balcon. La un moment dat vecinu’ dispare de la fereastra si nu dureaza mult pana se infiinteaza langa masina in parcare.
– Neata vecine. Am auzit ce ai patit cu anvelopa week-endul trecut. Ciudata treaba. Da ce faci aici?
– Neata nea’ Popica. Uite, ma ocup putin de masina. Mai umflu o roata, mai curat o janta, sa treaca timpul.
– Da dar ai grija sa nu bagi prea mult. Stiu eu: cu cat mai putina  presiune in roti cu atat mai bine.
– Hai bre Nea Popica. Asta e mit. Era valabil pe vremea cand aveai matale Dacia aia din ’76 cu cauciucuri cu nervuri diagonale si mai scadeai presiunea din ele iarna ca sa nu afecteze tractiunea. Acuma ne-am mai modernizat si noi. La cauciucurile cu nervuri radiale specialistii sunt de parere ca presiunea scazuta afecteaza in mod negativ tractiunea si consumul. Masina isi schimba si comportamentul la curbe sau si mai grav daca janta e mai aproape de asfalt creste riscul sa o indoi sau sa o crapi cand dai cu ea intr-o groapa.Cel mai bine e sa folosesti cauciucurile la presiunea recomandata de aia care le fabrica.
– N-or stii ei mai bine decat mine! Lasa ca ei vor doar sa faca bani. D-aia au dat si legea sa pui cauciucuri de vara si de iarna. Eu circul cu alea de toate anotimpurile(all season), adica circulam.Pe vremea mea nu se vorbea de asa ceva si am trait si noi. Sunt la fel de bune.
– N-au cum sa fie la fel de bune.Nu poti obtine iarna pe zapada aceeasi performanta sau sa te simti in siguranta la volan, daca nu esti echipat cu anvelope de iarna. Materialul pentru anvelopele de iarna le permite sa ramana flexibile si la temperaturi foarte mici: asta inseamna ca pornesti mai usor de pe loc, poti frana mai bine, poti orca o panta abrupta. Oricum, daca pleci la drum lung in zone cu zapada mare, musai sa ai si lanturi la tine.
– Ha, alta prostie mai mare ca mine. Pai ce, numai prostii isi pun lanturi ca toata lumea stie ca lanturile strica anvelopele. Ai prins o portiune de asfalt, ala esti. Si amortizoarele si directia se duc pe copca.

Vezi aici anvelope de iarna la preturi mici! 

– Nici asta nu e adevarat. Pe langa faptul sa te feresc de multe accidente, lanturile nu reprezinta un pericol nici pentru anvelopa nici pentru masina, daca sunt montate corect, adica bine stranse si distribuite egal si centrate pe mijlocul cauciucului. Nici zgomot nu fac prea mult daca sunt montate corect si nu vibreaza. Oricum anvelopele moderne nici nu se incalzesc ca alea vechi daca sunt folosite in combinatie cu lanturi.
– Lasa ca oricum in oras la noi nu prea ninge si daca nu e zapada sau polei nu ai cum sa aluneci.
– Mit si asta, nea’ Popica. Mit. Ce daca nu e zapada? Poate sa fie si drum uscat si daca e rece afara, anvelopa de vara isi pierde aderenta. E vorba de mai multe chestii. Prima e temperatura.
– Daca esti atent, nu se intampla nimic. Mai conteaza si soferul. Mergi incet si cu grija si ajungi acasa in siguranta fara sa ai anvelope de iarna.
– Atent la volan esti tot timpul, ca asa trebuie. Dar atentia nu te fereste de accidente. O data nimeresti pe un petic de gheata si te-ai ars. Crezi ca eu daca am anvelope de iarna nu sunt atent? Viteza trebuie oricum redusa si evitata utilizarea franei de serviciu.
– Tu faci ce vrei; eu o tin pe-a mea. Tu le zici mituri eu le zic stiinta de familie. Cunostinte mostenite de la tata. In viata trebuie sa te si pricepi putin nu sa te iei mereu dupa ce zic altii!
– Fiecare cu parerea lui, nea Popica! Eu daca nu am studii in domeniu, ma axez pe ce zic oamenii cu experienta precum cei de la Michelin. In fond, daca ai nevoie de paine nu e musai sa fii si brutar.
De la balcon, vecina striga cat o tin puterile: „Popicaaaaaa, hai ca e gata masa. Tre’ sa-ti iei pastilele, draga!”
Nea Popica pleaca bolborosind iar Mircea ii multumeste Cerului ca a fost salvat. El stie ca toate „cunostintele” in domeniu ale vecinului sau sunt simple povesti.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares