Romanul, painea si manusa

sursa foto ziare.com
Acum ceva vreme aparuse o dispozitie sau lege nu stiu cum sa ii zic, care ii obliga pe comerciantii de produse de panificatie neambalate sa poarte manusi atunci cand ne servesc. Mare, dar scurta, mi-a fost bucuria. S-au purtat manusile doar cateva zile. Apoi s-au demodat.
Nu stiu daca manevrarea painii in magazine cu mainile neprotejate, ar putea fi singura mea grija in ceea ce priveste sanatatea. Daca stau sa ma gandesc, nu am de unde sti cat de curati erau cei de la fabrica si daca foloseau manusi, si, mai ales, baiatul ala care o ia de la fabrica si o aduce in lazi, intr-o Dacia Papuc. Dar, vorba aia, ce nu stii nu te afecteaza! Dar pe vanzatoare o vad: sub ochii mei manevreaza banii care trec prim mii de perechi de maini, apoi cu aceleasi degete, imi apuca 2 paini din naveta si mi le tranteste intr-o punga pe care o platesc ca asa e protejata painea. Pai intrebarea mea e la ce bun sa o mai protejez acum dupa ce ti-ai pus tu labutele pe ea? Microbii mei sunt dispusa sa ii accept, sa zicem. Nu si pe ai tai!
Acum cateva luni s-a deschis si la mine in zona, aproape de casa, un supermarket, Cora Alexandriei. Din nou m-am bucurat, la gandul ca acum imi pot lua painea de la raft  fara sa mi-o umple cineva de microbi. Sa nu va ganditi ca a fost lunga bucuria de asta data. Inca de la primele vizite la raionul de panificatie, am putut sa observ ca franzela simpla nu este vanduta la vitrina asistata. E ca la fructe si legume, te duci si alegi ce iti place. Problema e ca supermarketul asigura in imediata apropiere a painii, niste manusi de plastic pe care foarte frumos ar trebui sa ti le pui atunci cand incepi sa rascolesti in paine ca gaina in gunoi, cautand una mai prajita sau mai stiu eu ce. Asta poate in alte tari. Romanii considera acele manusi de decor in magazin si nimeni nu le atrage atentia asupra necesitatii folosirii lor. Nici macar eu nu mai am curaj. Am incercat dar oamenilor nu le place sa li se spuna ce sa faca. Oricum, unii dintre ei macar au observat ca exista pungi in care pot pune painea. Altii o trantesc direct in carucior….
Asa ca, ori imi iau paine cu hepatite si mai stiu eu ce minuni, ori dau un ban in plus si imi iau paine ambalata. Dar eu nu inteleg de ce se mai lamenteaza romanii ca le dau altii carne de cal si lapte cu bacterii, de vreme ce ei insisi isi bat joc de ceea ce baga in gura.

 

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Dania Dania
    • 09/06/2015
    Răspunde

    De foarte mult timp nu mai cumpar paine neambalata. Ma mai incumet si cumpar de la Lidl chifle si pateuri, dar am vazut ca oamenii sunt mai civilizati si folosesc un cleste pentru ele, asa ca le cumpar. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares