Lectia despre ghimbir

Ghimbirul – planta erbacee originara din China si India, planta foarte importanta pentru bucataria si medicina chineza. Are foarte multi compusi(500) cu activitati biologice cunoscute. Contine pana la 3% uleiuri esentiale, aminoacizi, vitamine si minerale. In componenta sa gasim vitaminele C, B1, B1 si A plus magneziu, fosfor, calciu, fier, sodiu, potasiu si zinc. Asta il face un remediu excelent pentru starile de ameteala si greata asociate sarcinii. In acest sens, poate fi folosit sub forma de tablete, ceai sau stare pura(o bucata de radacina de ghimbir tinuta in gura pana dispar simptomele). Abuzul, insa, nu este recomandat si nici folosirea in perioada alaptarii.
Se foloseste cu succes si in curele de slabire, sub forma de ceai. Este picant si creste fluxul sangvin stimuland digestia si metabolismul, fiind si bun antioxidant si recomandat in curele anti-cancer. Dar, fiind si energizant nu este recomandat sa se consume seara.
La noi abia acum incepe sa fie folosit si in tratarea asmului si reumatismului.

Ghimbirul il gasim fie la plafar, piata sau supermarket, la raionul de legume sau condimente, in functie de forma sub care se comercializeaza, putand gasi urmatoarele tipuri: radacini proaspete, radacini uscate, ghimbir pudra, ghimbir conservat in sirop de zahar, ghimbir cristalizat sau ghimbir murat.

Intern, eu il folosesc rar ca pur medicament, in tusea seaca sau pentru ameliorarea simptomelor racelii. Nu prea mi-l tolereaza stomacul. Dar extern, nu ma feresc sa lupt cu el contra matretii.In domeniul cosmetic, ghimbirul se gaseste si in componenta unor parfumuri, gratie uleiurilor esentiale continute.

In gastronomie, la nivel european, cei mai mari fani ghimbir sutn ungurii. Cel mai vestit este cozonacul cu ghimbir proaspat, pecare nu am avut inca ocazia sa il gust. Si la noi este utilizat ca si condiment pentru diverse sosuri, feluri principale, supe, bauturi sau deserturi.Recomand doamnelor sa nu il evite, mai ales ca este si puternic afrodisiac.

Si, pentru ca suntem in plin sezon, va recomand sa incercati urzicile cu ghimbir! Gust nemaipomenit si efecte benefice! Iar daca planuiesti o excursie pentru week-end si ai rau de masina, tot ghimbirul de poate salva.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares