Romanul si Halloween-ul

costum-superman
 
Faptul ca romanului ii place importul, nu mai e un secret pentru nimeni. Ia din afara tot ce se poate de la cartofi pana la sarbatori si traditii. Asa ne-am pricopsit de cativa ani cu o sarbatoare numita Halloween, pe care romanii o tin cu sfintenie. De Craciun or face cozonac, n-or face dar de Halloween musai sa se picteze cat mai horror si sa aiba bani pentru cumparat si inchiriat costume dedicate sarbatorii.
 
Conform Wikipedia „Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.” Din cate stiu eu, astazi este 31 octombrie , dar romanul, grabit din fire si cu mare drag de petreceri, face si din Halloween ca si din nuntile traditionale, un eveniment care dureaza 3 zile si 3 nopti. Petrecerile  cu tematica au inceput de sambata seara, au continuat aseara si vor atinge punctul culminant in aceasta noapte.
 
Personal, nu am nimic cu aceasta sarbatoare doar ca nu inteleg de ce i se acorda mai multa importanta decat unor traditii romanesti, pe cale de disparitie, pe masura ce noi adoptam obiceiurile altora. Cat de putini sunt cei dispusi sa se costumeze ca sa umble cu capra sau cu ursul sau sa participe la serbarile tipic romanesti cu masti, considerand jenanta ipostaza  si cati sunt cei care se simt confortabil purtand dinti de vampiri si purtand mulaje si masti „de groaza”.
 
Si, ca si cum nu ar fi suficient cat se maimutaresc oamenii mari in prezenta copiilor, acestia din urma sunt indemnati sa participe cu tot arsenalul de poezii si costumase la spectacole de gradinita cu tematica Halloween. E perfect asa; cei mai multi stiu deja de la 5 ani ca Mos Craciun nu exista dar cresc cu sentimentul ca o sarbatoare care nu le apartine, dar pe care toata lumea o cinsteste, trebuie respectata cu sfintenie.
 
Si toate se intampla pentru ca cei care au adus sarbatoarea au dezvoltat o intreaga industrie in domeniu. Stiu oameni care nu impodobesc bradul de Craciun pentru ca il considera o traditie costisitoare, dar nu au precupetit in a da banii pe un costum de fantoma cu care sa defileze in club sambata noaptea. Aud in jur cum ca Halloween-ul a fost adoptat doar de tineri, care cauta prilej de petrecere in orice, dar mai nou vad persoane trecute de 40 de ani, pictate ca in filme de groaza si folosind dovleacul din care bunica facea placinta, pe post de felinar infricosator.
 
Intrebati-i sa vedeti cati dintre ei stiu macar se serbeaza Halloween-ul. Nu stiu si nu nici nu ii intereseaza. Eu imteleg nevoia si dorinta de distractie dar nu inteleg de ce ne e de ajuns pentru asta un bal mascat, care poate fi facut oricand si pe orice tema. De ce e nevoie sa copiem? Pentru ca asta stim cel mai bine sa facem.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares