Scrisoare catre viitorul meu copil

 „Curatenia si ordinea nu sunt probleme de instinct; acestea sunt chestiuni care tin de educatie, si ca majoritatea lucrurilor bune, trebuie sa-ti cultivi gustul pentru ele.” (Benjamin Disraeli)

Dragul meu,
 
Stii ca vreau ce e mai bun pentru tine. Vreau sa am de grija de aerul pe care il respiri si sa ma asigur ca atunci cand vei creste suficient cat sa intelegi mediul, locul florilor nu va fi fost luat de ambalaje colorate abandonate in iarba. Sunt ingrijorata pentru tine si sanatatea ta, inca dinainte de a-ti planui aparitia. Daca exista lucruri care ma fac sa privesc cu optimism spre viitorul tau, atunci, ceea ce urmeaza sa iti povestesc, este unul dintre ele.
 
Ma pregateam sa ma bag la nani si butonam telecomanda. Incepe o reclama: Dana Rogoz in echipament sportiv; ma si gandeam la ce deodorant va face reclama. Sunt o admiratoare de-a ei si ii citesc frecvent blogul; nu pare deloc genul care ar face reclama la cosmetice ; nu stiu de ce, eu asa o vad. Si nu m-a dezamgit. Spotul, de fapt, promova altceva. Te las sa il urmaresti ca sa iti faci o idee despre ce o sa iti vorbesc.
 
Dincolo de orice statut, toti suntem oameni; toti avem o datorie, de a respecta ceea ce Dumnezeu ne-a daruit cu atata caldura. Multi uita de asta si aleg sa transforme totul in jur in munti de gunoaie si parfum de nepasare. Insa, in aceeasi lume , mai exista si oameni care nu uita ce inseamna si cat de important e VERDELE. Poate ca nu vor reusi niciodata sa-si invete semenii lipsiti de educatie si respect ca strada nu e cosul de gunoi sau ca, desi, nu ii vad americanii din satelit cand scuipa seminte, aceasta „gustare” nu e de luat in public.
 
O campanie, menita sa curete toata Romania intr-o singura zi, imi da speranta . Echipa Națională de Acțiune “Let`s Do It, Romania!” nu vizeaza numai sa adune  toate gunoaiele aruncate la voia intamplarii, ci sa ne faca sa solidarizam cu aceasta cauza, sa constientizam la ce expunem mediul in care veti trai voi, copiii nostri. Ziua de 24 septembrie devine Ziua de Curatenie Nationala  si poate chiar ar trebui sa fie zi libera legal, pentru a impulsiona cumva romanul sa iasa la „curatenia de toamna”. Un fizician se mandreste cu o invenitie facuta, un medic cu o operatie reusita, dar eu ca om pot sa contribui la un viitor mai bun atat de simplu : identific un morman de deseuri , care fara voia lui, s-a instalat intr-un loc ce nu ii apartine. Si pentru ca dupa fapta si rasplata, LDIR pune la bataie si niste premii pentru oamenii cu adevarat implicati in campanie: concursul are ca miza un laptop oferit de  HP Romania din noua seria Pavilion G pentru cel care inscrie cele mai multe mormane de deseuri, o multifunctionala pentru cel care va compune cea mai reusita fotografie a unui morman de gunoi cartat si doua camere web acordate prin tragere la sorti unor voluntari norocosi.
 
Am intrat pe si m-am inscris ca voluntar; am certitudinea ca adunandu-ne mai multi putem muta muntii din loc; nu Carpatii, ci muntii de gunoaie. Let’s Do It Romania nu e doar o initiativa pentru o zi din an; e o miscare ampla care, sper ca in timp, va schimba modul de gandire si ne va face sa actionam responsabil. E ca atunci cand facem curatenia de week-end in apartament; trebuie sa participam toti si sa mentinem curatenia de-a lungul saptamanii, altfel, debandada se reinstaleaza in cateva ore. Vrei respect, oferi respect; vrei sa iesi in fata, nu trebuie neaparat sa urci pe scena; poti iesi in fata si ca voluntar intr-o astfel de campanie. Unii parinti aleg ca pe 24 septembrie sa mearga la job ca sa adauge 5 – 10 lei in contul de economii pentru copilul lor. Investitia mea va fi de alta natura. Am sa iau un pet sau o doza si am sa o rog ca data viitoare cand cineva o arunca unde nu ii este locul, sa tipe cate o tine cheita ca nu vrea acolo, sa-l bantuie in vise daca e nevoie. Eu sunt convinsa ca tu o sa fii un copil destept si muncitor. Nu vreau sa iti las bani ci ceva mai de pret : AER; pentru ca poate va veni o vreme , in care , indiferent cati bani ti-as lasa, nu vei putea cumpara  gura de oxigen.
 
Sper ca atunci cand vei fi mare deseurile nu vor mai exista decat pe harta LDIR. Si daca totusi noi nu reusim; nu e momentul sa te dai batut. Si sa nu spui niciodata :”eu plec din Romania pentru ca e mizerie” pentru ca atunci cand in casa e mizerie, doar faci curat, nu alegi sa te muti.
 
Cu drag,
        Mama.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares